28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Nieuwe regels veiligheid op werkvloer onwettig

HomeMediaNTR | Nieuwe regels veiligheid op werkvloer onwettig

Door Sharina Henriquez

De nieuwe veiligheidsregels hier onlangs gepresenteerd aan bedrijven, zijn onwettig - foto: Bon Dia Aruba
De nieuwe veiligheidsregels hier onlangs gepresenteerd aan bedrijven, zijn onwettig – foto: Bon Dia Aruba

ORANJESTAD – Per 1 juli wil Dienst Technische Inspecties (DTI) Arubaanse bedrijven al gaan controleren op basis van nieuwe regels voor meer veiligheid op de werkvloer.

Maar deze zijn in strijd met bestaande wetgeving omdat de minister deze illegaal heeft gewijzigd.

Minister van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Integratie, Benny Sevinger, tekende op 13 januari dit jaar de Ministeriële Beschikking waardoor bedrijven met 10 werknemers of meer een veiligheidsinspecteur aangesteld moeten hebben. Dan kan een werknemer zijn of een externe specialist, maar deze moeten wel gecertificeerd zijn. Grote bedrijven, met meer dan 25 werknemers en bepaalde ondernemingen als constructiebedrijven moeten altijd zo’n inspecteur op de werkvloer hebben.

Over anderhalve maand wil DTI bepaalde bedrijven, zoals hotel, horeca en constructie waar relatief veel bedrijfsongevallen plaatsvinden, gaan inspecteren en controleren of ze al bezig zijn met de invoering van de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2017 moeten hotels en bouwaannemers voldoen aan de Ministeriële Beschikking, zegt DTI. De dienst zegt voor de rest van de bedrijven het nieuwe regime  ‘gefaseerd’ in te voeren.

Op eigen houtje
De Ministeriële Beschikking baseert zich echter op artikel 3 van de Veiligheidsverordening, een wet die in 1990 tot stand kwam. Dit wetsartikel geeft echter geen enkele bevoegheid aan de minister om met een besluit te komen voor de nieuwe veiligheidsregels. Met die regels wijzigt de minister op eigen houtje de Veiligheidsverordening, zonder de wetsprocedure te volgen zoals die is vastgelegd in de grondwet). Daarbij moet de parlrment dit ook eerst goedkeuren.

In de Beschikking haalt de minister ook het burgerlijk wetboek aan, maar een minister kan geen bevoegdheid ontlenen aan burgerlijk recht.

In de Veiligheidsverordening artikel 3 staat bijvoorbeeld dat bedrijven van meer dan 100 werknemers iemand moeten belasten met toezicht op de naleving van die wet. Er staat bijvoorbeeld nergens dat deze persoon gecertificeerd moet zijn. Zoals de nieuwe regels wel voorschrijven. DTI heeft inmiddels drie bedrijven erkend die dit werk mogen doen. Een cursus kost een bedrijf een paar duizend florin, los van de leges (200 florin) die per jaar de overheid in rekening brengt.

Meer tijd
Onlangs organiseerde de Kamer van Koophandel een bijeenkomst die druk bezocht werd door bedrijven. Hoewel velen aangaven dat zij meer veiligheid een goed initiatief vinden, waren ze minder tevreden over de manier van aanpak door de overheid. “De overheid zou meer tijd moeten geven zodat wij dit kunnen regelen en kunnen betalen”, zegt een ondernemer. Op dat moment was echter nog niet duidelijk dat de nieuwe regels onwettig zijn.

In een reactie hierop zegt Enrique Maduro van DTI en belast met de uitvoering van de nieuwe regels vandaag, dat de regels volgens hem wel geldig zijn. Ook omdat de beschikking is ‘goedgekeurd door de hele ministerraad’. “We lopen hiermee vooruit op de wijziging van de Veiligheidsverordening waar nu aan gewerkt wordt.” De vraag wanneer het gewijzigde wetsconcept klaar is en naar het parlement gaat, kan hij niet beantwoorden. “Er werken meer mensen aan en bijvoorbeeld ook Directie Wetgeving. Of het klaar is op 1 januari weet ik ook niet. Maar we gaan controleren en de bedrijven moeten zich eraan houden.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Kennelijk de Directie Wetgeving niet om advies gevraagd of het terzijde gelegd? DTI geeft de cursus? Goed voor de kwakkelende begroting. Wellicht is DTI niet correct geïnformeerd? De ministerraad heeft geen enkele wetgevend, noch uitvoerende bevoegdheid. Misschien moet DTI een cursus staats- en bestuursrecht volgen? In 2003 en 2013 (gasontploffingen) was ook verwarring gerezen met betrekking tot ministeriële beschikkingen. Die moeten altijd een basis hebben in een landsverordening die bevoegdheden van de overheid of een ander orgaan vaststelt. Ook moeten toezichthouders worden opgeleid. We hebben nog geschikt lesmateriaal liggen. Kan zo bewerkt worden voor DTI. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties