NTR | Nabestaanden Mitch Henriquez ontevreden over vonnis

Sam Jones


SCHIPHOL – “De straf is veel te laag. Ik ben helemaal niet tevreden.” Dat is de reactie van de moeder van Mitch Henriquez op de uitspraak van de rechter. Die gaf donderdag de twee agenten, die betrokken waren bij de gewelddadige aanhouding en dood van haar zoon, een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk.

Ook neef Sandro ‘Alex’ Dijkhof was bij de uitspraak. Mitch was als een broer voor Alex. Bij hem thuis in Den Haag heeft Alex gelijk na het dodelijk incident, een kamer speciaal voor hem ingericht de ‘Mitch Room’. Het is de kamer waarin Mitch logeerde wanneer hij in Nederland op vakantie was. Alex had voor de uitspraak ‘goede hoop op gerechtigheid’, maar naarmate de uitspraak inzinkt neemt ook bij hem de teleurstelling de overhand.

De rechter acht bewezen dat de agenten Henriquez mishandeld hebben en dat de Arubaan, door het – overigens toegestane – geweld, overleden is. Maar het gebruik van dat geweld ging te ver. De krachtige nekklem, die te lang is aangehouden, was volgens de rechtbank ‘al dan niet in combinatie met een opwindingstoestand’, de oorzaak van de dood van Henriquez.

Geen dag in de cel
Advocaat Korver benadrukt dat het een voorwaardelijke straf is die de twee veroordeelde agenten hebben gekregen. “Ze zitten dus geen dag in de cel. Terwijl ze wel verantwoordelijk zijn gehouden voor de dood van iemand, ze wel onrechtmatig geweld hebben gebruikt, ze dat wel met z’n tweeën hebben gedaan met de dood tot gevolg”. Hij overweegt net als zijn collega-advocaat Gerald Roethof naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 Reacties op “NTR | Nabestaanden Mitch Henriquez ontevreden over vonnis

 1. Door lieden als hoedanook, niet gehinderd door enige integriteit en nog minder door enig besef van normen en waarden, gaan de ABC eilanden naar de kloten.

 2. Dankzij wat enkelen op dit forum ‘overtrokken aandacht’ noemen is er toch enige recht geschied (let wel; OM vroeg om vrijspraak!).
  De twee agenten krijgen ‘de rekening’ gepresenteerd, hoewel enige coördinatie, wat voor de evenement en situatie vereist was, geheel ontbrak. Maar goed ook, mensen zonder affiniteit voor het vak, die stoer doen en agentje willen spelen, kunnen beter wat anders gaan doen.
  Suggestie; in de VS is er WWWF of de levendige ‘Lucha Libre circuit’ in Mexico.

 3. joop savaneta

  Inderdaad overtrokken aandacht voor een familie die op Aruba niet zo’n goede naam heeft. Maar door wie wordt hun advocaat betaald? Misschien wel door de Arubaanse overheid en dat zou me niet eens verbazen want goedkoop politiek bedrijven is geen onbekend fenomeen op de eilanden.

 4. Ik heb het idee dat de familie Henriques, op Aruba voornamelijk bezig met het dagelijks lezen van de Papiamentu krant onder de boom en het maandelijks ophalen van hun onderstand, al deze aandacht wel leuk vind.

  Op Aruba konden ze niet eens de bus betalen, en nu vliegen ze bijna wekelijks naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *