NTR | Oud-premier: ‘De kwestie van huidskleur speelt nog steeds’

WILLEMSTAD – Wereldwijd is steeds meer aandacht voor de vrouw: vrouwen staan op, eisen gelijke behandeling en streven naar hogere posities die ze steeds vaker krijgen. Hoe zit dat op Curaçao en hoe doen Curaçaose zakenvrouwen het in het buitenland? We vroegen het vier succesvolle vrouwen op het eiland.

Maria Liberia-Peters (77) werkte lange tijd als onderwijzeres. Ze was altijd betrokken bij jeugdzaken, rolde uiteindelijk de politiek in en werd premier van de Nederlandse Antillen.

Maria legt uit dat de rol van vrouwen in het Caribisch Gebied belangrijk is: als zus, als moeder, als oma. “De vrouw heeft altijd een prominente rol gespeeld, ze wordt vaak afgebeeld als krachtig. Hierdoor en door het feit dat ik al langere tijd politiek actief was, werd ik vrij makkelijk serieus genomen als premier.”

Ook in Nederland had ze nooit problemen om als vrouw politiek te bedrijven. Het enige punt dat zij aankaart is kleur: toen zij als meisje van zeventien naar Nederland kwam, werd ze flink teleurgesteld.

“Ik had me verdiept in het land, de cultuur en de geschiedenis maar iedereen schreeuwde ‘Zwarte Piet, Zwarte Piet’ en de kinderen stoven geschrokken alle kanten op. Dan sta je daar als zeventienjarige, als enige zwarte meisje.” Volgens Maria speelt de issue van huidskleur nu ook nog. “En dan moet je weten wie je bent, wat je wilt en ervoor gaan.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Oud-premier: ‘De kwestie van huidskleur speelt nog steeds’

  1. Liberia Peeters ging als kleuterleidster de politiek in en ging er als grootgrondbezitster weer uit.

    Ze heeft heel goed voor zichzelf gezorgd, en doet dat op hoge leeftijd nog steeds.

    Achter haar rollator vulde ze nog eens haar zakken in het team van Wacko Werner Wiels waarmee ze onder andere op peperdure snoepreis naar China ging.

  2. Ik lees hier, “We vroegen het vier succesvolle vrouwen op het eiland.” Daar stoor ik me aan natuurlijk. Hoe meet je succes? Is dat een hoge functie? Is dat meer geld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *