NTR | Sint-Maartenaren in angst om terug te moeten naar ‘niks’

Natasja Gibbs

Sint-Maartenaren in angst om terug te moeten naar ‘niks’

HAARLEM – “Niemand vindt het geluid van een brandalarm fijn, maar mijn 10-jarig zoontje raakt sinds orkaan Irma helemaal in paniek als er een brandalarm afgaat. De gedachte dat we terug naar Sint-Maarten moeten, waar we niks meer hebben, maakt zijn angst alleen maar erger.”

Selma zit sinds 22 september samen met haar 10-jarig zoontje en nog dertien andere gevluchte Sint-Maartenaren vast in een asielzoekerscentrum in Haarlem. Onder de gestrande Sint-Maartenaren in Haarlem zijn ook vijf kinderen.

“Allemaal zijn we dakloos geraakt door orkaan Irma en naar Nederland gevlucht, maar de gemeente Haarlem zegt niks voor ons te kunnen betekenen. Binnenkort staan we op straat.”

Alleen noodopvang

In totaal zijn ongeveer 30 Sint-Maartenaren gestrand in asielzoekerscentra en noodopvang verspreid over het land. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zegt ‘dat als er een noodsituatie is, zij geholpen kunnen worden met noodopvang, maar écht alleen noodopvang.’

Deze noodopvang stopt binnenkort in ieder geval in Haarlem omdat het luchtruim naar Sint-Maarten weer opengaat. Eind oktober vliegt de KLM weer naar het eiland.

Wrange situatie
Selma en nog twee anderen uit de groep zijn in Nederland geboren. Dat maakt de situatie volgens haar ‘extra wrang’. “Toen wij hier aankwamen zei de burgemeester van Haarlem dat we terug moesten gaan om te helpen ons eiland op te bouwen. Maar wij zijn Nederlanders, we hebben een BSN-nummer hier. Ik ben hier geboren. Dit is mijn land.”

“Ik hoef geen uitkering of een gratis woning. Het enige wat ik wil is gewoon een adres waarmee ik mij kan inschrijven bij de gemeente en mijn leven weer op kan pakken.” Er was haar een postbusadres beloofd door de gemeente toen ze aankwam, maar dat werd snel weer ingetrokken toen er sprake was van noodopvang.

Koninkrijksrelaties
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vindt dat de Sint-Maartenaren beter geholpen zijn als ze terug gaan naar hun eiland: “De gesprekken met de Sint-Maartenaren zijn erop gericht dat hun toekomst op Sint-Maarten ligt. De scholen op Sint-Maarten zijn Engelstalig en gaan binnenkort weer open. Wat moet een Engelstalig kind op een Nederlandse school?”, aldus een woordvoerder van BZK.

Terug naar niks

Terug gaan is voor Selma en haar 10-jarige zoontje geen optie. “We hebben geen andere mogelijkheid. Dit is onze laatste noodoproep. Als we terug moeten dan moeten we terug naar absoluut niks. Ik heb daar geen huis meer en geen inkomen. Hoe ga ik vanuit niks mijn kind alle mogelijkheden bieden die hij verdient en er tegelijkertijd er voor hem zijn? Er moet toch gewoon een humane oplossing zijn?”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Sint-Maartenaren in angst om terug te moeten naar ‘niks’

  1. @Summelight, Welcome to Holland. Ja een ISIS terrorist die terug keert heeft nog meer rechten. Nederlanders krijgen niets maar Mogen voor alles betalen… en de economische asielzoekers krijgen alles. Of je doet alsof je uit een oorlogsgebied komt. Ik zou deze sint maartenaren ook het advise geven om hun paspoorten ergens te verborgen en zeggen dat ze uit Mali of Congo komen en dan krijgen ze wel alles.

  2. Summelight

    absurt dat je als nederlander terug wordt gestuurd, terwijl er duizenden asielzoekers uit andere landen binnen worden gehaald. Deze krijgen een uitkering, een woning, korting op ziektekosten en ga zo maar door. Dus als nederlander kan je bij een ramp niet eens terug naar je geboorteland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *