27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Staat raffinaderij Curaçao bemoeilijkt zoektocht naar nieuwe huurder

HomeMediaNTR | Staat raffinaderij Curaçao bemoeilijkt zoektocht naar nieuwe huurder
De productie staat nu op maximaal 30 procent | Bea Moedt

WILLEMSTAD – De contracten met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de Chinese onderneming die de raffinaderij Isla wilde moderniseren en exploiteren, zijn vernietigd. Dat maakte premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath vlak voor het nieuwe jaar bekend.

De zoektocht naar een nieuwe kandidaat is gestart, maar wordt volgens Rhuggenaath bemoeilijkt door de huidige staat van de raffinaderij: “de productie staat nu op maximaal 30 procent.”

 

Premier Eugene Rhuggenaath in gesprek met Elisa Koek

“We hebben de laatste tijd GZE de kans gegeven om duidelijkheid en zekerheid te geven en kregen helaas geen bevredigend antwoord”, vertelt Rhuggenaath. “Zelfs hun eigen Due Diligence bevestigde dat ze niet de fondsen hebben.”

Volgens de premier is het juridisch geen probleem om de contracten op te zeggen, omdat GZE zich anders heeft voorgedaan dan ze in werkelijkheid waren. “Ze gaven aan een staatsbedrijf te zijn wat niet klopte. Bovendien hebben ze de fondsen niet en dat wilden ze ons wel laten geloven.”

Uitdagingen voor 2019
Het is nu zoeken naar een nieuwe huurder, maar de raffinaderij staat er niet al te best bij. “Daarom is het belangrijk nog voor 2019 de uitdagingen aan te gaan met het in stand houden van de productie.” De Venezolaanse staatsoliemaatschappij en huidige huurder PdVSA kan hier in rol in gaan spelen. “We spelen met een scenario voor een soort ‘joint operation’ waarbij overheids-nv Refineria di Kòrsou met PdVSA en eventueel andere oplossingen gaan vinden.”

Memorandum of Understanding
In 2016 verraste de toenmalige premier van Curaçao, Ben Whiteman, iedereen met een Memorandum of Understanding (MoU) met het Chinese Guandong Zenrong voor de overname van de raffinderij in 2019. Het leek een uitgemaakt zaak dat GZE, wanneer het contract met het Venezolaanse PDVSA verloopt, de raffinaderij op Curaçao zou overnemen. Tot er enkele maanden geleden stukken uit het Due Diligence rapport uitlekte. Hierin zou staan dat GZE wellicht niet over de fondsen en expertise beschikte om de raffinaderij te kunnen upgraden en laten draaien.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. dit was te voorzien…mijnheer Witteman heeft ons met problemen en vertraging opgezadeld………..jammer
    wanneer krijgen capabele mensen een kans ???????????

  2. Curacao zit met Isla in dezelfde positie als met Insel Air. Versleten oud roest met problemen, proberen te verkopen als belangrijke assets.
    Dat gaat niet lukken. Niet bij de een en niet bij de ander. Alles wat er op af komt heeft bijbedoelingen, vanwege de staat van de boedel en de afnemende interesse in olie.
    Een gas terminal op Bullenbaai te bouwen door een solide partij biedt mogelijkheden. Maar nie,and heeft lef genoeg om Isla uit te zwaaien.

  3. @ C.I , je hebt gelijk maar hoe komt het dat zo’n ongeleerde knuppel als ene Werner Wiels de touwtjes in handen krijgt om dit O Zo belangrijk project naar de kloten te helpen en daarbij nog eens de kans krijgt om gigantisch zijn en zijn familie hun zakken te laten vullen. Alle foute regerings figuren vanaf 10-10-10 gratis een rondje teer-meer laten zwemen. ruimt lekker op en kost weinig tot geen geld.

  4. Ik hoor nu een hard roepen: Por fabor, laat die deal doorgaan anders worden mijn kavels niet gekocht. Pas dan kan ik miljoenen opstrijken ten koste van de natuur en kom ik af van een stuk onverkoopbaar natuurgebied. Pas dan komt die (smerige) deal uit het verleden mij goed van pas. Mvgr GS.

  5. Geleerde les geen excluvisiteit meer geven, gewoon met meerdere partijen onderhandelen tot er een goede deal is voor Curaçao.

    Dat had je tegen je PS en MFK vrendjes moeten zeggen die er blijkbaar zelf financieel gewin van hadden om met de chinezen door te gaan!

  6. ‘Staat van de raffinaderij’ is blijkbaar geen reden voor Rhuggenaath om ook een streep onder de relatie met PDVSA te zetten.
    China zal haar Venezolaanse olie hoe dan ook naar Azië verschepen. Voor RdK zijn er duizend andere mogelijke oplossingen. Voordeel van Curaçao is haar ‘haven’ voor de Chinese MCOTs (Mega Crude Oil Tanker).

  7. Laat ik eerst beginnen met team KKC en commentaristen een voorspoedige 2018 te wensen, mocht er tegenslagen langskomen dan zijn die om te overwinnen en successen om ervan te genieten. Een raffinderij die sinds 1918 operationeel is en die niet echt grootschallig werd genoveerd is gewoon aan vervanging toe, het is 2018 dus pakweg 100 jaar oud. Zover bekend is heeft de lage productie capaciteit te maken met levering capaciteit van PdVSA zelf, als er geen grondstoffen geleveerd kan worden blijft de productie gewoon laag. Hierover zou juist de regeringt geinformeerd moeten zijn of minstens hun adviseurs MDPT en RdK gezien ecominische situatie van Venezuela en opgelegde sancties. Bij BOPEC gaat het ook niet zo goed, omdat PdVSA tot nu toe niet de nodige investeringen heeft kunnen doen. Toen de MOU en HOA werd ondertekend met GZE was het geen gelopen zaak, sinds het pas een begin is om te beginnen met de onderhandelingen. Bij onderhandelingen kan het goed lopen, maar ook verkeerd en blijft je achter met lege handen. Geleerde les geen excluvisiteit meer geven, gewoon met meerdere partijen onderhandelen tot er een goede deal is voor Curaçao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties