27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Statianen werken om hoge prijzen heen

HomeNieuwsNTR | Statianen werken om hoge prijzen heen

Door Elisa Koek

Boodschappen op Sint Eustatius zijn bijna twee keer zo duur als in Nederland | foto: Elisa Koek
Boodschappen op Sint Eustatius zijn bijna twee keer zo duur als in Nederland | foto: Elisa Koek

ORANJESTAD – Een brood voor zes dollar (5.36 euro) of een pond boter voor vijf dollar (4.50 euro) zijn geen abnormale bedragen op Sint Eustatius. De prijzen kunnen hoog oplopen en veel bewoners weten dat. “Aan boodschappenlijstjes doe ik niet. Ik kijk in de winkel wat te betalen is”, zegt Carli Meijer.

Een brood in Nederland kost 79 eurocent en zo zijn de meeste producten een stuk goedkoper daar dan op Sint Eustatius. Dit terwijl de laagste inkomensklasse op Statia het moet rooien met achtduizend dollar per jaar.

Caribisch Netwerk shopte in zowel Sint Eustatius als Nederland dezelfde lijst boodschappen. De 22 items bestonden voornamelijk uit basisproducten zoals brood, groenten, fruit of vis/vlees waarvan de goedkoopste variant werd gekocht. Op Sint Eustatius moest er uiteindelijk voor de hele lijst 82,08 dollar worden afgerekend, in Nederland 41,80 (40,28 euro). Dat bekent dat dezelfde lijst boodschappen op Statia bijna het dubbele kost.

Importeren
Louise Duggins is eigenaar van Duggins Supermarkt op Sint Eustatius. De supermarkt maakt deel uit van een keten van bedrijven op Statia en omliggende eilanden. Alle producten in de supermarkt worden geïmporteerd uit de Verenigde Staten. “Eens per week arriveert er een grote container vanuit Miami. Producten uit Nederland importeren is te duur en via Sint Maarten is helemaal een grap: dan betaal je je blauw.”

De enige reden waarom Duggins een container uit Miami kan laten komen, is dat ze meer winkels hebben. “Als het alleen om de supermarkt zou gaan, had ik moeten stoppen. Dat is niet vol te houden.” De meeste prijzen in de supermarkt bestaan volgens Duggins uit amper 25 procent winst. “Vooral bij koelproducten gaat er zeker 76 procent naar taxes, koeling, verpakking en vervoer. Daarbij komen nog kosten van het pand en werknemers.”

Beter nadenken wat je koopt
Voor de meeste bewoners van Statia is het dagelijks een verrassing wat ze gaan kopen. Allan Lijfack probeert gezond te eten, maar soms schiet het erbij in. “Fruit en groenten zijn duur. Het dwingt je wel om creatief te zijn, omdat je elke dag iets moet verzinnen met de betaalbare producten.”

Als Statianen op vakantie gaan, nemen ze meestal boodschappen mee terug. Pakken, blikken en andere houdbare verpakkingen gaan dan de koffer in. “Vanuit Nederland neem ik pinda’s mee of grote verpakking gerookte zalm. Zulke dingen koop ik hier nooit, dat is veel te duur”, vertelt Carli Meijer. Ondanks de hoge prijzen van boodschappen, is Meijer niet ontevreden. “Boodschappen zijn duur, maar andere dingen, zoals benzine weer redelijk goedkoop. Je moet gewoon wat beter nadenken over je aanschaf.”

Dollarisatie
Volgens Gedeputeerd Astrid Mc Kenzie-Tatem zijn de hoge prijzen te wijten aan de dollar. “Bij de transitie is besloten over te gaan op dollars, maar ik zag toen al weinig heil daarin. Terwijl Curaçao en Sint Maarten met de gulden bleven betalen, moesten wij per se naar de dollar. De prijzen zijn vervolgens hetzelfde gebleven, maar met een dollarteken ervoor.”

Een oplossing is er momenteel niet. Mc Kenzie-Tatem vertelt wel dat de regering in de toekomst meer energie en geld wil steken in lokale productie. Een komkommer op Saba of Bonaire kost maar een paar eurocent omdat het daar zelf verbouwd wordt, iets wat op Statia niet gebeurt. Of dit helpt, is de vraag. “We merken dat producten die lokaal worden geproduceerd, zoals veel vlees, en waarop geen belasting wordt geheven, toch duur zijn. Deels moet het dus ook door winkeliers worden opgelost.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De inhoud van mijn reactie was, dat klakkeloos vergelijken niet zinvol is. Het leven op de kleine eilanden is gewoon simpeler dan in Nederland. Huurprijzen en extra wintervoorzienigen zijn niet vergelijkbaar. Het brood zal best duur zijn, maar het visje niet! En dan kun je hoog of laag springen: dát is de werkelijkheid!

    Als jij stelt dat het je eigen keuze is om 20 km per dag te reizen naar je werkkring – wat in Nederland gebruikelijk is.
    Dan krijg je van mij hetzelfde antwoord: het is je eigen keuze om op de eilanden te wonen. Niet piepen dus!

    En… Dieselprijzen van 1.36 euro, niet verwisselen met de benzineprijs van 1,65 euro! Ook je vergelijking van éénpersoonsinkomens loopt zo mank als een kreupele Statiaan. Bij de les blijven met rekenen, beste Alvin.?

  2. Sonny, op de eilanden hebben we inderdaad geen stookkosten, maar stroom is 4X zo duur als in NL. Net als water. 50$ voor een huishouden van twee tegenover 15 euro in NL. Dat jij 20km van je huis wil werken is je eigen keuze, maar brood heb je elke dag nodig. Als je daar dan 4$ voor moet betalen dan zie je het verschil. En je moet niet vergeten, de lonen zijn minstens 40% lager dan in NL. Gemiddeld besteedbaar inkomen van een huishouden op Statia is 23.000$. In NL is dat 13.000 euro PER PERSOON

  3. Vergelijkingen met Nederland, gaan altijd mank.

    Laat de Statianen even de energierekening zien van een gemiddeld Nederlands huishouden. Daar valt niks extra’s op te bezuinigen.
    De verwarming in de winter uitzetten is géén optie, bij strenge vorst.
    De Statianen kunnen met gebruik van een fan veel besparen.

    Dure winter- kleding en schoenen: niet nodig voor Statianen, op teenslippers, t-shirt en een spijkerbroek kom je overal.

    20 kilometers per dag reizen met de auto om naar je werk te gaan?
    Bijna 2 euro voor één liter benzine, waarvan je veel nodig hebt?

    Al deze zaken komen niet aanbod bij de vergelijking.

    Klagen is óók een hobby voor de Statianen geworden!

  4. Niet zeuren mensen, hoge prijzen zijn inherent aan het wonen op een eiland. Hoe kleiner het eiland, hoe duurder.

    Als je dat niet bevalt zou ik zeggen wegwezen.

    Maar vraag je dan wel af of je het met de luilekker eilandmentaliteit wel gaat redden in een wel beschaafd land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties