NTR | Ouders van kinderen met hersenletsel zorgen zelf voor therapie

Door Ariën Rasmijn

Kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal aan het werk met een van de jonge cliënten van Micky's Foundation ORANJESTAD — Ruim anderhalf jaar nadat vader Gijs de Rooij sprak over het halen van buitenlandse therapeuten naar Aruba voor zijn zoontje Micky en andere kinderen met blijvend hersenletsel, helpt de begin dit jaar opgerichte Micky's Foundation structureel tussen de vijftien en twintig kinderen op het eiland.   Wat begon als een pilot project met vijf kinderen, is nu een stichting met een wachtlijst van 32 kinderen die in aanmerking kunnen komen voor deelname.   Ariën Rasmijn in gesprek met De Rooij en kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal

Kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal aan het werk met een van de jonge cliënten van Micky’s Foundation

ORANJESTAD — Ruim anderhalf jaar nadat vader Gijs de Rooij sprak over het halen van buitenlandse therapeuten naar Aruba voor zijn zoontje Micky en andere kinderen met blijvend hersenletsel, helpt de begin dit jaar opgerichte Micky’s Foundation structureel tussen de vijftien en twintig kinderen op het eiland. Wat begon als een pilot project met vijf kinderen, is nu een stichting met een wachtlijst van 32 kinderen die in aanmerking kunnen komen voor deelname.

Ariën Rasmijn in gesprek met De Rooij en kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal 

Het zelf brengen van therapeuten naar een eiland, waar volgens De Rooij niet is geïnvesteerd in intensieve revalidatie van kinderen met blijvend hersenletsel, werpt zijn vruchten af. Het is lang niet alleen zijn zoontje Micky die bijna letterlijk met rasse schreden vooruitgang boekt.

De Rooij zegt zelf met eigen ogen te zien hoe kinderen van deelnemende gezinnen gelukkiger zijn en ouders zich verbazen over de mate en snelheid waarin nieuwe mijlpalen in hun ontwikkeling worden bereikt. Dit gebeurt aan de hand van intensieve en langdurige therapie, drie maanden lang, drie keer per jaar.

“De vraag is groot”, zegt de Rooij, die nog altijd wil uitzoeken hoeveel kinderen precies op het eiland een permanent hersenletsel hebben, aangeboren of niet. De Rooij vraagt zich af of het op Aruba echt gaat om incidentele gevallen, of dat er een noodzaak is voor de overheid om structureel beleid in te gaan voeren voor deze doelgroep.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Een Reactie op “NTR | Ouders van kinderen met hersenletsel zorgen zelf voor therapie

  1. De Rooij, wil uitzoeken hoeveel kinderen precies op het eiland een permanent hersenletsel hebben, aangeboren of niet. De Rooij vraagt zich af of het op Aruba echt gaat om incidentele gevallen, of dat er een noodzaak is voor de overheid om structureel beleid in te gaan voeren voor deze doelgroep.

    Een simpele toepassing van de kengetallen van kinderen die met een hersenletsel geboren zijn (Diplegia spastica infantilis) en hersenletsel opgelopen bij ongevallen, leert ons dat minimaal 150 kinderen op Aruba min-of-meer gehandicapt zijn door een aangeboren of later opgelopen hersenletsel. Dat is veel. Met bestaande therapieën kunnen veel kinderen en jong volwassenen geholpen worden.

    Het aanstellen van één special team (pediatrisch neuroloog en fysiotherapeuten) zou zéér wenselijk zijn op de eilanden. Aruba, Curaçao en Bonaire zouden gezamenlijk hiervoor een initiatief moeten nemen. Nederlandse ziekenhuizen zijn beslist bereid om hier steun en specialistisch kunde aan te verlenen.

    Ik wens de heer De Rooij veel succes toe, met zijn initiatief. Hopelijk krijgt hij steun van de ministers van volksgezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *