26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ophef na uitgelekte belastinggegevens: ‘Curaçao moet extreme topinkomens aanpakken’

HomeMediaNTR | Ophef na uitgelekte belastinggegevens: ‘Curaçao moet extreme topinkomens aanpakken’
Eugene Rhuggenaath | Extra

DEN HAAG – Zowel op Curaçao als in politiek Den Haag is ophef ontstaan over publieke bestuurders op het eiland die op kosten van de belastingbetaler honderdduizenden guldens verdienen. Volgens premier Eugène Rhuggenaath zal daar zo snel mogelijk een einde aan komen.

Op sociale media zijn uitgelekte documenten, waarop te zien is dat verschillende publieke bestuurders op Curaçao tussen de 700.000 en 1,1 miljoen guldens verdienen en een directeur die een auto ter waarde van een miljoen gulden ter beschikking heeft.

Ook in politiek Den Haag is er verontwaardiging over de ‘exorbitante topinkomens’. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering en heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

John Samson in gesprek met Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP): ‘Ik wil opheldering’

Download audio

De discussie over topinkomens komt op een politiek gevoelig moment, omdat het eiland door Den Haag is gedwongen om honderden miljoenen te bezuinigen. “Aan de ene kant zijn we heel streng als het gaat om de officiële begroting, maar aan de andere kant gaat er heel veel geld naar die overheidsbedrijven”, zegt Van Raak.

Premier Rhuggenaath laat weten nog tijdens dit kabinetsperiode met maatregelen te komen. Bestuurders bij overheidsbedrijven en stichtingen mogen straks niet meer dan zo’n 130 procent meer verdienen dan een minister. “Het is vergelijkbaar met de zogenaamde Balkenende-norm.”

Premier Eugène Rhuggenaath over de exorbitante salarissen en of hij zelf aan inkomen gaat inleveren

Download audio

Lek vanuit de Curaçaose belastingdienst?

Premier Eugène Rhuggenaath van Curaçao noemt de mogelijke lek ‘zorgwekkend’ en zegt direct te laten onderzoeken of de uitgelekte documenten echt zijn. “We hopen dat het niet het geval is”, zegt de premier die vreest dat de privacy van burgers bij de belastingdienst anders in het geding is.

“Dan hebben wij wel te maken met een serieuze situatie, waarin men niet erop kan vertrouwen dat persoonsgegevens of belastinginformatie confidentieel door de belastingdienst worden behandeld.”

Premier Eugène Rhuggenaath: uitlekken documenten ‘zorgwekkend’

Download audio

Premier Rhuggenaath belooft dat er meer transparantie komt als het om publiek geld gaat. Het kabinet gaat onderzoeken in hoeverre topinkomens en uitgaven bij overheidsbedrijven en stichtingen openbaar worden gemaakt.

Premier Eugène Rhuggenaath over zijn maatregelen voor meer transparantie

Download audio

Ook is het de bedoeling dat er onafhankelijk toezicht komt op alle overheidsbedrijven en stichtingen. Zo’n instelling moet de inkomens controleren en zorgen dat publieksgeld goed wordt beheerd. “Dat is nu nog niet goed georganiseerd”, zegt Rhuggenaath.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “vastgesteld salaris, niet onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Dat er een einde komt aan de top salarissen is een voorwaarde van de groeistrategie. En de vakbonds leiders willen deze groeistrategie geheel van tafel hebben. Zij zien de bui al hangen. Weg goed betaalde jobs voor hun in de toekomst.

  2. “Premier Rhuggenaath belooft dat er meer transparantie komt als het om publiek geld gaat.”
    Prima dat er nu eindelijk meer transparantie komt, maar diep triest dat pas na lekken en publieke ophef dit gebeurd. Regeren is vooruitzien en de regering Rhuggenaath blinkt tot nu toe vooral uit in reactief handelen (Insel Air, CBCS, ENNIA, HNO, Isla, en nu dit weer).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties