NTR | ‘Reorganisatie openbaar vervoer Curaçao per 2019’

WILLEMSTAD – Slechte aansluitingen, grote verschillen in tarieven en onbetrouwbare tijdschema’s. Mensen die op Curaçao regelmatig met het openbaar vervoer moeten reizen hebben veel klachten. Veel eilandbewoners zijn afhankelijk van de bus voor hun woon-werkverkeer .

Minister van Verkeer en Vervoer, Zita Jesus-Leito wil een reorganisatie in de sector: het is de bedoeling om 400 kleine bussen onder te brengen in een coöperatie die samen met het ABC (Lijn)Busbedrijf het plan moet uitvoeren, dat begin 2019 af moet zijn.

Buschauffeur Humphrey Felipe zegt dat hij al twintig jaar verschillende plannen hoort, maar dat het altijd mislukt.

In 2016 heeft het bedrijf Re-Quest, op verzoek van de Consumentenbond, een onderzoek verricht naar het openbaar vervoer in het algemeen. In de conclusies worden verbeteringen aanbevolen, zowel op de korte als op de lange termijn, waarvoor ook investeringen nodig zijn.

Bustijden ontbreken
Er wordt onder andere aanbevolen om de routes, het tijdschema en de tarieven bij de bushaltes aan te geven. Dat is nu niet het geval. Ook wordt aanbevolen om cursussen te geven aan de chauffeurs om hen meer klantvriendelijkheid bij te brengen.

Terwijl sommige reizigers kritiek hebben op het tariefverschil tussen de kleine bussen en de lijnbussen, vinden anderen het prettig dat de kleine bussen de wijken ingaan en je tot aan de deur brengen. Dit in tegenstelling tot de lijnbussen die alleen de routes buiten de wijken rijden. Dit kan het verbeteren van aansluitingen vermoeilijken.

‘Niet haalbaar’
Volgens Andres Everitsz, voorzitter van de vakbond van kleine buschauffeurs STU, is het plan van minister Jesus-Leito niet haalbaar. “Er zijn te weinig kleine bussen om een coöperatie op te richten. Curaçao is niet te vergelijken met het openbaar vervoer in Colombia, Venezuela, Brazilië en andere landen in de regio.”

Hij wijst er ook op dat het ABC Busbedrijf een bedrijf is met overheidssubsidie, en de chauffeurs van de kleine busjes helemaal geen subsidie krijgen. “Het ministerie van Economische Ontwikkeling bepaalt zelf de tarieven. Er is geen regeling of beleid waarmee ze ook maar enige fiscale compensatie kunnen krijgen en de tarieven van de kleine bussen omlaag zouden kunnen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 Reacties op “NTR | ‘Reorganisatie openbaar vervoer Curaçao per 2019’

 1. Mag ik als de enige busgebruiker hier, mijn mening ook geven? Een tijd geleden hebben ze nieuwe bussen aangeschaft met airconditioning en alles. Nog geen maanden later deed de airconditioning het niet en de schokdempers deden hun werk ook niet.

  Het probleem is natuurlijk de slechte staat van onze wegen en de verstopping van onze wegen waardoor de chauffeurs waar het kan hard moeten rijden om op schema te blijven.

  Voor de goede orde ik haat jullie autorijders niet, maar de enige oplossing is wegen breder maken en busbannen creëren. Een mooie initiatief zou zijn autovrije zondagen waardoor iedereen de bus moet nemen.

 2. @Joep, dan wordt het hoogtijd om daar wat aan te doen, daarvoor hebben we onze gekozen bestuurders die 20.000 per maand KRIJGEN, verdienen is wat anders. En niet om de hele wereld rond te reizen en zelfs Maduro-dam op onze kosten bezoeken.
  Zelfs het duurste en chiqueste hotel op Curaçao ligt in een omgeving van hanchi tera vol met doornstruiken langs de kant van de weg, je moet er eerst doorheen rijden. Plant wat mooie Magdalena bloemen langs de kant van de weg. Deze bloemen kunnen zeer goed tegen de felle zon en hitte en staan altijd in bloei. Maar ja, Curaçao waardeert zoals altijd niets van eigen bodem, mislukte Washintonia palmen met kleine kruin zegt al genoeg. Men roept en smeekt om buitenlandse investeerders terwijl op Curaçao zelf, heel veel rijke mensen (bestuurders) wonen.

 3. Joep Meloen

  @ Nombre,

  Gezien de staat van de wegen en de rijstijl van de chauffeurs hoef je hier geen nieuwe bussen aan te schaffen, dat is weggegooid geld.

 4. Op Curaçao koopt de overheid alleen afgedankte (diesel) bussen, vandaar dat het een marteling is om in die dingen te rijden. Ze vallen net niet uit elkaar.
  Investeer eens een keer in GOED openbaar vervoer en koop NIEUWE bussen.

 5. Die ´Tio Felipe´ rijdt ook als een gek rond.

 6. Voor zover ik weet vertrekken deze bussen van Brionplein en Waaigat als ze vol zijn. Als ze met een lege bus moeten vertrekken om een tijdschema te halen zijn ze een dief van eigen portemenee. De ABC bussen hebben een schema maar rijden ook niet op tijd, behalve dat, is het een echte marteling want het lijkt alsof ze geen schokdempers hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *