NTR | Saba vreest voor economische krimp door wegblijven buitenlandse studenten

Saba University School of Medicine | Tim van Dijk

The Bottom – De economie op Saba draait, los van de toeristen, op 2000 mensen waarvan er doorgaans 400 student zijn aan de Saba University School of Medicine. Maar op dit moment staan er amper 200 buitenlandse studenten ingeschreven aan de internationale privé opleiding.

Als deze trend doorzet verwacht het bestuur van Saba een inkomstendaling van 20 procent in alle sectoren op het eiland – van supermarkt tot woningmarkt –  ook de overheid loopt dan inkomsten mis.

“Het zou een bittere pil zijn”, zegt gezaghebber Jonathan Johnson. Verder heeft hij weinig informatie over de universiteit, waar voornamelijk Noord-Amerikaanse en Canadese studenten studeren.

Redenen
De studenten zagen hun colleges krimpen van 70 naar 35 studenten in bepaalde vakgebieden. Uit gesprekken met studenten blijken de redenen waarom studenten wegblijven of hun studie vroegtijdig afbreken uiteen te lopen.

Zo zou orkaan Irma in 2017 ervoor hebben gezorgd dat veel studenten, maar ook docenten, het eiland verlieten. Nieuwe studenten zouden daarom ook wegblijven.

Verder spelen de hoge huurprijzen op het eiland ook een rol in het wegblijven van studenten. Voor een kamer van 25 vierkante meter betaal je algauw ruim 650 dollar.

Daarnaast zeggen studenten dat de colleges zwaar blijken te zijn en vaak te lang duren: van acht uur in de ochtend tot vijf uur in de namiddag. Dit alles breekt velen op en maakt studeren op Saba volgens studenten minder aantrekkelijk.

Impact
Aan de overkant van de campus ligt supermarkt Saba Wishes van Zhangchao Li beter bekend als Enson. Hij maakt zich grote zorgen want hij is voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van de universiteit-studenten.

“Ik krijg amper lokale Sabanen in mijn winkel want ik zit niet in de loop”, vertelt Zhangchao Li. “Mijn producten die beperkt houdbaar zijn blijven daardoor langer liggen en kan ik uiteindelijk afvoeren naar de vuilnisstort” zegt de supermarkteigenaar zichtbaar emotioneel aangeslagen.

De universiteit wenst geen commentaar te geven op de zorgen die heersen over de terugloop van het aantal internationale studenten op het eiland. In september beginnen de nieuwe opleidingen weer.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | Saba vreest voor economische krimp door wegblijven buitenlandse studenten

  1. Wie hecht er waarde aan een diploma behaald op deze kleine apenrots?

    Je zal een mogelijke werkgever maar moeten vertellen dat je een diploma behaald hebt op Saba, hoofdstad The Bottom (!).

    Google ‘bottom’ eens en klik op ‘images’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *