28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Nederlandse bedrijven afwezig tijdens Caribische handelsmissie

HomeLandenSint MaartenNTR | Nederlandse bedrijven afwezig tijdens Caribische handelsmissie

Door Pieter Hofmann

Ronald Plasterk opent de handelsmissie | foto: Pieter Hofmann
Minister Ronald Plasterk opent de handelsmissie | foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – In het Amstel Hotel is vanmorgen de twintigste Caribische handelsmissie van start gegaan. Het doel is om kopstukken uit het bedrijfsleven, politici en prominenten uit Caribische landen met elkaar in contact te brengen.

Belangrijke thema’s op het congres zijn onder meer duurzaamheid, investeringen en integer bestuur. Ook is er aandacht voor Cuba, dat dit jaar het handelsembargo met de Verenigde Staten zag verdwijnen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk heeft de handelsmissie geopend.

Een bijdrage van Pieter Hofmann 

Diverse CEO’s, ministers, bankiers, ambassadeurs uit Caribische regio zijn aanwezig. In de regel zijn de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven al actief in de regio, en daarom op zoek naar contacten. Op de Handelsmissie worden partijen met elkaar in contact gebracht op basis van wederzijdse belangen. Een aantal daarvan zijn uitgegroeid tot trouwe bezoekers van de Handelsmissie. Dit jaar trekt de Handelsmissie ook bezoekers uit Suriname en Cuba.

Europese Nederlanders
Nederlandse bedrijven laten de Caribische regio echter links liggen. De Koninkrijksambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, stelt dat de meeste buitenlandse ondernemers in Suriname al eerder een band met het land opgebouwd hebben dankzij een Surinaamse partner of een geslaagde vakantie.

De in de zaal aanwezige Europese Nederlanders zijn ondernemers in de Cariben. Niemand van hen vertegenwoordigt een Nederlands bedrijf. Dagvoorzitter Tanja Fraai: “We hadden gehoopt op steun van de gemeente Amsterdam, dat de Haven hier zou zijn. Maar dat viel tegen, koudwatervrees misschien. Het Nederlands bedrijfsleven had beter vertegenwoordigd kunnen zijn vandaag.”

“Maar het Caribische deel van het Koninkrijk is een niche”, vervolgt Fraai. “Het zijn kleine markten, en zoals de secretaris-generaal van Caricom (samenwerkingsverband van Caribische landen, PH) vandaag ook zei, zijn het ingewikkelde gemeenschappen. Dus het is niet alsof je naar Zuidoost-Azië gaat. Het vergt een bepaalde belangstelling, je moet die eilanden leuk vinden. Het is niet mainstream. Ik weet ook niet of je dat moet willen, ik vind het een genoeglijk aspect dat het te overzien is.”

Debat
De Handelsmissie duurt in totaal drie dagen. Vrijdag is een debat over de staatkundige hervormingen van 10-10-’10 het laatste onderdeel van het congres. De volgende editie vindt in december plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Inderdaad, bijna iedere minister is al eens voor de rechtbank verschenen. Neem vervolgens de gewelddadige criminaliteit in aanmerking. Dan ben je als ondernemer gek als je hier je tijd en geld gaat investeren.

    Ga naar Cuba of Myanmar. Daar gaat de economie opbloeien en valt geld te verdienen. Daar zijn genoeg bedrijfstypes die of nog ontwikkeld moeten worden, of de moeite waard zijn om in te investeren.

  2. Op Curacao dient men zich te beseffen dat een witwassende en frauderende MAVO 3 premier en een gevolmachtigde minister met de bijnaam Fraudelyne over wie een vernietigend rapport is geschreven niet bepaald lokkers zijn om een business op Curacao te beginnen.

  3. Het is allemaal gesubsidieerde PR-prietpraat dat Curaçao het MKB van Nederland iets te bieden heeft.

    Het klinkt allemaal leuk en je kunt er mooi congressen over organiseren met sprekers die allerhande kreten en lulkoek vertellen. De orginasatoren wentelen zich in eigen bedachte story’s en successen.

    De werkelijkheid is anders. Er valt geen cent te verdienen op Curaçao voor het Nederlandse MKB. Wat heeft een gemeenschap van 200.000 inwoners te bieden aan een bedrijf uit het verre Nederland: niets!

    Laat de organisatoren maar een lijst opstellen. Een lijst van bedrijven waaraan Curaçao behoefte heeft. Vermeldt op de lijst ook de te verwachten winstcapaciteit. Zo’n lijst zou ondernemers naar Curaçao kunnen lokken.

    De lijst zal en kan nooit opgesteld worden om de doodeenvoudige reden, dat er geen behoefte bestaat. Het is allemaal “borstklopperij”

    200.000 inwoners, wat valt daaraan te verdienen, na de grote oversteek, investering en aanpassing aan de cultuur. Géén cent.

    De bedenkers van al dat moois zijn zelf niet eens instaat om een sigarenzaak te runnen. Opgeklopte en gesubsidieerde schuimverkopers zijn het. Laat ze maar eens een congres organiseren, zonder subsidie.

  4. Er is wederom te weinig publiciteit aan gegeven hier in Nederland, Niets tot niks in kranten ((FD), vakbladen, en social media. Zelf 2x vertegenwoordigd geweest, in Beurs van Berlage en Grote kerk in Den Haag, opkomst was dramatisch. Kosten daartegen sky-high. En dat, er is enorme vraag naar ondernemen op Curacao, en rest van de Antillen. Er ligt hier ook een taak voor de KvK in Nederland en het MKB hun leden te informeren. Gemiste kansen, helaas.

  5. Politiek instabiel, hoge criminaliteit, corruptie alom, belastingdienst die maar wat doet ,daarna niet eens reageert op terechte bezwaarschriften en waarmee geen tweezijdige communicatie mogelijk is en het dan vreemd vinden dat normale bedrijven ( dus geen gelukzoekers en graaiers ) zich wel 5 maal bedenken voordat ze met dit deelvan het koninkrijk zaken willen doen, hoe blind kun je zijn voor de realiteit!

  6. Met de de ervaring met de vertegenwoordiging van het Nederlandse bedrijfsleven bij handelsmissie naar Colombia in gedachte; wij spreken elkaar over een half jaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties