NTR | Nog altijd veel gezinnen die schoolspullen niet kunnen betalen

Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Het nieuwe schooljaar is begonnen en opnieuw blijkt dat flink wat gezinnen dringend hulp bij de aanschaf van schoolspullen kunnen gebruiken. “Mijn kleinzoon gaat nog niet naar school want hij heeft geen pennen, potloden, mappen en ook geen gymschoenen”, zegt oma C. die de zorg draagt over twee kleinkinderen.

Zelf heeft ze geen werk en ook niet genoeg geld om alle schoolspullen te kopen. Inmiddels heeft ze wel hulp gekregen maar die was niet voldoende. De oudste (16) weigert naar school te gaan omdat hij nog niet alles heeft.

Elk begin van het schooljaar is het voor veel gezinnen worstelen. Via de overheid maar ook tal van particuliere initiatieven krijgen ouders hulp. Maar elke jaar blijkt opnieuw dat er weer meer behoefte is.

‘Veel mensen verliezen hun baan nu’- Antonieta Dap-Pieters, stichting Dune un Chèns

Kinderen met hun nieuwe schoolspullen | Dulce Koopman

Sterker nog de situatie wordt zelfs ‘alarmerender’, zegt Antonieta Dap-Pieters van de stichting Dune un Chèns (geef ze een kans). “Veel mensen verliezen hun baan nu.” Maar ook de kosten van levensonderhoud blijven stijgen en dat maakt volgens haar dat het voor families moeilijker wordt om rond te komen.

Maar ze merkt ook op dat er afgelopen jaren veel meer hulp is gekomen en daardoor mensen er misbruik van maken. “Er moet meer structuur komen in het geven van hulp zodat je misbruik voorkomt.”

‘Er zijn zeker twijfelgvallen van ouders met verkeerde prioriteiten’- Ruthmila Obispo van SIGE

Het maatschappelijk begeleidingscentrum SIGE deelt ook schoolspullen uit. Ook zij merken dat de behoeft groter is, zegt Ruthmila Obispo. “We begonnen eerst met een groep van 100 tot 150 kinderen. Nu praten we over vier- tot vijfhonderd kinderen.”

Ook zij merkt op dat er twijfel is in de samenleving over het nut omdat mensen zich afvragen of de gezinnen wel de juiste financiële keuzes maken. “We filteren zelf de kinderen en krijgen ze bijvoorbeeld doorverwezen via de maatschappelijke werkers op scholen. Maar er zijn zeker twijfelgevallen waarbij ouders verkeerde prioriteiten hebben. Maar die moet je dan begeleiden. De kinderen kunnen daar niet de dupe van worden.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

13 Reacties op “NTR | Nog altijd veel gezinnen die schoolspullen niet kunnen betalen

 1. Tijd nemen om vrijwilligerswerk te doen, dan zie je pas wat een hoop ellende er op het eiland is.

  Bijft een gevolg van prioriteiten.. Feestjes en gouden kettingen zijn belangrijker..

 2. @Bert
  Je zou een keer mee kunnen lopen bij de voedselbank, dan zou je zeker zulke uitlatingen niet ventileren.
  Tijd nemen om vrijwilligerswerk te doen, dan zie je pas wat een hoop ellende er op het eiland is.

 3. Abraham Mossel

  @ Drekkie, je bent nog dommer als ik dacht, kan jij wel goed lezen en heb je wel op school gezeten! Ik heb luiers in gekocht de af gekeurd waren voor EU maat staten, zoals zoveel door de EU word afgekeurd, en ik heb deze wel goed gekeurde luiers voor één appel en één ei weer verkocht aan bedrijven in afrika voor arme moeders die geen luiers kennen kopen. Ik denk Dreggie,dat jij dat nooit zou doen als MFK lid die kijken alleen maar hoe zij hun zakken kunnen vullen over de rug van de arme slober, nu jij weer. Dreggie.

 4. Drechi pa bosnan Tur

  @Bram:
  Je kennis over deze sport is niet het enige: Er zijn wel meer zaken waar je de ballen verstand van hebt Bram.
  Waar je evenwel wel verstand van hebt Meneer, is partijen “foute” luiers “dumpen” op nietsvermoedende markten, en daarnaast ook nog opscheppen over de enorme winsten die je daarmee verdiend hebt.
  IK zeg het niet: je hebt het ZELF, hier en plein publique op KKC . Dus doe nu niet alsof het niet waar is, want het is na te trekken. En voor je info: ik ben geheelonthouder.

 5. De Rechtsstaat

  Mosseljongen, het gaat over honkbal… little league, nou wie kijkt al te vaak te diep in t glas???

 6. Abraham Mossel

  [email protected] Heb je het nu over die Kinderen met één Nederlands paspoort balletje slaan elftal of ben je weer dronken. Weet je wat ik erg vind dat deze kinderen net doen ( gedragen zich als ) of ze volwassen, trouwens ik heb er de ballen verstand van die sport, aangezien er niks nada aan te beleven is. trouwens zal je effe uit je droom helpen,Nederland krijgt gewoon een pak slaag van de VS

 7. Drechi pa bosnan Tur

  @Bram:
  In navolging van mijn “Curacao, O Curacao, jij bent mijn kampioeeeeeen…’ van gisteren, en in afwachting van de finalewedstrijd van “onze jongens in Williamsport” (allemaal YDK) vanmiddag tegen het team van de VS, nog een bijdrage …….. Herinnert U zich deze nog??

  “Geef mij maar Willemstaaaad,
  Die is mooier dan Parijs,
  Geef mij maar Willemstad,
  Mijn tropisch paradijs,..
  Geef mij maar Curacao,
  Met mijn Barber en Steenrijk,……”
  Etc Etc Etc… 🙂 🙂
  Mooi he?

 8. Het lijkt alsof de dienstplicht ambtenaren hun werk niet doen en dat is jammer want meestal halen deze kinderen de achterstand niet meer in.

  De laatste tijd zien we steeds meer instellingen school spullen doneren dat doen ze natuurlijk voor de publiciteit want daar helpen ze de kinderen niet mee. De ouders verwachten het volgend schooljaar weer gratis spullen te krijgen.

  Wellicht kan Advocaat Mirto Murray namens zijn cliënten Philip Martis , Yamil Lasten, Franklin Sluis en Paul de Geus een donatie doen.

 9. De zogenaamd linkse populist Terror Cova, groot voorstander van papiamentu onderwijs, stuurde zijn kinderen naar de engelstalige international school a raison van 1,500 gulden per kind per maand.

  Misschien kan mevrouw Dap Pieters eens aan Terror Cova vragen hoe hij zich dat kon veroorloven en dat aan de armlastige ouders van schoolkinderen doorgeven.

 10. Abraham Mossel

  Maar er schijnt wel genoeg geld in de knip bij de ouders te zitten om elke dag pastijtje’s te vreten en cola of bier te zuipen, ik vraag mij ook af of deze mensen allemaal wel verstand hebben, men weet toch dat dit elk jaar nodig is, gewoon elke maand wat school geld sparen en geen gezeik meer punt uit, maar ja dat kan je MFK stemmers niet wijs maken, die geven hun geld liever uit aan Gerrit de Raaf zijn fonds om zijn boete te betalen zodat hij geen drie jaar langer in het hok hoeft te zitten. Trouwens waar blijven de reacties van de politiekies om wat voor deze kinderen te doen, ik mis commentaar van de schreeuwers liliputter Cova , Amparo, Gerrit de Raaf en consorten.

 11. @Bert: laat pod, pad en phone maar weg.

 12. ‘Er zijn zeker twijfelgvallen van ouders met verkeerde prioriteiten’

  Laat me raden: iPod, iPad, iPhone.

 13. Hemeltjelief, als je je geen school voor je kinderen kunt permitteren, dan moet je geen kinderen nemen!

  Kinderen nemen is toch potverdorie geen plicht!

  Wordt doodmoe van dit jaarlijks weer terugkerende gezeur en gezeik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *