28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Ondernemers werken liever zwart door hoge lasten’

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorNTR | ‘Ondernemers werken liever zwart door hoge lasten’
‘Ondernemers werken liever zwart door hoge lasten’

WILLEMSTAD – “Ik heb geprobeerd alles wit te doen, maar het is onmogelijk”, vertelt de 43-jarige Aaron. “Ik hield 800 gulden over. Ik moest ook nog eens regelmatig op reis voor mijn werk en dan was ik verplicht steeds een reisverzekering af te sluiten, want SVB (Sociale Verzekeringsbank) dekt dit niet.

Uiteindelijk hield ik geen stuiver over.”

Aaron heeft een architectenbureau. De eerste zes jaar deed hij alles volgens de regels, maar de invoering van de verplichte Basisverzekering Ziektekosten (BVZ) was hem teveel. Hij startte een nieuwe onderneming en pakte het anders aan. Aaron is niet de enige die zijn zaken (deels) zwart regelt.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/adeck.mp3?_=1
Bionda Fonseca, vicevoorzitter A.D.E.C.K in gesprek met Elisa Koek

Vooral de BVZ die in 2013 is ingegaan hakt er flink in: met een eenmanszaak betaal je 13,6 procent over je bruto-inkomen. Iemand die 2000 gulden per maand verdient, is maandelijks dus 272 kwijt aan de SVB.

Daarbovenop komen de gewone belastingen en bedrijfskosten. Een ondernemer die zich ook nog zou willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of een pensioen opbouwen, houdt daar niets voor over.

Eigen risico
Corine Muijson (makelaar en masseuse) heeft sinds de invoering van de BVZ een conflict met de SVB. Ze vindt het onrechtvaardig om 13,6 procent te moeten inleveren waardoor zij veel meer kwijt is dan iemand die meer verdient, maar in dienst is. “Ik werkte voor 2013 ook als zelfstandige, maar was toen particulier verzekerd. Ik had wel een hoger eigen risico, maar doordat ik weinig gebruikmaakte van de zorg was ik veel goedkoper uit.”

Muijson betaalde haar verzekeringsmaatschappij toen zo’n 800 gulden per jaar. Toen ze even in dienst ging en haar particuliere verzekering stopzette, kwam ze terecht bij de SVB toen ze weer voor zichzelf begon. Ze moet nu tussen de drie- en vierduizend gulden per jaar betalen. Door zwangerschap kon ze een tijd niet fulltime werken. Een eigenaar van een eenmanszaak krijgt dan niks binnen.

Verlof of ziekte
De SVB en ook de meeste particuliere verzekeringen bieden geen dekking voor arbeidsongeschiktheid. Alleen PanAmerican biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan voor 66 gulden per maand op basis van een loon van 2500 gulden. Met deze verzekering kan je 75% van je inkomen verzekeren na een wachttijd van 30 dagen en met een maximale uitkeringstermijn van 2 jaar. Dit geldt niet voor zwangerschapsverlof. Bij een flinke griep of muggenziekte van een paar weken ontvang je niks.

“Ik maak zelden gebruik van zorg en zou liever sparen en een hoger eigen risico hebben”, stelt Muijson. “De bedragen die ik nu moet betalen, zijn veel te hoog. Ik zou niemand aanraden om op Curaçao te gaan ondernemer: het geeft te veel ellende.”

Association of Small Entrepreneurs Curaçao (A.D.E.C.K.) erkent de situatie. Vicevoorzitter Bionda Fonseca zegt dat hen nooit advies is gevraagd wat betreft nieuwe regelingen zoals de BVZ. “Het ministerie van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn heeft de plannen gewoon opgelegd.”

Zwart werken
Fonseca pleit voor een dialoog tussen ADECK, ondernemers en de overheid. “Ondernemers worden aan alle kanten gepakt zonder dat men nadenkt over de sociaal economische gevolgen ervan.” Het verhaal van Aaron verbaast haar niet. “Ik hoor ook dergelijke verhalen: de maatregelen werken zwart werken in de hand en motiveren niet om te ondernemen.”

Lees ook: ‘Onaantrekkelijke regels zorgen voor slecht investeringsklimaat’

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

  1. En wat te denken van het Sehos, je gaat er ziek in en komt zieker eruit. Dit ten gevolge van de vele muskieten en ander ongedierte dat op je afkomt. Ik zat onder de bulten en muggenbeten toen ik het ziekenhuis verliet. Met als gevolg diverse doktersbezoeken en eigenlijk onnodig medicatiegebruik gedurende een paar weken! Daarnaast is het eten in het Sehos veel te zout, slecht voor je bloedruk.

  2. Eens met Joep, maar hij vergeet de medische mafia die onbeperkt kan declareren. Praat een gezonde patient een stevige ziekte aan en je bent verzekerd van 10 consulten. Kassa!

    Voor veel artsen is het ook nog eens double dipping omdat ze een eigen botica hebben. Flink recepten uitschrijven en het is dubbel kassa, uit consulten en eigen botica.

  3. Dit zijn allemaal symptomen van een veel dieper probleem, doch zolang we dat diepere probleem niet durven te benoemen, laat staan durven aanpakken, zullen we nooit bij een oplossing komen.
    Deze regeling is er doorgeduwd door mensen die geen verstand van zaken hebben, maar die met een probleem van ‘te weinig’ geld zaten. Dus hoe los je dat op ? Gewoon de tarieven fors verhogen en het probleem afwentelen op een groep die niet kan terugvechten.
    Waar ligt het probleem ?
    Ten eerste leven we hier op Curacao verschrikkelijk ongezond en als gevolg daarvan maken we veel te veel gebruik van de gezondheidszorg. De kosten zijn vele malen hoger dan noodzakelijk. Wanneer we gezond zouden leven zou de overheid veel minder kwijt zijn aan ziektekosten.
    Ten tweede hebben we hier de mentaliteit om voor iedere scheet die dwars zit naar de dokter te rennen. En wanneer we geen zin hebben om te werken lopen we ook naar de dokter. Willen we onze vakantie verlengen ………..dan gaan we naar de dokter, verzinnen een klacht en zo krijgen we extra vrije dagen. Het is onze eigen mentaliteit die er voor zorgt dat er, proportioneel gezien, teveel gebruik wordt gemaakt van de gezondheidszorg.

    En ten derde hebben we te maken met een falende organisatie. Wederom zijn er veel teveel personeelsleden in dienst (pastechi’s) en berust de leiding bij personen die niet capabel genoeg zijn. Ook zij zitten daar veelal door politieke benoemingen en blunderen maar raak. Interne communicatie is niet bestaand, de bedrijfsvoering is hopeloos inefficient en de zaken stroomlijnen met oa de belastingdienst is een ver van mijn bed show.

    Het gevolg is duidelijk, we betalen ons suf voor een niet functionerend systeem en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele gevallen van fraude bij de inkoop (Constancia ea), te hoge prijzen van importeurs, veel te veel botica’s op dit kleine eiland.
    Oftewel, er zou iemand op moeten staan die eens flink de bezem haalt door dit onhoudbare systeem. Daarnaast moet de overheid gezond leven gaan stimuleren middels torenhoge belastingen op oa junk food. En wie zich ziek meldt ? Eerste 5 dagen geen salaris. Ondernemers hebben dan ook geen inkomen, lijkt mij een goede dat de werknemers daar ook maar eens aan gaan wennen. Dan houdt het ziekmelden onder valse voorwendselen snel op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties