NTR | Opnieuw onduidelijkheid over beleid Venezolaanse vluchtelingen

John Samson

Opnieuw onduidelijkheid over beleid Venezolaanse vluchtelingen

DEN HAAG – Zijn Nederland en de Caribische eilanden wel voorbereid op een grote vluchtelingenstroom uit Venezuela? Een half jaar na een debat hierover krijgt de Kamer opnieuw geen duidelijk antwoord van de verantwoordelijke ministers.

Tijdens het Kamerdebat van woensdag blijkt dat er geen procedures met de eilanden vaststaan als er op de korte termijn een vluchtelingenstroom uitbreekt. De Tweede Kamer heeft opnieuw de indruk dat de Nederlandse regering de situatie onderschat.

In oktober 2016 stelde het parlement ook al een aantal kritische vragen. De Kamer vraagt zich nu af in hoeverre Nederland de situatie op de eilanden in kaart kan brengen. De eilanden hebben namelijk geen officieel asielbeleid. De VVD twijfelt daarom aan de officiële migratiecijfers.

Han ten Broeke (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer

Worden mensenrechten gerespecteerd op Aruba, Bonaire en Curaçao?
De Kamer maakt zich grote zorgen dat Venezolanen die mogelijk recht hebben op asiel, zomaar teruggestuurd worden door de lokale autoriteiten op de eilanden. GroenLinks en SP vragen daar herhaaldelijk naar, maar de verantwoordelijke ministers hebben daar geen direct antwoord op.

De partijen D66, GroenLinks en PvdA willen opheldering over de naleving van internationale verdragen op de eilanden als het gaat om vluchtelingen. Volgens Plasterk zijn de eilanden daar zelf verantwoordelijk voor en niet de Nederlandse regering.

Sjoerdsma (D66) en minister Plasterk tijdens het debat over Venezuela

Nederland heeft op dit moment een delegatie van vier verschillende ministeries naar Aruba, Bonaire en Curaçao gestuurd om ‘de stand van zaken in kaart brengen’, maakte Plasterk woensdag bekend. Op veel vragen van de Kamer moet nog schriftelijk antwoord komen.

Minister Plasterk tijdens het Tweede Kamerdebat over Venezuela

Bron: CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Opnieuw onduidelijkheid over beleid Venezolaanse vluchtelingen

  1. Enri Mandingo

    Se volvio loco el loco Jeremy, ellos son gentes como tu. Niemand op deze forum scheld tegen jou on Nerdelands of Papiaments te schrijven.

  2. K*nker op, we hoeven geen asiel aan illegalen te geven. If you want to rape Europe with your fucking migrants, knock yourself out, but stay the fuck out of our immigration policy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *