NTR | Op audiëntie bij de paus: ‘hij moet weten hoe schrijnend het leven is voor veel kinderen op Curaçao’

De Curacaose ‘Miss IQ’ Ruth Groenewoud op bezoek bij de Paus in Rome

ALKMAAR / ROME – Het was een lang gekoesterde wens van de Curaçaose Ruth Groenewoud uit Alkmaar: op audiëntie bij de paus. Afgelopen woensdag was het zover.

Ruth greep het moment aan om paus Franciscus te vertellen over ‘de armoede waarin veel kinderen op Curaçao leven’. “Er zijn nog steeds kinderen die met honger naar school gaan of zitten op kapot schoolmeubilair in bouwvallige schoollokalen.”

Door Natasja Gibbs

Ruth zet zich sinds 2011 met haar stichting Miss IQ in voor de jeugd op haar eiland. Dat doet ze door schoolmeubilair en schoolspullen in te zamelen voor Curaçaose scholen die het hard nodig hebben. In de afgelopen acht jaar verscheepte ze al dertig containers naar het eiland.

Hulp Curaçaose overheid blijft uit
“Alles gebeurt op basis van donaties en sponsoren. We willen heel graag hulp van de Curaçaose overheid, maar dat komt maar niet van de grond”, vertelt Groenewoud.

In 2017 beloofde de Curaçaose onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé dat er geld zou worden vrijgemaakt om de containers vol tweedehands schoolmeubilair naar het eiland te halen. “Daar is niks meer van terecht gekomen”, zegt Groenewoud.

Ambassadeur van Curaçao
Inmiddels gaat de stichting toch door en dat valt op. Vorig jaar ontving Groenewoud de onderscheiding ‘Ambassadeur van Curaçao’ en een beeldje. En nu dus het bezoek aan de paus. Een uitzonderlijke kans die niet iedereen krijgt. Ruth Groenewoud kreeg de kans dankzij de bemiddeling van bisschop Jan Hendriks.

In Rome stond Groenewoud nog een verrassing te wachten: een rozenkrans van de paus. Een bijzonder cadeau dat Ruth opdraagt aan haar onlangs overleden moeder. “Die ga ik bij haar graf op Curaçao hangen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

10 Reacties op “NTR | Op audiëntie bij de paus: ‘hij moet weten hoe schrijnend het leven is voor veel kinderen op Curaçao’

 1. Alcala was weer op snoepreis naar Colombia om een MUO te tekenen.. deze is uiteindelijk niet getekend..

 2. Ik vind het ineens moeilijk om te reageren.

  Allereerst ( eerste ingeving) ik ben oprecht onder de indruk van het initiatief en de tot dusverre behaalde resultaten. Geen woorden maar daden! Media-aandacht is ook een positief behaald resultaat. Wellicht zou het helpen om hier positieve aandacht aan te geven en aan te houden.

  Beste stuurlui staan altijd aan wal…

 3. Wat is er mis met burgerinitiatief? Zelfredzaamheid? Waarom moet er voor elke scheet die de gemeenschap dwars zit weer altijd naar de “gobierno” worden gekeken? Het lukt zo duidelijk ook prima en draagt prachtig bij tot hergebruik van gebruikte spullen. Daar is helemaal niks mis mee en zouden meer mensen moeten doen. Plus donaties ontvangen is geen schande. Deze mevrouw verdient een pluimpje voor haar initiatief en doorzettingsvermogen, maar ga daarna niet weer zeuren bij de overheid of de paus in dit geval. Mevrouw Ruth wees trots op wat je zonder tussenkomst van de overheid toch maar even bereikt hebt.

 4. En als de Paus in kennis is gesteld, wat is @Groenewoud’s verwachting? Zal hij de verzuiling, dat kunstmatig op Curaçao in stand wordt gehouden, afschaffen. Zal hij een batteljon priesters (die elders niet meer te ‘handhaven’ zijn) richting Curaçao dirigeren? Zal hij op de wijze met Whiteman en Marvelyne Wiels, de verantwoordelijken voor de situatie van kinderen op Curaçao absolveren? Of zal hij, in de woorden van monseigneur Bodar, de “wellevendde en beschaafde” boreale wereld ook op Curaçao tot stand helpen brengen?

  @Groenewoud zal wel met een plakje deeg en slokje wijn de bos ingestuurd worden.

 5. Wij willen niet vooruit . Heel vreemd .
  We blijven hangen in het verleden en liever ons hand ophouden .
  Nos bon yunan di korsou .

 6. Alcale-Walle is een van de vele nutteloze ministers+ Statenleden die het land rijk is.
  Een volstrekte zinloze boel, en ja op wie moet je dan stemmen. Dat weten zij en daarom komt er nooit een eind aan het pastechi gebeuren. Je vindt hier van alles, van veroordeelden tot ‘benoemers’ van familieleden etc etc etc! Alles kan.

 7. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoeling zeggen ze weleens en dit is zo een geval, laat het zover komen dat kinderen op de grond moeten zitten dan komt de bevolking bij hun verstand en weten ze op wie ze de volgende keer moeten stemmen.

  Ik denk dat niemand meer weet op wie er moet worden gestemd. Alle partijen zijn slecht

 8. Voordat we weer van die nietszeggende onderscheidingen gaan uitdelen moeten we wel naar de feiten kijken. In feite doet mevr. Groenewoud meer kwaad dan goed, ze erkend ook dat wij een waardeloze minister van onderwijs hebben, maar door spullen te doneren houdt ze dezelfde minister en kabinet in stand.

  De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoeling zeggen ze weleens en dit is zo een geval, laat het zover komen dat kinderen op de grond moeten zitten dan komt de bevolking bij hun verstand en weten ze op wie ze de volgende keer moeten stemmen.

 9. Misschien moet men op Curacao daar maar voor gaan demonstreren!

 10. mw Groenewoud moet een koninklijke onderscheiding krijgen.
  de regering moet hun ogen uit hun kop schamen,mn de onderwijsminister ze is volkomen ongeschikt voor haar job.

  @Janchi: gelieve bij de volgende reactie enkel uw naam en email invullen. S.v.p. geen URL meer invullen.

  M.v.g.
  Commentpolis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *