28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Premier Marlin en Nederland hebben Sint-Maarten in de steek gelaten’

HomeMediaNTR | ‘Premier Marlin en Nederland hebben Sint-Maarten in de steek gelaten’

Elisa Koek

Orkaan Irma SXM | Foto Mike Bindraban

WILLEMSTAD – “Premier William Marlin had veel meer hulp moeten vragen. Hij en de Nederlandse overheid hebben Sint-Maarten in de steek gelaten.” Mike Bindraban is een van de gelukkigen die gisteren met de lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air van Sint-Maarten naar Curaçao is gebracht. Hij zegt dat er totale anarchie heerst op het eiland.

Mike Bindraban vertelt zijn verhaal aan correspondent Elisa Koek

De vader van Bindraban is ziek, dus toen hij hoorde dat zijn gezin met hem mee kon, voelde het als een wonder. “Dagenlang moet je sterk zijn en iedereen veilig houden. Ik kon wel janken toen we daadwerkelijk weg konden.”

Het gevoel is wel dubbel, omdat hij weet hoe het eiland eraan toe is. “Het voelt ergens niet helemaal eerlijk tegenover de mensen die er nog zijn, maar mijn vader is ziek en ik heb een kindje dat ik in veiligheid wilde brengen. Daar denk je dan toch aan.”

Ontredderd
Bindraban groeide op Sint-Maarten op, maar woont inmiddels in Nederland. Hij was op vakantie op zijn geboorte-eiland toen bleek dat orkaan Irma die kant opkwam. Ze probeerden weg te komen, maar alle vluchten zaten vol. Om een veilige verblijfplaats te hebben, verplaatsten ze van een locatie bij het strand naar het binnenland.

“Toen het oog van de orkaan overtrok, zijn we buiten gaan kijken. De bovenkant van het appartement was helemaal weg: het dak was weg, de inhoud weggewaaid. Mensen renden totaal ontredderd in het rond op zoek naar familie. Ondertussen begon het opnieuw te waaien: deel twee kwam eraan en was zeker zo heftig.”

Na de storm drong het tot Bindraban door dat alles weg was: ze konden het eiland niet af en zaten vast. “Mijn vrouw had het over de huurauto, maar het bedrijf is gewoon weg. Alles is weg. En wat moet je tegen een kind van drie jaar zeggen erover? Ik ben met mijn zoontje gaan lopen en heb uitgelegd dat een storm soms heel sterk was. Hij was gelukkig blij dat de boot nog in het speeltuintje stond.”

Verwoesting
Bindraban vliegt zaterdag meteen door met zijn familie naar Nederland. “Het voelt hartverscheurend. 85 procent van het eiland is verwoest, infrastructuur is 100 procent verwoest. Er is chaos, er wordt geroofd, bij het Simson Bay Resort worden mensen gegijzeld en de politie is ook bezig met hun eigen familie.”

Volgens Bindraban is de orkaan totaal onderschat. “Premier Marlin heeft van tevoren maar veertig militairen aangevraagd en dat is simpelweg vanwege trots. En de overheid in Nederland? Ministers Plasterk, Koenders en premier Rutte hadden dit moeten zien aankomen.”

Hulp hard nodig
Volgens Bindraban moet er nu direct extra hulp komen: “De landingsbaan is nu schoongeveegd, dus stuur meer schepen, vliegtuigen en hulp!” Omdat Sint Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk is, moet om hulp worden verzocht vanuit de overheid op Sint Maarten. “Maar alles is plat. De premier kan zijn eigen ministers niet eens bereiken. De hulp is nu nodig.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

11 reacties

  1. “De premier kan zijn eigen ministers niet eens bereiken. ”

    Heeft hij geen fiets?

    Les 1 bij rampen-controle: richt een coördinatiecentrum in, waar alle betrokkenen (hulpverleners en beleidmakers) bij elkaar zitten.

  2. @ LuMa,

    Het duurde enigzins eerdat ik je tekst had vertaald in gewoon Nederlands, maar daarna kon ik weer gewoon concluderen dat jij ook met de wetenschap van achteraf probeert de zwarte Piet toe te spelen aan een plek waar die niet thuis hoort
    Het is jammer dat zovelen het altijd achteraf 10 x beter weten dan vooraf. Hoeveel hebben hier lopen klagen dat er niet genoeg actie werd ondernomen VOOR de komst van Irma ?
    Geloof dat het helemaal niemand was en desondanks had defensie het beschikbare personeel in de West reeds richting St Maarten gestuurd. Bovendien waren de Zeeland en de Pelikaan reeds beladen en al die kant uit gestuurd en was het crisis centrum volledig bemand.
    Oftewel Defensie alhier heeft gewoon gedaan wat er werd verwacht en het is een onzin verhaal om met een massa evacuatie van het eiland aan te komen. Logistiek gezien volstrekt onhaalbaar en ik denk ook niet dat je veel vrijwilligers zou vinden die weg zouden willen. Zeker gezien de plunderingen en overvallen van de afgelopen dagen denk ik dat niemand zijn of haar huis alleen had willen laten staan.
    Tot een paar uur voordat Jose bij St Maarten aan zou komen wisten we nog altijd iet WAAR Jose zou gaan toeslaan en hoe erg het zou worden. En dat is het geval met de meeste orkanen, ze zijn volstrekt onberekenbaar. De ene keer denk je dat het goed gaat en wordt de boel verwoest, de andere keer denk je dat de boel kapot gaat en valt er geen drup.

    Achteraf is het dan ook makkelijk praten en makkelijk commentaar leveren, maar het toont m.i. niets meer en niets minder dan de onnozelheid van de schrijver aan.
    Zolang St Maarten niet vraagt heeft Nederland daar niets te zoeken, dat hebben we zo afgesproken en dat is zoals het is. Dan moet je nu niet plotseling aankomen dat Nederland dat maar overboord moet gooien wanneer ze het idee hebben dat de eilanden er een puinhoop van maken. Want geloof me, dat denkt Nederland al heel lang en de eilanden bewijzen het ook iedere keer.
    Marlin en de integriteitskamer ? Weten we het nog ? Hij schold en schreeuwde van de hoogste daken. En nu ik de plunderingen zie snap ik ook wel waarom, want hij is uit hetzelfde hout gesneden als de jokers die nu toeristen lopen te overvallen.
    Dus laten we ophouden met te doen alsof we het allemaal zagen aankomen, want dat is simpelweg niet waar.
    Nu is het moment om de boel op te gaan ruimen en uit de beelden die ik zie kan ik niet anders dan concluderen dat Saba en St Eustatius inderdaad aan het opruimen zijn, terwijl St Maarten zich te buiten gaat aan allerlei soorten criminaliteit. Dat is kennelijk belangrijker voor hen.

  3. Wat voelt men zich op kritiek weer overweldigend aangesproken. Fijt blijft dat de politiek gefaald heeft en de jannen die pas laat mochten beginnen zich uit de naad gewerkt hebben. Het statuut is er duidelijk over, de 4 PM’s hadden veel eerder toen Marlin om assistentie vroeg met elkaar , elkaar ondersteunend voor de orkaan kwam
    voorbereiden.
    Velen hadden geëvacueerd kunnen worden met Insel Winwardair en Coast guard vluchten. De Nederlandse regering had kunnen weten wat voor een disaster dit kon worden en defensie opdracht to actie kunnen geven. De bedweters met maar ze zijn onafhankelijk is BS . Indien de PM’s er niet uitkomen (lijkt me sterk) had defensie dage winst kunnen boeken door de nodige genie en andere manschappen direct naar Bonaire over te vliegen , dan hadden ze net als de Fransen vanuit Martinique gedaan hebben zodra de chopper van de Zeeland het vliegveld verkent hadden , de herculessen op weg kunnen sturen, deze kisten met hun crew kunnen veel meer aan.
    Elke ramp kost geld achteraf meer als dat men erop in had kunnen spelen. Mocht er on verhoop een koerswijziging van de orkaan hebben plaatsgevonden, (wat helaas niet gebeurde) dan had defensie een fantastische rampen oefening gehad.
    Uiteindelijk komt bevolking in nood eerst daarna ego’s en geld. Duidelijk is hier een aanvulling van het rampen crisisplan nodig. Uit de commentaren blijkt duidelijk dat velen ook politici het statuut niet kennen , ja ze zitten er ook maar voor 4 jaar , na mij de zondvloed. Critiek is bedoeld om ervan te leren, hier duidelijk te voorziene ramp minimaliseren.

  4. Mike Bindraban heeft Sint Maarten in de steek gelaten ! Bij de eerst mogelijke gelegenheid heeft hij het (angst-)hazenpad
    gekozen en is het eiland en zijn bewoners, die iedere hulp kunnen gebruiken, ontvlucht ! Kwezel.

  5. Het feit dat dit figuur de schuld aan Nederland geeft toont aan hoe weinig deze persoon van de huidige structuur weet en hoe weinig hij van orkanen weet.
    Ten eerste is St Maarten een autonoom land oftewel zonder aanvraag van de regering gebeurt er absoluut niets. Nederland mag niet zomaar even een lading militairen sturen, dan zouden de kranten en radio stations bol staan van verwijten over kolonialisme. ‘Nederlandse invasie op St Maarten zou er dan te lezen zijn’ en wellicht dat de premier vervolgens, net zoals Schotte, op de internationale radio gaat klagen over een ‘staatsgreep’.

    Dus dat deel kunnen we gevoeglijk vergeten.
    Ten tweede waren er geen geweldsinstructies van de regering van St Maarten. Dat houdt in dat militairen, ook al zien ze plunderingen, niets mogen doen. Zouden ze gaan schieten dan was het hek van de dam geweest en zouden de militairen uiteindelijk in een rechtszaal staan om aldaar hun veroordeling aan te mogen horen.
    De regering van St Maarten heeft de orkaan onderschat, maar dat heeft feitelijk iedereen. Men verwachtte wel schade, maar geen totale verwoesting.

    Echter, na de orkaan…………waar was de lokale politie ? Waar waren de ziekenhuis medewerkers ? Waar waren de security bedrijven ? Waar waren de overheidswerkers (water, licht, telefoon etc) ?
    Ja, ze zijn zelf ook getroffen, maar op zo’n moment zul je gewoon je werk moeten doen. Echter, men ging achterover zitten jammeren en liet de boel de boel. Hoe anders was het op Saba en St Eustatius, waar iedereen meteen aan het werk ging. Als dat op de kleine eilanden kon dan had dat ook op St Maarten gekund. Het is dus gewoon een kwestie van mentaliteit.

    En als laatste, hoe groot denkt dit figuur dat de NL defensie momenteel nog is ? Wellicht leeft hij nog in de koude oorlog, maar de afgelopen 10 jaar is defensie, door de politiek, gereduceerd tot nagenoeg niets. Ondanks die enorme reducties zijn NL militairen bij zeer veel VN, EU en Nato missie betrokken. Veel militairen om nu nog even naar St Maarten te sturen zijn er niet meer. Ze moeten werkelijk overal vandaan worden getrokken om dit karwei op St Maarten af te handelen.
    En dan zit je dus niet te wachten op dit soort ongefundeerde kritiek van een toerist op St Maarten. Waarom is hij overigens niet bij zijn familie gebleven om mee te helpen opruimen ?
    Nee, hij is blij dat hij weg is, laat anderen de boel maar opruimen.

  6. @ Bindraban, wat een gezwets van jou, en helemaal dat gezeur over Plaskerk en Rutte, straks ga je mij nog vertellen dat onze koning met een schep en bezem aan het schoon maken gaat, trouwens Willem zou zich daar niet voor schamen.

  7. Tja, dat krijg je als je als kleuter een grote broek wil aantrekken en vervolgens ook nog eens een premier kiest die te trots is om toe te geven dat hij het niet alleen kan.

  8. Het zijn de lokale politici die zo graag Sint Maarten autonoom wilden hebben en sommigen zelfs onafhakelijk, daar ze eerst aan zichzelf denken in plaats van algemeen welvaart voor de bevolking. Nu kunnen we zien hoe kwetsbaar en afhankelijk een klein eilandje als Sint Maarten maar niet is als het geconfronteerd wordt met problemen op macro niveau.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties