NTR | ‘Sommigen hebben geen 2 euro voor een maaltijd’

Door Pieter Hoffmann

Bewoners en vrijwilligers spelen domino bij de dagopvang voor ouderen in Rotterdam-Zuid | Foto Pieter Hofmann

Bewoners en vrijwilligers spelen domino bij de dagopvang voor ouderen in Rotterdam-Zuid | Foto Pieter Hofmann

AMSTERDAM/ROTTERDAM -“Ik wilde niet dat hij dakloos werd, dus woonde hij bij mij. Iedere moeder zou haar kind helpen, maar in Nederland zien ze dat niet. Zo kun je niet leven. Dit is heel moeilijk.”

Aan het woord is de Curaçaose Juana¹ (73). Ze heeft dertig jaar in Nederland gewoond en gewerkt. Haar zoon trok na zijn echtscheiding tijdelijk bij haar in en hierdoor wordt ze flink gekort op haar pensioen. Wanneer je namelijk met iemand samenwoont, verwacht de Staat dat de kosten gedeeld worden.

Een reportage van Pieter Hofmann 

Wie in Nederland woont en werkt, krijgt na zijn pensionering een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). Maar, als je tussen je vijftiende en vijfenzestigste een tijd in het buitenland hebt gewoond zoals veel Antillianen en andere migranten, krijg je minder. Deze mensen krijgen aanvullend pensioen (AIO) tot bijstandsniveau.

Kostendelersnorm
De AIO valt alleen niet onder de AOW, maar onder de bijstand en aan mensen met bijstand worden meer eisen gesteld dan aan pensioengerechtigden. Zo mag je met een AIO-uitkering niet zomaar naar het buitenland (of thuisland): dat wordt aangemerkt als vakantie. Ook word je geacht kosten te delen wanneer je samenwoont en ontvang je dus minder pensioen. Dat geldt ook voor (hulpbehoevende) mensen die bij familie gaan wonen zoals bij Juana.

Prijskaartje
Juana’s moederliefde komt dus met een fiks prijskaartje: er wordt maandelijks 600 euro afgetrokken van haar pensioen: ze krijg nog 297 per maand. Juana heeft geen idee hoe ze dit moet opvangen.

Haar zoon springt financieel bij waar hij kan en ze doet haar best goedkoper te gaan wonen. Juana zou elke goedkopere huurwoning accepteren, vertelt ze. Zelfs als dat uit de buurt is en ze daardoor niet naar de wekelijkse bijeenkomst voor Antilliaanse ouderen kan. “Of ik dan niet eenzaam wordt? Ik ben al eenzaam sinds mijn man is overleden.” De zorgen maken haar ziek. “Ik zit echt in de stress. Ik heb geen zin meer, in niks.”

Daklozen helpen 
De regeling treft ook Robert Nahr uit Curaçao. Als ervaringsdeskundige helpt hij dak- en thuislozen. Ze mogen een aantal maanden bij hem wonen om hun leven op orde te brengen. Hij heeft er nooit een cent voor gevraagd.

“Ik heb iemand die op straat leefde in huis genomen”, vertelt Nahr. “Dat was een proces van vier maanden papierwerk. Ik kreeg in plaats van een volledige uitkering plotseling een daklozenuitkering. Mijn huur werd niet meer volledig betaald, mijn schuld bij de bank ook niet.” Nahr is 327 euro per maand gekort op zijn uitkering. Van zijn vakantiegeld, waar hij schulden van betaalde, is bijna niets meer over. Hij is uiteindelijk zwart gaan werken om het hoofd boven water te houden.

2 euro
Het verhaal van Juana en Nahr is zeker verhaal is niet uniek, volgens Ruthmila Cicilia. Op vrijwillige basis runt Cicilia een wekelijkse dagopvang voor Antilliaanse ouderen die het niet breed hebben. Elke woensdag komen ze samen in Rotterdam-Zuid. “Hier krijgen ze een maaltijd, daar vragen we 2 euro voor. Sommigen hebben zelfs dat niet en blijven dan weg. Het is triest.”

Zaak
De kostendelersnorm treft ongeveer 6000 ouderen, het overgrote deel van hen is migrant. Diverse migrantenorganisaties hebben daarom een zaak aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij vinden de zogeheten kostendelersnorm onrechtvaardig. De zaak wordt eind juni behandeld.

¹Om privacyredenen wil ze haar achternaam niet noemen

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

9 Reacties op “NTR | ‘Sommigen hebben geen 2 euro voor een maaltijd’

 1. Henriques

  Wanneer krijgt u een AIO-aanvulling?

  Iedereen heeft recht op een minimum bedrag aan inkomen. Elk jaar stelt de regering vast welk bedrag dat is. Heeft u minder inkomen dan het vastgestelde bedrag en heeft u de AOW-leeftijd, dan kunt u een AIO-aanvulling aanvragen. U kunt een AIO-aanvulling krijgen als:

  u in Nederland woont.
  uw inkomen lager is dan het vastgestelde minimuminkomen.
  u niet te veel eigen vermogen heeft.

  Als u nog geen AOW heeft aangevraagd, doe dit dan eerst. U kunt 2 maanden voor uw AOW-leeftijd een AIO-aanvulling aanvragen. Meestal weet u pas op dat moment welke inkomsten u heeft vanaf uw AOW-leeftijd.

 2. AOW wordt betaald van de premie die bij de belastingbetalers worden ingehouden. Als je geen verschillende Nederlanders wil, dan moeten die andere ” Nederlanders ” ook hun belasting en premies afdragen. Geen zwart werk e.d. maar gewoon afdragen wat er afgedragen moet worden. En opstand tegen wie of wat ook, dat is volstrekte onzin. Is er hier niet genoeg afgebrand?

 3. Het leven is helaas geen fruitautomaat. Je krijgt wat je er in stopt.

 4. joop savaneta

  Het is zo wie zo een raar standpunt van de Nederlandse overheid dat als je binnen het koninkrijk hebt gewoond gekort wordt op de AOW. De AOW die je dan eventueel uit de voormalige Nederlandse Antillen ontvangt is een behoorlijk stuk lager. Hieruit blijkt maar weer dat er blijkbaar voor de wet verschillende soorten Nederlanders bestaan en dat er dus met twee maten wordt gemeten. Nederlandse regeerders met de mentaliteit van hardvochtige kruideniers die geen idee hebben hoe mensen van een minimum moeten rond komen. Tijd voor een opstand tegen de gierige rekenmeesters uit Den Haag.

 5. Ja ,waarom zou meer krijgen, dan waar je recht op heb. zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-aow-uitkering-aanvullen.
  Ik ken de situatie van deze mevrouw niet, maar ik geloof dat ze enigszins overdrijft.

 6. bij storten aow kan niet meer de wet is veranderd

 7. Dat wordt dan weer gekort op de aanvullende bijstand.

 8. Geen zorgen voor de dag van morgen. Dat is wat veel mensen denken. fout. Je moet vanaf dat je gaat werken zorgen voor later. het zogenaamde appeltje voor de dorst. Als het te laat is en je heb niet gezorgd voor je oude dag dan is het leven zuur. Heeft die mevrouw van 73 geen recht op aov vanuit Curacao? Als ze de jaren die ze niet in Nederland heeft gewoond maar wel op Curacao dan heeft ze recht op het aantal opgebouwde jaren vanuit Curacao!!

 9. Dat is een erg bekend probleem. Idd ook bv Surinaamse ouderen, ook zoals hier wordt geschetst Antilliaanse ouderen, maar ook Ned. die jaren in het buitenland hebben gewoond en naar Ned zijn teruggekomen om voor hen moverende redenen en vaak niet de gelegenheid hebben gehad hun AOW bij te storten moeten erg vaak van een uiterst karige maandelijkse uitkering rondkomen.
  De – nog overgebleven bejaardenhuizen – zitten er vol mee. Daar moet je dan alles afstaan en hou je 325 over, waarvan je alles moet betalen, telefoon, wasgoed, enz enz. Veel ouderen hebben geen fam. meer dus je kunt op zijn zachst gezegd verrekken.
  Je hoort er nauwelijks iets over maar veel mensen pinaren verschrikkelijk. Erg triest hoor, oud worden in Nederland. Ik ben net terug van een bezoek aan Ned. en heb 3 famleden bezocht in zoals ze het nu noemen woonzorgcentra. Ik ben reuze geschrokken vd vele trieste verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *