NTR | Onverzekerd rijden blijft groot probleem op Curaçao


WILLEMSTAD – Een medewerker van de natuurbehoud Stichting Uniek wordt tijdens haar werk aangereden in de bedrijfswagen. De veroorzaker blijkt niet verzekerd, heeft geen rijbewijs en geen inkomen. De auto is flink beschadigd en de kosten lopen op. Op Curaçao betekent dat je dan grotendeels zelf de garagekosten moet betalen.

“Want”, zegt Theo van der Giessen, directeur van de stichting, “van een kale kip kun je niet plukken.” De stichting zit met de handen in het haar. Op Facebook doen ze een oproep voor donaties om de kosten te kunnen betalen. Theo en verzekeringsbedrijf Ennia vinden dat de politie te weinig doet om onverzekerd rijden te voorkomen.

Het verhaal van Stichting Uniek staat niet op zichzelf. “Nu mensen minder te besteden hebben door de economische crisis en hoge werkeloosheid, kan het voorkomen dat mensen moeten kiezen tussen een verzekering of brood op de plank”, vertelt Faisel Brons, Schade-Expert van verzekeringsmaatschappij Ennia. “Het is niets nieuws maar het aantal neemt wel toe.”

Volgens Forensys gebeuren er elke dag gemiddeld 36 ongelukken op Curaçao. Jaarlijks komt dat neer op 1256 aanrijdingen waarbij er sprake is van een aanrijding met een automobilist zonder verzekering. In dat geval draait de automobilist die wel een verzekering heeft, toch op voor de eigen kosten van de aanrijding, mits niet in het bezit van een Casco-plus of Allriskverzekering.

‘De kosten kunnen de stichting de nek omdraaien’

– Directeur Theo van der Giessen

Volgens Van der Giessen aardig in de kosten lopen: “De schade, puur aan de auto gaat ons al zo’n 15.000 gulden kosten. Zulke hoge kosten kunnen de nek van de stichting omdraaien”. Hij ergert zich eraan dat de jongen er met een boete vanaf is gekomen “Morgen stapt hij waarschijnlijk gewoon weer in een andere auto.”

De Landsverordening Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen schrijft voor dat iedereen die met een motorvoertuig de weg op gaat een verzekering heeft. De straf hier op is een boete, die betaald wordt aan het OM. Dit bedrag komt niet bij de andere partij terecht als er sprake is van een ongeluk.

Boete en detentie
Volgens Ivo Out, officier van Justitie belast met de portefeuille verkeer, is het beleid in dit soort gevallen het uitschrijven van een boete en recidivebeleid. Out: “Als zo’n persoon vaker dan één keer een aanrijding veroorzaakt terwijl hij niet verzekerd is, dan is de strafeis detentie.”

 

Lees meer over verkeer op Curaçao

Rijden met alcohol op wordt al jaren gedoogd op Curaçao. Dat kan ook niet anders: er zitten gaten in de wet en de apparatuur om vast te stellen hoeveel iemand gedronken heeft ontbreekt. Lees hoe dat zit.

Slechte wegmarkeringen
Als je op Curaçao rondrijdt kan het je niet ontgaan dat op de meeste wegen geen, of slecht zichtbare, wegmarkeringen staan. Dat zorgt voor onveilige situaties. Lees meer hier.

Zeer verouderde verkeersregels
Het theorieboek rijles Curaçao is nog steeds gebaseerd op verkeersregels 1935. Lees dat hier.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 Reacties op “NTR | Onverzekerd rijden blijft groot probleem op Curaçao

 1. Uit diverse reacties blijkt weer eens voor de zoveelste keer dat “de hamer heeft mij geslagen”
  Het is niet alleen het probleem van niet verzekerd zijn maar ook van geen wegenbelasting betalen en de keuring maar overslaan.
  Het is makkelijk om een verzekerings maatschappij de schuld in de schoenen te schuiven maar als je geen premie betaald kan je ook niet verwachten dat zij tot uitkering overgaan. (Ook wel eens gehoord van “verzekerings fraude?)
  Als je alleen WA verzekerd bent en de tegenpartij die de schade veroorzaakt niet verzekert is betaald je eigen verzekeraar niets uit en staat alleen de weg open voor een civiele zaak bij de rechter om de schade te verhalen bij de veroorzaker.
  Als je met een auto rijdt weet je van te voren dat er verplichtingen zijn. Maar ja, we wonen op Curaçao en daar kan alles.
  Het wordt tijd dat bij controles, de auto’ s van hen die niet voldoen aan de voorwaarden, in beslag worden genomen.
  Niet verzekerd?, mogen doorrijden na het uitschrijven van een boete?, een ongeluk veroorzaken en er mee weg kunnen komen?
  Schandalig!

 2. Curacao revisited

  “Nu mensen minder te besteden hebben door de economische crisis en hoge werkeloosheid, kan het voorkomen dat mensen moeten kiezen tussen een verzekering of brood op de plank”
  “Ennia zegt de ene dag wel te betalen en de volgende dag zeggen ze dat je een leugenaar bent en dat je geen geld krijgt. criminelen daar!”
  Ik denk dat mensen eerder de beslissing maken voor brood op de plank ipv een verzekering die toch niet uitbetaalt.

 3. @Curacao R, Ennia zegt de ene dag wel te betalen en de volgende dag zeggen ze dat je een leugenaar bent en dat je geen geld krijgt. criminelen daar!

 4. En wanneer men wel is verzekerd betaalt de verzekering amper iets uit. Met hanteert een afschrijving uit Europa, terwijl je daar uberhaupt hier geen auto voor kunt kopen.
  Hier moet het hele systeem op de schop.
  Allereerst de wetgeving aanpassen aan de huidige tijd.
  Dan de rij-opleiding gaan verbeteren.
  Vervolgens moet de politie een keer gaan handhaven en wellicht dat we dan aan het eind behoorlijk wat minder ongelukken zullen hebben. Dan kunnen de premies naar beneden en zijn we ook af van het onverzekerd rondrijden.

  Want laten we wel wezen. Het is van de zotte dat iemand 1000 NAF premie moet betalen voor een auto met een waarde van nog geen 500 NAF. Ja, ik weet dat het gaat om de schade welke wordt veroorzaakt aan een andere auto, maar ook die schade weigert men uit te betalen.
  Dus……………….waar betaal je dan premie voor ?

 5. Curacao revisited

  Als je bij ennia verzekerd bent is er helemaal geen zekerheid dat ze de schade vergoeden

  https://www.google.com/amp/s/izlandbipbip.com/journaux/journaux-sint-maarten-sxm/will-ennias-policyholders-pay-the-price/amp/

 6. Extra ‘bij’ verzekeren dat heb ik ook gedaan juist om dit soort situaties. Vervelend is het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *