NTR | Nederlandse interventie vanwege falende luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao

Sharina Henriquez

Vooral bij de luchtvaartinspectie op Curaçao is de situatie zeer zorgelijk, zegt de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma | foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nederlandse inspecteurs gaan de luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao tijdelijk ondersteunen. Deze interventie is ‘noodzakelijk om de luchtvaartveiligheid hoog te houden’, zegt de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een bliksembezoek aan Aruba.

De regeringen van Curaçao alsook Aruba en Nederland hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Aanleiding is het verslag dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor Infrastructuur kreeg, nadat de afgelopen weken Nederlandse inspecteurs de luchtvaartinspecties van Aruba en Curaçao bezochten.

“Ze zijn met een heel kritisch rapport gekomen, op dossier Curaçao nog veel kritischer dan op dossier Aruba. De situatie op Curaçao is zeer zorgelijk als het gaat om het toezicht op de luchtvaartveiligheid en ook de situatie bij Inselair zelf.”

De situatie is vooral bij de luchtvaartinspectie op Curaçao zeer zorgelijk, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma – foto: Sharina Henriquez

Het verschil is dat de Arubaanse inspectie heeft gehandeld, zegt Dijksma. “De vliegtuigen van Inselair vliegen op dit moment niet, dus de inspectie hier doet zijn werk. Want die heeft kennelijk geconstateerd dat het niet verantwoord was om die vliegtuigen in de lucht te laten gaan.”

Op de vraag of de vliegtuigen van Inselair op Curaçao die nog wel vliegen dan wel veilig zijn, nu blijkt dat de inspectie daar faalt, zegt ze: “Ik vind niet dat toezicht op die vliegtuigen goed genoeg is. En daarmee kan je niet 100 procent garanderen wat je wel wil, dat je er alles doet om zo veilig mogelijk te laten zijn.”

Openbaar vervoer
“De Nederlandse regering is zich heel erg bewust dat de luchtvaartmaatschappijen hier functioneren als soort openbaar vervoer”, zegt Dijksma. “Het is van groot belang dat die verbindingen blijven. Maar het is ook van belang dat die verbindingen veilig zijn.”

Voor de langere termijn is afgesproken om met alle betrokken landen in het Koninkrijk te kijken hoe de verbindingen tussen de eilanden gegarandeerd kunnen worden. “Ik heb wel één ding heel helder gemaakt. De Nederlandse regering gaat geen geld stoppen in een individuele airline.”

De Nederlandse regering heeft een vliegverbod voor Nederlandse ambtenaren afgegeven. Maar vanwege gebrek aan informatie, zegt Dijksma, vond ze het ‘te ver gaan om een echt reisverbod voor iedereen af te vaardigen.’

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Naschrift KKC

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air by Black Lion on Scribd

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air Bijlage 1 Ilt Rapportage by Black Lion on Scribd

5 Reacties op “NTR | Nederlandse interventie vanwege falende luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao

 1. Heel vervelend deze situatie. Het is goed dat er nu eindelijk duidelijkheid komt. Het is al jaren hangen en wurgen met die achterlijke Inselair van Heerenveen.
  Hij en zijn klup zullen hun zakken wel al hebben gevuld dat is ongetwijfeld duidelijk.
  Slechte zaak hoor.

 2. Bij deze kan de voorspelling al gedaan worden dat in afzienbare tijd het bekende riedeltje “Nederland wil ons opnieuw kolonialiseren” weer klinkt als het bepaalde personen op Curaçao niet zint.
  Waarbij volledig voorbijgegaan wordt dat Curacao zelf om hulp heeft gevraagd en dat de hulp door Nederland geboden alleen maar ten goede komt aa de plaatselijke bevolking.

  Overigens wordt het tijd dat, mocht het bewaarheid worden dat enkele Curaçaose Statenleden, die het niet al te nauw nemen met normen en waarden en die de bevolking willen “uitkleden” door Nederland opzij worden geschoven en dat Nederland hulp biedt bij het adequaat regeren van Curaçao.

 3. Te triest voor woorden, alweer zo een instantie gevuld met voor een groot deel onkunde en gemakzucht, met een mentaliteit van: “laten we maar hopen dat het goed gaat”. Voor de anti nederland sentimentalisten; Curacao heeft zelf om dit onderzoek en ondersteuning uit Nederland gevraagd. Nos mes por??

 4. Nee dat willen domkoppen zoals Curacao independiente niet. Hij wil dat wij net zoals Haiti worden, of Venezuela. Volk dom houden met papiamentstalig onderwijs. Dom gehouden volk kun je met geloof en angst mak houden. Dat soort volk kun je makkelijk uitzuigen.

 5. En weer een instantie, gerund door Curacao, die weer niet functioneert. Ik zou werkelijk niets kunnen bedenken dat wel functioneert. Wij hebben simpelweg niet de mentaliteit om professioneel te werken. Helaas zien wij instanties alleen als een middel om onszelf te verrijken.
  Wanneer neemt Nederland nu eindelijk alles over en gaan zij het runnen ? Het is in het belang van het volk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *