NTR | Nieuwe coalitie Sint Eustatius eist meer autonomie

 Door John Samson

PLP-aanhangers met de Antilliaanse vlag: Statia moet net zo veel autonomie weer krijgen als voor 10-10-'10. | foto: John Samson

PLP-aanhangers met de Antilliaanse vlag: Statia moet net zo veel autonomie weer krijgen als voor 10-10-’10. | foto: John Samson

ORANJESTAD – Op Sint Eustatius is een nieuwe coalitie gevormd die in Den Haag de staatkundige status van het eiland ter discussie wil stellen. PLP en UPC willen samen een vuist maken tegen ‘het commanderen’ vanuit Den Haag. Dat zegt coalitieleider Clyde van Putten (PLP).

“Het is niet meer ‘business as usual’. Dat is mijn boodschap aan de politici in Den Haag”, zegt Van Putten.

“Het Caribische deel van Nederland wordt anders behandeld dan het Europese deel van Nederland. We willen graag met Den Haag praten en samenwerken, maar wij gaan niet meer accepteren dat Nederland ons van alles blijft opleggen. Kolonialisme is voorbij.”

Clyde van Putten (PLP)

Clyde van Putten (PLP)

De nieuwe coalitie wil opnieuw met Den Haag gaan onderhandelen over de staatkundige verhouding.

Van Putten: “We gaan binnenkort het gesprek aan. Het volk van Sint Eustatius heeft er niet voor gekozen om een bijzondere gemeente van Nederland te worden. We willen meer autonomie.”

Stabiliteit
Op Statia is in de voorgaande regeerperiode drie keer van coalitie veranderd. “Er is behoefte aan stabiliteit op dit eiland. Dat is dan ook het belangrijkste punt tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Met DP viel niet te onderhandelen”, aldus Van Putten (PLP). De nieuwe eilandsraad en de gedeputeerden worden donderdag ingezworen.

Bron: Caribischnetwerk.NTR

6 Reacties op “NTR | Nieuwe coalitie Sint Eustatius eist meer autonomie

 1. Gaaaaan we weeeer!!! Sinterklaas en discriminatie; ik ben overigens nog nooit een neger tegengekomen die Piet heet 🙂
  Misschien is het midden in de nacht reakties schrijven niet een al te best idee…?

 2. Beste Stanley ,

  Wat daar 200 jaar geleden gebeurt is ben ik het helemaal niet mee eens ,maar het leven gaat gewoon door kijk voor uit .Overal in elk land zijn dingen gebeurt en gebeuren nog steeds dingen die niet door de beugel kunnen. Als ik daar de hele dag bezig mee moet houden kom ik geen stap voor uit. Er zijn ook veel goede dingen gedaan voor de eilanden maar daar praten we niet over alleen het slechte hoor je iedere keer weer .En ik ben geen familie van sinterklaas voor de duidelijkheid er zijn meer mensen die piet heten .Snap echt jou frustratie niet .

 3. stanley Held

  Als Antilliaan, zou ik nooit onafhankelijk willen worden. Als jij teruggaat naar 1948 nadat jij huis hebt gehouden in Indonesië is er bepaald dat wij mogen bepalen wanneer en waar het ,mag plaatvinden. Dus wij bepalen wanneer. Blijkbaar ken jij jouw geschiedenis niet. Jouw eilanden zijn politiek sterker als jij denkt.
  en het geen 1 april grap. Verdiep je in onze vaderlandse geschiedenis. Heb ik moeten doen jij? Jan en Piet.

 4. stanley Held

  Beste piet, Jouw naam zegt veel. Een eilandje die jij 200 Jaar in jouw bezit hebt. Nu maak jij van hun een zogenaamde gemeente. Als ze echt een gemeente waren zou ik zelf daar gaan wonen. Ik proef echt een verkapte koloniale mentaliteit. Eerst komt Sinterklaas die hun hoop geeft EN NU KOM JIJ PIET OM HUN TE STRAFFEN. Hoe klein het eilandje dan ook is, hebben zij het recht. De VN heeft jouw in 1948 op jouw vingers getikt. En toch probeer jij het weer. Laat hun met rust. Hoe klein als ze ook zijn. Piet

 5. Het volk van nederland heeft er ook niet voor gekozen om de eilanden financieel te steunen. En voor de mensen die het nog niet weten of vergeten zijn ´Kolonialisme is voorbij´ ruim 60 jaar ! Misschien is onafhankelijk worden een goede tip .

 6. Statia, een speldenknop met nog geen 4000 inwoners. Grotendeels afhankelijk van geld uit Nederland en ze willen ‘meer autonomie’? Dat moet een 1 april grap zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *