30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ruzie met Den Haag? Wetenschappers geven eilanden nu al gelijk

HomeLandenArubaNTR | Ruzie met Den Haag? Wetenschappers geven eilanden nu al gelijk
Een delegatie van Arubaanse parlementsleden lobbyen in maart 2019 op het Binnenhof in Den Haag voor de geschillenregeling. – Foto archief: John Samson

DEN HAAG – Wetenschappers zijn niet te spreken over het Nederlandse plan over hoe voortaan ruzies op te lossen met de eilanden. Woensdag gaan ze in gesprek met de Tweede Kamer.

Gedoe over het organiseren van verkiezingen? Financiën slecht op orde? Vanuit Den Haag kan er rechtstreeks in het bestuur van de eilanden worden ingegrepen. Ook als Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vinden dat ‘Nederlandse bewindslieden’ misbruik van die mogelijkheid maken.

Het leidt tot politieke ruzies. De grote wens van de eilanden is dat er daarom een soort rechter komt die onafhankelijk de knoop kan doorhakken. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkinkrijksrelaties) ziet dat niet zitten.

Adviezen van wetenschappers zijn vernietigend
Knops heeft daarmee een ander wetsvoorstel ingediend dan is afgesproken, concluderen wetenschappers. De geschillenregeling zou om die reden weinig zin kunnen hebben.

Volgens het voorstel van Knops mag de Raad van State straks alléén een advies uitbrengen. Dat advies kan opzij worden gelegd als een meerderheid in de Rijksministerraad vindt dat er ‘zwaarwegende gronden’ voor zijn.

Zo’n zestien Nederlandse bewindslieden mogen stemmen, tegenover drie vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Nederland kan op die manier haar politieke wil blijven doordrukken, vrezen de eilanden.

Het doel van een geschillenregeling was juist om op een vredige manier tot oplossingen te komen, schrijven de wetenschappers.

De Rijkswet Geschillenregeling

Waarom wetenschappers kritiek hebben op het wetsvoorstel van staatssecretaris Knops

  • De afspraak was dat er een soort onafhankelijke rechter te pas komt als de eilanden vinden dat ‘Den Haag’ onterecht ingrijpt in hun bestuur. De Nederlandse regering lijkt geen macht uit handen te willen geven. Opmerkelijk, vinden de wetenschappers, omdat dit tegen de wens ingaat van het parlement van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten én dat van Nederland.
  • Eilanden moeten het voorstel ook steunen. De geschillenregeling van Knops zou door Nederland in haar eentje kunnen worden ingevoerd. Dat heeft dan weinig zin, waarschuwen wetenschappers. Want dan ontstaat er verder ruzie, over hoe ruzies moeten worden opgelost. En dat na negen jaar lang erover te hebben vergaderd.
  • Deze geschillenregeling blijkt niet zo waterdicht. Wetenschappers verbazen zich over een ander punt: de Rijksministerraad moet volgens Knops alleen adviezen accepteren die over ‘strikt juridische kwesties’ gaan. Maar wanneer is gedoe over een politiek besluit nou alleen juridisch of toch politiek-bestuurlijk? Die lijn is vaak ‘flinterdun’, waarschuwen ze.
  • Deze geschillenregeling klopt niet volgens het belangrijkste juridisch document van het Koninkrijk: het Statuut. Misschien wel het belangrijkste punt. In het Statuut staat hoe de eilanden en Nederland met elkaar moeten omgaan, welke verantwoordelijkheden elk land (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) heeft en wat voor regelingen er moeten zijn. Volgens wetenschappers klopt de geschillenregeling van Knops mogelijk niet met ‘de opdracht’: artikel 12a van het Statuut.

Woensdag hoorzitting in de Tweede Kamer
Woensdag gaan Kamerleden in gesprek met vier wetenschappers. De eilanden zeggen zich gesterkt te voelen in hun gelijk, nu óók wetenschappers kritiek geven op het voorstel van het Nederlandse kabinet.

Eilanden hopen nu op steun van Kamerleden
“Dit voorstel is en blijft onaanvaardbaar”, reageert parlementsvoorzitter William Millerson (PAR) van Curaçao. “Wij staan erop dat er een onafhankelijke instantie komt die een bindend advies kan uitbrengen.”

Ook Sint-Maarten en Aruba ‘zitten op dezelfde lijn’. De Arubaanse parlementsvoorzitter Ady Thijsen (MEP) zegt ‘positief gestemd te zijn’ met de bevindingen van de wetenschappers. “Dit zijn de punten die wij al heel lang aankaarten.”

Lees de vier position papers van professor Gert Oostindie, Gerhard Hoogers, Arjen van Rijn en promovenda Gohar Karapetian.

Bron: CaribischNetwerk/NTR

12 reacties

  1. De politieke situatie op het eiland is inderdaad erbarmelijk!
    Maar dat betekent niet dat de Geschillenregeling zoals minister Knops dat voorstelt, hierdoor het Statuut van het Koninkrijk de Nederlanden achter zich kan laten. Het Statuut is het hoogste juridisch document van het Koninkrijk.

  2. En : als ik als VERANTWOORDELIJKE EN AANSPRAKELIJKE ouder een verschil van mening heb met mijn kind dan wens ik niet dat de buurman daar dan een oordeel over uitspreekt.

  3. Er is ook bij hoogleraren veel kaf onder het koren. (we hebben er ook zo veel, en ieder wenst zich te profileren. Zie de schandalen onder deze beroepsgroep op internet). Het gaat niet louter om juridische aspecten maar ook om socio-economische omstandigheden. En die kennen ze niet in deze kwestie en die laten ze dan ook wijselijk buiten beschouwing.
    Een ouder blijft voor zijn/haar kind tot, voor delen, 18 jaar dan wel, voor andere delen, tot 21 jaar aansprakelijk/verantwoordelijk. Maar na die tijd kunnen ouders indien gewenst hun juridisch zelfstandige kind ook het huis uitzetten. Dat laatste is niet mogelijk in deze kwestie. Het koninkrijk blijft eeuwig verantwoordelijk/aansprakelijk. Zie daartoe uitspraken van rechters, Amnesty en andere belangen vertegenwoordigende instanties bv inzake vluchtelingen, situatie gevangenissen, welzijn bevolking enz., enz. Hoe kan het Koninkrijk zich kwijten van deze verantwoordelijkheid als zij geen enkele zeggenschap/invloed heeft op het reilen en zeilen van het Caribisch deel van het koninkrijk? Dat mogen de profs eens uitleggen.

  4. @ Lolita,

    Met integere politici kun je een inhoudelijke reactive verwachten en denk dat dan ook helemaal niemand problemen zou hebben met inspraak. Sterker nog, denk dat er dan helemaal geen problemen zouden zijn, immers de politici werken dan in het belang van de bevolking en niet in hun eigen belang.

    Hier is het echter onmogelijk ook maar 1 integere politicus te vinden. Neem de MFK, waar werkelijk ALLE ‘parlementariërs’ inmiddels een strafblad hebben. Bij de FOL was het precies eender en ook de PAR, MAN, PNP, PIN kunnen er wat van. De conclusie is dan ook juist dat er geen integere politici zijn en derhalve moet je ze niet onbeperkte macht geven. We hebben aan de periode Schotte kunnen zien wat ons dat heeft opgeleverd.
    We begonnen in 2010 met een compleet gesaneerde schuldpositie, eentje die te overzien was en waarmee het eiland een prima toekomst had kunnen hebben. I.p.v. zich als een goed rentmeester te betrachten heeft Schotte in no-time de hele staatskas leeggeroofd en dan praten we over honderden miljoenen die zijn verdwenen. Het kabinet Ruggenaath doet er nog een schepje bovenop middels wanbeleid, het hebben van geen visie en ook nog wat corruptie. Dan zullen we onze idiotenclub Pisas maar even vergeten, dat was te triest voor woorden, maar heeft ons tientallen miljoenen gekost.

    Dus ja, voor dit soort figuren is hoger toezicht absoluut noodzakelijk, met name om ons, de gewone burger, te beschermen tegen de fratsen die zij uit willen halen. In naam schreeuwen ze allemaal het beste met ons voor te hebben, in realiteit zijn ze alleen met zichzelf bezig, ten koste van ons. Als jij denkt dat er ook maar 1 politicus is die het goed met jou voor heeft dan zou ik maar eens wakker worden uit die droom, je zult in een nachtmerrie terecht gaan komen. Het eiland is inmiddels weer failliet, de werkloosheid loopt op, de rente bij de banken zal binnenkort weer flink gaan stijgen omdat de overheid weer moet gaan lenen om de salarissen te kunnen betalen. En zo zitten we straks weer tegen 15 % rente aan te kijken op je hypotheek. De ISLA zal waarschijnlijk dicht gaan omdat de ene na de andere club het belangrijker vond geld over de balk te donderen (maken van zinloze reisjes, feestvieren, hoge beloningen geven aan vriendinnen etc) en potentiële kandidaten weg te jagen door percentages van de omzet op te gaan eisen. In de tussentijd kon men geen plan B bedenken, iets dat een goed bestuurder altijd behoort te doen. Je moet je altijd de ‘what if’ vraag stellen, daar hebben we hier nog nooit van gehoord.
    Dan hebben we nog het niet gehad over het feit dat voor jou, voor mij, voor ons allemaal het leven duurder gaat worden omdat het belastinggeld letterlijk is verkwist aan allerlei onzinnige zaken. Daarom rijden we nu op wegen die je beter als zandpad met kuilen aan zou mogen duiden, daarom zijn er amper voorzieningen voor ouderen, staan de pensioenen onder druk, gaat het ene na het andere bedrijf op de fles (immers verminderde koopkracht) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Wanneer je enigzins hebt op zitten letten weet je dat Venezuela aan de bedelstaf is gebracht. Niet door toedoen van buitenaf, maar gewoon door wanbeleid, massale corruptie en georganiseerde misdaad. Wanneer wij hier onze zogenaamde politici hun gang laten gaan dan zitten wij in no-time ook op dat niveau en dat snapt men in Den Haag ook wel. Daar is het tenminste nog een eis om gestudeerd te hebben alvorens je minister of leider in de 2e kamer te worden. Dat garandeert niet dat er geen vriendjespolitiek plaatsvindt, maar voorkomt wel veel wanbeleid. Nederland doet het economisch goed, maar zelfs daar is men nog ontevreden. Is meer een luxe probleem.

    Wijzen naar de corruptie in andere landen is niet zo slim. Je koopt daar helemaal niets voor en verantdert ook niet veel aan de eigen situatie. Het klinkt een beetje alsof gedeeld lijden minder lijden maakt en dat is natuurlijk niet zo. Omdat land A (bv Venezuela) zich naar de verdoemenis helpt hoeft dat niet in te houden dat wij dat na moeten doen.
    Wij gaan hier nu meer belasting betalen omdat onze politici het beschikbare geld hebben verkwist en of gestolen. Ik begrijp dat jij dat prima vindt, ik dus niet. Dus ja, ik ben voor toezicht van hogerhand, zonder inspraak van de dieven die zich hier politicus noemen. Het is de enige manier om jouw belangen, die van mij en die van ons allemaal te beschermen.
    Maar dat ontgaat jou kennelijk volledig.

  5. @Lolita, Kom zelf met een oplossing.. En dat is niet dat corrupte lui zelf mogen gaan beslissen..

    Hebben we al met Schotte meegemaakt!

  6. Daar gaan we weer!!!!
    Wederom emotioneel geblaat over pottenkijkers en corrupte politici. Zo komen we echt niet verder mensen. Corrupte politici die geen pottenkijkers dulden, zijn er overal, niet alleen op deze Caribische eilanden. Ze begonnen te bestaan sinds het verschijnsel politiek ontstond in Griekenland.
    De facto gaat het hier om een zuiver staatkundig juridisch-politieke kwestie die ook door erkende professoren op dit gebied is bekritiseerd.
    Ik zou zeggen: Lees de positiepapers van deze professoren, en geef daarna een inhoudelijke reactie.

  7. Daar gaan we weer!!!!
    Wederom emotioneel geblaat over pottenkijkers en corrupte politici. Zo komen we echt niet verder mensen. Corrupte politici die geen pottenkijkers dulden, zijn er overal, niet alleen op deze Caribische eilanden. Ze begonnen te bestaan sinds het verschijnsel politiek ontstond in Griekenland.
    De facto gaat het hier om een zuiver staatkundig juridisch-politieke kwestie die ook door erkende professoren op dit gebied is bekritiseerd.
    Ik zou zeggen: Lees de positiepapers van deze professoren, en geef daarna een inhoudelijke reactie.

  8. De Curaçaosche politici willen geen pottenkijkers maar willen Nederland ook niet los laten, want dan kunnen ze niemand meer de schuldgeven van hun wanbeleid en gewoon blijven roepen dat nederland een neo kolonisten staat is die er allewn maar op uit is om te onderdrukken en zich met van alles te bemoeien.

  9. Inderdaad !

    Gewoon onafhankelijk worden, de corrupte politici de boel leeg laten jatten en binnen 2 jaar Vemezuela achterna.
    Lijkt me een prima idee.

    De reden dat Nederland vaak in moet grijpen is wanbeleid, fraude, corruptie etc waardoor de eilanden bestuursmatig en financieel down the drain gaan.
    Corrupte politici wensen vaak geen pottenkijkers, dat zou hen alleen maar hinderen. De enige manier hen af te stoppen is dmv controle van bovenaf, zonder inspraak v d corrupte figuren.
    Je laat een crimineel toch ook niet meebesluiten over zijn eigen straf ? Of wel soms ?

  10. Eens met Brian, het is kiezen of delen: of je bent deel uit van het koninkrijk en sommige beslissingen worden in Den Haag voor je genomen, of je bent zelfstandig en je moet zelf op eigen benen staan. Nu zijn de eilanden net als de 18-jarige student die zelfstandig op kamers wil wonen maar iedere keer voor het einde van de maand terug bij papa komt voor geld omdat het verbrast is.

  11. @Lolita, Is inderdaad Neo-Kolonialsme.. En de enige oplossing is ONAFHANKELIJK!

    Op eigen benen staan en het zelf rooien! Genoeg landen en eilanden in de regio die onafhankelijk zijn!

  12. Hiervoor geldt een woord: NEO-KOLONIALISME.

    De eilanden moeten als dit doorgaat, hun recht zoeken op Internationale podia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties