26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Psycholoog: Voel je corona stress? Vraag dan hulp!

HomeMediaNTR | Psycholoog: Voel je corona stress? Vraag dan hulp!
Coronastress? | Pixabay

WILLEMSTAD – Nu er gedwongen ontslagen vallen, de economie verslechtert en er voorlopig geen zicht is op het einde van de crisis, is het heel belangrijk om de mentale gezondheid te blijven bewaken. “Als mensen stressen en vinden dat het ze naar de keel vliegt, moeten ze hulp zoeken”,  zegt psycholoog- relatietherapeute, Irodice Cijntje-Copra.

Er is op Curaçao een zelfmoordpoging geregistreerd van iemand die deze dagen zijn werk had verloren. Hoewel het moeilijk te bewijzen valt dat dit direct corona gerelateerd zou zijn, is een emotiegolf vanwege de coronacrisis wel te verwachten.

“Het zal misschien nog even op zich laten wachten, maar ik vrees een toename van gevallen van geestelijke problemen als gevolg van de heersende beperkende maatregelen en de economische terugslag”, zegt psycholoog Cijntje. In haar omgeving en via de “social media” hoort de psycholoog de verhalen en concludeert dat er nu al veel stress heerst.

Dulce Koopman in gesprek met psycholoog Irodice Cijntje over stress door corona

Download audio

We zijn nu twee weken verder met het nemen van maatregelen tegen het corona virus: “De mensen zijn nu nog in een soort vakantie stemming, dat heet de ‘honeymoon fase’: je hebt alle tijd en je kan je nog richten op bijvoorbeeld klussen die je al een tijd had willen uitvoeren.”

“Maar langzamerhand gaat dat anders worden. Geleidelijk ga je beseffen dat er aandacht besteed moet worden aan o.a. een dagplanning om het nutteloos-gevoel te vermijden, maar ook dat je moet plannen hoe de situatie op persoonlijk niveau aangepakt dient te worden. Langzamerhand gaan mensen zich meer zorgen maken over de toestand o.a. omdat deze hen veel heeft ontnomen en er geen duidelijke einddatum aan zit.”

Dulce Koopman in gesprek met psycholoog Irodice Cijntje over tips om met corona-stress om te gaan

Download audio

Impact op de geestelijke gezondheid
De impact van de coronacrisis op de geestelijke gezondheid valt niet te onderschatten. “We hebben het vaak over de financiële en maatschappelijke gevolgen. Maar mensen die dat moeten opvangen moeten wel mentaal en fysiek gezond zijn.

“De onzekerheid kan zorgen voor een constante druk op de gedachten en gevoelens van mensen. Dit kan leiden tot stress en kan sombere gedachten of paniekaanvallen veroorzaken.”

“In dit kader wordt het met name aangeraden om eenzaamheid te voorkomen, enkel betrouwbare en gedoseerde informatie omtrent de situatie tot je te nemen en stressverlagende activiteiten uit te voeren.”

Psychische zorg
“Je hebt te maken met een zorgsysteem dat niet 100 procent optimaal is, maar ik weet bijvoorbeeld dat overheidsorganisaties mensen telefonisch te woord staan over COVID-19 en andere onderwerpen. Dat vind ik erg goed”.

Cijntje heeft het ook over de invloed van de Caribische cultuur: “Wij zijn mensen die erg trots zijn en niet snel aan de bel trekken of aangeven dat wij hulp nodig hebben. Wij willen het liefst alles zelf oplossen.”

“Dus professionals op het eiland moeten zich afvragen waar ze kunnen helpen en die hulp ook actief aanbieden. Aan de andere kant moet de bevolking ook leren aangeven wat zij nodig heeft. Dit laatste kan wellicht bevorderd worden door meer informatie omtrent dit onderwerp te verstrekken.”

Hulpstichting Skuchami

Stichting P.S.I. – Skuchami is een ambulante geestelijke gezondheidszorginstelling. Via dit kanaal verleent de overheid geestelijke zorg in verband met de coronacrisis.  Skuchami zit namens de overheid, in het crisisteam coronavirus.

Skuchami wordt als eerste opgeroepen om psychische hulp te bieden.

Is Skuchami voorbereid om deze crisisperiode te overbruggen? Angelique La Cruz, sociaal werkster en divisie manager van Skuchami: “Het is iets nieuws, niemand heeft zich er op kunnen voorbereiden. Wij zijn al begonnen met hulpverlening. Gaandeweg , mocht er meer zorg nodig zijn, personeel ect., kunnen wij een beroep doen op andere instellingen”.

Dulce Koopman in gesprek met Angelique la Cruz van Skuchami over hulp tijdens corona crisis

Download audio

Skuchami luistert eerst naar degene die hulp vraagt om vast te stellen wat het probleem is. Als er acute oplossingen nodig zijn, bijvoorbeeld medicatie uitschrijven of opname, wordt dit ook in werking gezet.

Heb jij hulp nodig?

Stichting Skuchami op Curaçao is bereikbaar via  +5999 690 0593 (Banda Ariba) +5999 690 3306 (MeiMei) en +5999 690 0595 (Banda Abou)

Mental Health Foundation op Sint-Maarten is bereikbaar via +1 721 542 1677

Mental Health Caribbean is bereikbaar op Bonaire via +599 7170125 op Sint-Eustiatius via +599-3180099 en op Saba via +599- 4160196

Stichting Respaldo op Aruba is bereikbaar via +297 281 5000

In Nederland kun je voor hulp bellen met 0900-0113

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 reacties

  1. De minister van Financiën, Thomas Schäfer.
    29 mrt.
    Buitenland
    ’Duitse minister pleegt zelfmoord om corona-zorgen’

  2. Tja, maar stress is nooit slecht, dat hangt ervan af. Want let op; wil een violist muziek kunnen voortbrengen, dan moeten de snaren van zijn instrument gespannen zijn, maar…… in de juiste mate. Staan ze te strak, dan zullen ze springen. Maar zijn de snaren te slap, dan zullen ze helemaal geen geluid voortbrengen. De juiste hoeveelheid spanning ligt dus ergens tussen de twee uitersten. Zo is het ook met stress. Te veel kan schadelijk zijn, zoals wij reeds gezien hebben. Maar als er nu helemaal geen stress is? Hoewel het vooruitzicht misschien aanlokkelijk klinkt, is het een feit dat wij stress nodig hebben op zijn minst enigermate. Stel ‘ns bijvoorbeeld voor dat terwijl iemand een straat oversteekt, hij plotseling ziet dat er met grote snelheid een auto op hem afkomt. Het is stress die hem in staat stelt zichzelf in veiligheid te stellen, dus snel handelen. Maar de mens heeft twee verschillende stressen. Acute stress en traumatische stress. Traumatische stress is het effect van een rampzalige gebeurtenis, zoals een verkrachting, een ongeluk, een natuurramp etcétera. Veel oorlogsveteranen en overlevenden van concentratiekampen lijden aan deze soort stress. Tot de symptomen van traumatische stress kunnen levendige herinneringen aan het trauma behoren, jaren later nog, vergezeld van een grotere gevoeligheid voor feitelijk onbelangrijke gebeurtenissen. Soms wordt dan de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) gesteld. Dus let op deze laatste stress, twijfel niet en raadpleeg een arts mocht het zich voordoen.

  3. @ Ericlapas,

    In dat geval zou je er wel eens achter kunnen komen dat je het niet altijd buiten de deur hoeft te zoeken, dat je dus ook gewoon thuis aan je trekken kunt komen.
    Is zo’n lock down toch nog ergens goed voor (lol)

  4. Nou dit klinkt als psychologie van de koude grond, sinds mijn favoriete uitgangsgelegenheid dicht is, heeft mijn vrouw de tijd van haar leven.

  5. @ William

    Dat kan ik wel begrijpen. Velen moeten nu thuis zitten met een persoon bij wie ze eigenlijk helemaal niet meer willen zijn.
    Dat zal hier ook het geval zijn. I.p.v. bij hun dushi te zitten moeten veel mannen nu bij hun vrouw thuisblijven, iets dat ze hun hele leven nog niet hebben gedaan. Dus de ruzies gaan dan wel komen.

  6. Heel begrijpelijk dit.
    In the Guardian stond ook gsteren bv dat er wereldwijd een toename van domestic violence is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties