NTR | Rondkomen blijft problematisch voor jonge gezinnen op Saba

Esther Henry

Dagelijks leven te duur op Saba | Hazel Durand

THE BOTTOM – Het is zeven jaar geleden dat Saba door een wijziging in de grondwet de kleinste bijzondere gemeente van Nederland werd. Veel families onder de bevolking van maar 2000 personen, blijven sindsdien worstelen met hoge prijzen, lage salarissen en hoge belastingen op het eiland.

Vooral alleenstaande ouders zijn gedwongen om twee of meer banen aan te nemen om te kunnen overleven. “Ik heb twee banen en daardoor breng ik nauwelijks tijd meer door met mijn gezin. Het probleem op Saba is de prijsbeheersing, nauwelijks loonsverhoging maar wel huurverhoging”, zegt alleenstaande moeder van vijf kinderen, Cecilia Gonzales.

Jacques Heemskerk, voormalig Jeugdwerker bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, pleit ervoor dat de Nederlandse regering de kosten van levensonderhoud op Saba opnieuw grondig onderzoekt:

Door Hazel Durand

Gonzales heeft dagelijks problemen om haar kinderen te onderhouden: “Boodschappen doen op Sint-Maarten kost 300 dollar per maand, op Saba kost het 250 dollar per week. Per maand betaal ik gemiddeld 135 dollar aan elektriciteit, internet kost tussen de 165 en 175 dollar, en de huur is 627 dollar per maand.” Ze woont in een sociale huurwoning met drie slaapkamers. De huur gaat 1.5 procent per jaar omhoog.

Kosten dekken
Monique Wilson, sociaal werker bij het Centrum voor Jeugd en gezin, is zich erg bewust van de dagelijkse strijd van jonge gezinnen op Saba. “De kinderbijslag voor de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustastius en Saba) is 42 dollar. Dat is een goed begin, maar gezinnen verdienen nog steeds te weinig om de kosten te dekken.”

“Om comfortabel te leven heeft elk gezin een huis met minstens twee slaapkamers nodig, en dat kost per maand zo’n 1.000 dollar”, zegt Wilson. “Dan zijn er de basisboodschappen die kunnen oplopen tot 600 dollar. De elektriciteitsrekening moet ook betaald worden. Kinderen moeten eten, ze hebben licht en water nodig, maar ook schoolbenodigdheden. Het zijn rekeningen die je niet opzij kunt leggen.”

Sociale premies
In januari van dit jaar kondigde de Nederlandse regering een toename in de sociale premies aan op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De gedeputeerde op Saba van Sociale Zaken, Rolando Wilson, constateerde gelijk dat dit niet genoeg is voor de armsten op Saba.

De gedeputeerde gelooft dat er onder meer huursubsidie nodig is voor gezinnen in sociale huurwoningen. “De woningbouwvereniging heeft een lange lijst met mensen de huur niet kunnen betalen. We hebben de Nederlandse overheid om hulp gevraagd, maar Den Haag zegt dat de lokale overheid deze hulp zou moeten bieden.”

Beperkt uitzicht
Jacques Heemskerk, voormalig Jeugdwerker bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, zegt dat jongeren op Saba vaak niet weten hoe ze vooruit moeten komen. “Jonge mensen op het eiland hebben een beperkt uitzicht. Ze hebben niet altijd een idee van wat er in de wereld te koop is.”

In sommige gezinnen willen ouders niet echt dat een kind van het eiland af gaat: “Sommige kinderen denken: “Ik heb hier al alles wat ik nodig heb, waarom zou ik weggaan? Het is moeilijk om hen te motiveren, want vaak is een studie en kennis op doen in het buitenland, om daarna terug te keren, wat de vicieuze circel kan doorbreken.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *