NTR | Playa Piskadó als toeristische trekpleister: Chaos of economische kansen?

<

WESTPUNT- Een strand vol auto’s, een pier vol toeristen, een zee vol snorkelaars. Playa Piskadó (vissersstrand) in het westen van Curaçao is een populaire toeristenplek aan het worden, maar niet iedereen is daar even blij mee.

Wie tegenwoordig verse vis wil kopen bij de lokale vissers kan amper nog zijn auto kwijt bij het strand. Lokale eigenaar Roy Gouverneur van het restaurant ‘Sabor die Playa Westpunt’ heeft daar ook last van.

Hij geeft aan dat zijn klanten niet meer dicht bij zijn restaurant kunnen parkeren. Alle parkeermogelijkheden zijn bezet door dagjestoeristen. “De meeste van mijn klanten zijn lokalen uit de buurt. Zij moeten nu helemaal op de straat parkeren, dat is niet goed voor mijn business”, aldus Roy.

‘Levensgevaarlijk’
Een groepje vissers zit in de schaduw naar het schouwspel op de pier te kijken. Een vissersbootje komt terug van het vissen en probeert zich door de menigte in zee een weg te banen om zijn bootje veilig bij de pier aan te meren. “De toeristen zijn zo gefocust op de schildpadden dat ze niet opletten als er een boot aankomt. Dit is niet alleen heel vervelend voor de visser, maar kan ook heel gevaarlijke situaties opleveren voor de toeristen”, aldus een van de vissers.

Economische groei
De situatie biedt ook mogelijkheden. “Veel jongeren op Westpunt gaan niet meer naar school. Toeristische ontwikkeling op de stranden geeft ze de mogelijkheid om toch een zakcentje te verdienen, bijvoorbeeld door spullen te verkopen aan de toeristen”, zegt een andere visser.

Lokale ondernemer Jarno Schermer verdient sinds kort zijn geld met de ontwikkelingen in de baai. “Sinds 2 maanden hebben we alle vergunningen om strandstoelen en parasols op het strand te verhuren. Hierdoor blijven de toeristen langer op het strand en geven ze meer geld uit. Ze kopen drinken bij de lokale ondernemers en vissen bij de vissers. Alleen als de grote touringcars komen is het heel chaotisch hier, dat moet georganiseerd worden.”

Schildpadden
Volgens Sabine Berendse van Sea Turtle Conservation Curaçao zijn de schildpadden de dupe. “De toeristen gaan boven de schildpadden hangen, zodat ze niet rustig naar boven kunnen om adem te halen. Ook krijgen we dagelijks beeldmateriaal van mensen die de schildpaden aanraken en vastpakken”.

Jarno heeft hier een eigen oplossing voor: “Ik vertel iedereen die bij mij huurt dat ze de schildpadden niet mogen aanraken”. Hij zit eraan te denken om dit op papier te zetten en uit te delen aan de toeristen. Om zijn verhaal extra kracht bij te zetten heeft hij wel eens gezegd dat je ziek kan worden als je een schildpad aanraakt, “maar dat is natuurlijk niet waar.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | Playa Piskadó als toeristische trekpleister: Chaos of economische kansen?

 1. @LaStiwz schreef;
  ‘want volgens KKC heb ik dit al gezegd. Dit heb ik i.i.g. niet al gezegd.’ (😊)

  Dat ervoer ik gisteravond ook. Misschien die Cyberpiraten!? ☠ ⚔ 🤩

 2. Het strand en de zee is volgens @Nombre is toch van iedereen?
  Ik type er maar wat achteraan, want volgens KKC heb ik dit al gezegd. Dit heb ik i.i.g. niet al gezegd.

 3. Het strand en de zee is volgens @Nombre is toch van iedereen?

 4. Abraham Mossel

  Als ik het goed begrijp zijn het de touringcars die de boel in de war gooien, dus gewoon alleen de touringcars bussen een tijds bestek van vijf minuten uitzicht geven en dan weer door rijden. ben je af van al dat gezeik van de vissers met de naam PIK van de MFK/KFO

 5. Ma kere e laman ta di tur hende–awor e ta pa piskadonan?
  Piskadonan tin hopi luga unda nan por sali ku nan botonan.
  I piscadonan no ta paga belasting–mayoria di nos hendenan ku ta traha si.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *