NTR | Repsol: ‘Besluit proefboringen Aruba eind dit jaar’

Door Ariën Rasmijn

Willy Hernández | foto: Ariën Rasmijn

Willy Hernández | foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Energiemaatschappij Repsol neemt eind van dit jaar een definitieve beslissing over proefboringen naar aardgas in Arubaanse wateren. Willy Hernández, algemeen manager van de Spaanse energiemaatschappij op Aruba, verwacht vanaf mei of juni te beginnen met de analyse van de data van de driedimensionale metingen van de zeebodem ten noorden van het eiland.

Vorig jaar juli, augustus en september vonden de driedimensionale metingen plaats. Repsol beperkte deze metingen bewust tot de zee ten noorden van Aruba. Die metingen worden nu verwerkt naar data. De algemeen manager verklaart dat op grond van die data een besluit genomen kan worden.

Op 20 december loopt het termijn van deze derde fase in de exploratie naar mogelijke delfstoffen af. Dan krijgt Compania Arubiano di Pertroleo (CAP), het Arubaanse staatsoliebedrijf die Repsol de concessie voor de exploratie heeft gegund, te horen of er ook daadwerkelijk proefboringen zullen plaatsvinden. Hernández zegt dat als er daadwerkelijk wat wordt gevonden, het naar alle waarschijnlijkheid aardgas zal zijn.

Olieprijzen
De fluctuerende olieprijzen van de laatste tijd hebben geen invloed hebben op de besluitvorming.

“Het gaat puur om het risico en om het potentieel van wat eventueel wordt gevonden. Natuurlijk kan ons budget worden aangepast maar dat zal met andere factoren te maken hebben”, aldus Hernández.

Repsol, die onder meer ook het nabijgelegen gasveld Perla bij het Meer van Maracaibo exploiteert, heeft tot nu toe tussen de 35 en 40 miljoen dollar geïnvesteerd in het zoeken naar delfstoffen.

Bron: Caribischnetwerk.NTR

3 Reacties op “NTR | Repsol: ‘Besluit proefboringen Aruba eind dit jaar’

  1. Meneer Van Aller,
    De heer Van der Linden had het over Curacao en niet over Aruba. Aruba is een voortzetting van het Venezolaanse continentale plat. Curacao is een brok basalt opgerezen uit de zee na vulkanische uitbarstingen.
    Op en rond Curacao is geen olie of gas. Rond Aruba zou dat anders kunnen zijn.

  2. Er blijken onder vele juristen en vele advokaten veel horen zeggen kennis te zijn en daarmee veel onzin uitkramen op velerlei technische gebieden, Ik zou daarom deze lieden adviseren of zoek het terdege uit, hetgeen een studie op zich is, of schoenmaker houdt je bij je leest. Repsol heeft voldoende Technische kennis van jarenlange studies en computer gegevens om te weten wat ze doen, uiteindelijk zal niet voor niets enkele miljoenen dollars per dag voor het Arubaanse plezier weg gooien. Publieke stemming makerij via pers veelal voor eigen gewin kopen we niets voor.

  3. Renée van Aller

    Proefboringen? Terwijl er alleen maar een dikke basalt laag van 3 kilometer ligt, zoals Piet van der Linden schreef in de KKC op 11 maart 2015? Een brandende vraag. Zijn de Arubaanse vooruitzichten zoveel beter dan die in Curaçao? En zo ja waarom werden die veelbelovende gasreserves dan niet eerder gevonden en ontgonnen? Of is het een even tragisch verhaal als de relatief recente Arubaanse goudwinning? Even snel een kip met gouden eieren gecreëerd? En dan nog het gevaar van gaswinning als je alles duurzaam wilt doen zoals Aruba? Minister Kamp heeft al langdurig het slechte voorbeeld gegeven. Dat wil premier Eman toch niet volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *