NTR | Politieke ambitie Schotte op het spel in zaak Babel

Door Anneke Polak

MFK-leider Gerrit Schotte | foto: Anneke Polak

MFK-leider Gerrit Schotte | foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – De zaak Babel, waarvan de inhoudelijke behandeling vandaag begint, moet een einde maken aan de geruchten rond oud-premier Gerrit Schotte. Een eventuele veroordeling maakt het voortzetten van zijn politieke ambities erg lastig.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Schotte ervan een grote som geld te hebben aangenomen van casinomagnaat Francesco Corallo, in ruil voor gevoelige overheidsinformatie en invloed bij de benoeming van bepaalde personen in topfuncties. Ambtelijke omkoperij, zo luidt de formele aanklacht. Wie veroordeeld wordt wegens een ambtsmisdrijf, kan het recht worden ontnomen nog langer een ambt te bekleden, stellen de artikel 1:64 en 1:65 van het Wetboek van Strafrecht.

In dat geval lijkt niet alleen een premierschap of ministerschap uitgesloten bij veroordeling, maar ook de functie van parlementslid komt dan op de tocht te staan. Wanneer een eventuele veroordeling minimaal een jaar gevangenisstraf betreft, kan Schotte het kiesrecht worden ontnomen en het recht om gekozen te worden. Artikel 1:64 stelt dat in dat geval hem ‘het recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen of tot lid van deze organen te worden verkozen kan worden ontzet’.

‘Tunnelvisie’
Een politiek gemotiveerde zaak, riep advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran eerder over de zaak Babel. Hij verwijt het Openbaar Ministerie tunnelvisie en de 52 MOT-meldingen – de ongebruikelijke transacties van Corallo aan Schotte en Van der Dijs – hadden bovendien nooit uitgelekt mogen worden, aldus Sulvaran eerder. Schotte en waren advocaat zijn niet bereikbaar voor commentaar.

Ook het Openbaar Ministerie wilde vandaag niet ingaan op de zaak tegen de oud-premier, die in mei 2014 al werd aangehouden samen met zijn partner Cicely van der Dijs. Schotte zat acht dagen vast in een politiecel in Barber, Van der Dijs moest twee dagen in de SDKK-gevangenis verblijven. Zij staat morgen eveneens terecht in de zaak Babel wegens valsheid in geschrifte, witwassen en het bezit van ‘jammers’, apparatuur die telecommunicatie verstoort.

Huiszoekingen
In Italië, Sint Maarten en Curaçao zijn verschillende getuigen gehoord en huiszoekingen gedaan. Bij de huiszoeking in de woning van het stel zelf werd het diplomatieke paspoort aangetroffen in de kluis, waarvan eerder door Schotte aangifte werd gedaan wegens verlies. Ook deze vermeende valse aangifte is een aanklacht in de zaak Babel, naast witwassen, valsheid in geschrifte en het bezit van jammers.

Statenvoorzitter Mike Franco wil desgevraagd wel ingaan op de zaak, waarbij hij aangeeft dat de Curaçaose gemeenschap er recht op heeft om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de geruchten rondom de oud-premier en huidig Statenlid. “Als deze beschuldigingen een Statenlid van onze partij zouden betreffen, was hij allang uit de Staten gehaald maar we weten dat de normen en waarden bij bepaalde partijen anders zijn.”

Onherroepelijk
Toch verwacht Franco het MFK-Statenlid na de verkiezingen van 30 september terug te zien in de Staten, indien MFK zetels behaalt. Mocht het tot een veroordeling komen, dan heeft de verdediging de mogelijkheid in hoger beroep te gaan en daarna nog in cassatie. “Pas bij een onherroepelijke veroordeling kan ik als Statenvoorzitter door het Hof op de hoogte worden gesteld dat iemand het ambt moet verlaten.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 Reacties op “NTR | Politieke ambitie Schotte op het spel in zaak Babel

  1. In elk ander land zou Schotte hiervoor minimaal 30 jaar krijgen.. maar op Curacao misschien een taakstraf?

  2. witwasse is crimineel geld,aangezien het om dollars gaat kan je heb ook uitleveren aan de USA , Noriega van Panama weet er alles van.

  3. Het probleem is dat de criminelen van de MFK overal door Curacao gedoogd worden.

    Drie strafbladbezitters in de Staten, een mol – het sprekende mantelpak Stella van Rijn – op het ministerie.

    Zelfs het hoofd van de BVD is daar door Schotte, die de screening van 2010 frustreerde (gevolg: een rampzalig kabinet vol idioten en randdebielen), neergezet en kan nog steeds gewoon zijn gang gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *