31 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Taalproblematiek groot hinderblok voor het onderwijs’

HomeNieuwsNTR | 'Taalproblematiek groot hinderblok voor het onderwijs'

Door Leoni Leidel-Schenk

'Taalproblematiek groot hinderblok voor het onderwijs'
‘Taalproblematiek groot hinderblok voor het onderwijs’

WILLEMSTAD – “Ik moet in het Nederlands lesgeven, maar in mijn mentorklas zitten leerlingen met allerlei nationaliteiten door elkaar. Die horen thuis een andere taal.

Als ik uitsluitend in het Nederlands les geef, begrijpen ze het grootste gedeelte niet”, zegt een lerares die op scholen in Montaña en Weis lesgeeft. “Ze moeten na vier jaar wel examen doen in het Nederlands, daarom probeer ik zoveel mogelijk Nederlands in mijn les te proppen.”

De discussie over de voertaal in het onderwijs op Curaçao is al jaren gaande. Alle basisscholen op vier na zijn ruim tien jaar geleden overgegaan op Papiaments als voertaal in tegenstelling tot de middelbare scholen. In 2011 werden plannen bekendgemaakt om een Papiamentstalige havo/vwo-opleiding op te zetten. Het plan kwam nooit van de grond maar de discussie over of leerlingen beter zouden presteren op een Papiamentstalige school blijft terugkeren.

Studiefinanciering
“Ik denk dat 80 à 90 procent van de leerlingen die ik les geef niet in het buitenland gaat studeren. Waarom dan les in het Nederlands, alleen voor die 10 procent?”, vraagt de lerares zich af. “Engels zou beter zijn als voertaal, of Spaans. Het probleem is dat men het niet kan betalen. Als je naar Colombia gaat krijg je geen studiefinanciering. Als je gelijke kansen wil hebben moet je, in het huidige systeem, toch naar Nederland.”

Oud-leraar en huiswerkbegeleider Edward Melfor bevestigt dit. Hij zegt dat het Curaçaose schoolsysteem volledig gericht is op de kleine groep die jaarlijks in augustus naar Nederland vertrekt. “Alles is gemaakt zodat er een export van intelligentie, ‘brain drain’, naar Nederland gaat. De meeste van hen komen niet terug. Het hele onderwijssysteem is opgezet voor dat kleine groepje en niet voor de jongeren die op hun eiland blijven en hier hun steentje bij willen dragen. Een systeem met lokaal onderwijs voor de lokale markt komt niet van de grond.”

Een docent Engels die lesgeeft op twee scholen in Punda en Groot Davelaar, vindt Nederlands als instructietaal prima. Veel van haar studenten gaan wel naar Nederland om verder te studeren. Toch heeft Engels haar voorkeur. “Switchen naar Engels zou ideaal zijn. Dan hoeven de studenten niet van de ene vreemde taal naar een andere vreemde taal te switchen, want Nederlands is voor velen een vreemde taal en ze beheersen Engels beter”, zegt zij.

Hinderblok
Oud-leraar en oprichter van Fundashon Kalidat Profeshonal Edukashonal Kòrsou (KPEK) Errol Cova, zegt dat de taalproblematiek een groot hinderblok is voor onderwijsdeskundigen. “Leerlingen moeten het liefst in hun eigen moedertaal onderwezen worden.” Hij is voorstander van les in het Papiaments, boven Engels of Spaans, ondanks de vele nationaliteiten op Curaçao. “Onze eigen kinderen komen op de eerste plaats”, vindt hij.

“De tegenstanders beargumenteren dat we ons isoleren”, stelt Cova, “maar de bedoeling is dat je vanuit Papiaments andere taal leert. Het is bewezen dat dit beter gaat.” Volgens hem is Nederlands aanleren als moedertaal mislukt. “Kinderen die in Nederland gaan studeren hebben meer problemen dan degene die naar Amerika gaan, omdat Engels wordt gegeven als een vreemde taal.

Instructietaal
“Het gaat erom dat de instructietaal je moedertaal is. Vanuit daar kun je andere talen zoals Engels, Spaans en Nederlands aanleren. Naast Papiaments moeten we naar Engels en Spaans toe. In Nederland veranderen veel studies de voertaal naar het Engels. Dit heeft te maken met globalisatie; Curaçao moet meegaan met de wereld.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. cova is een hyocriet, hij wil het volkdomhouden.
    als je alleen papiaments spreekt kan je nergen goede informatie vandaan halen.
    De kranten en tv worden betaald door de maffia.
    dus het volk geloofd dan de maffia media en de msffia regeringen
    Deze zullen weer op de maffia partijen stemmen.
    de cirkel is rond, curacao bloijft een piratennest.
    Cova stuurt zijn kinderen echt niet naar een papaiamentstalige school.
    hij is een hypocriet.

    ik geef toe het is een probleem om kinderen in een voor hun vreemde taal les te geven, maar het is noodzakelijk.
    er zijn nu al bijna 2 generaties verloren gegaan, door dit waanzinnige idee, van papiaments talig onderwijs.
    met als dieptepunt een mavo 3 premier…
    die de mensen makelijk met wat beloften en een paar centen kon omkopen.
    in friesland wordt ook niet in het fries onderwezen.

  2. Ook Schotte heeft een kind op de international school, maar dat is er inmiddels afgestuurd naar verluid wegens drugshandel.

    Onbegrijpelijk dat dat kan gebeuren met zo’n integere vader.

    Maar misschien was hij vriendjes met de zoon van partijgenoot Thode, ook veroordeeld voor grootschalige drugshandel.

    Errol Cova en Gerrit Schotte, grotere hypocrieten en zakkenvullers zijn er niet.

  3. En het enige wat we over deze problematiek doen dat is er al een eeuw over ouwehoeren, nooit wordt er eens een beslissing genomen. Indien men nu beslist, dan duurt het nog zo lang voordat het daadwerkelijk effectief is en effect heeft.

    Curaçao moet eens van die achterlijke cultuur af dat we denken het hier lokaal allemaal af te kunnen en dus geen andere taal hoeven te leren. Ook in bovenstaand stukje wordt dat weer genoemd. Er wordt dus door het onderwijs systeem op deze wijze een barrière gelegd voor ontwikkelingen die we nu niet kunnen inschatten voor een individu. “Het individu hoeft niet zoveel te leren want hij of zij blijft toch op Curaçao”. Dat is wat er eigenlijk staat, en dat is ook wat de huidige constant miskleunende minister van onderwijs ook wilde met haar twee soorten Havo.

    Het falen van het onderwijs systeem wordt zoals al eerder te lezen in het commentaar duidelijk, door dat de kinderen van politici op de internationale school gaan leren en daarna naar het buitenland gaan om verder te studeren. Bij het overgrote deel is dat het geval. Het is de grootste motie van wantrouwen tegen het eigen onderwijs die men af kan geven.

  4. Er is nog een ander aspect aan het niet terugkeren van leerlingen. Eenmaal van het eiland af, krijg je echt wel een ander perspectief op de wereld. Als je dan ziet dat in je eigen land dingen politiek verkeerd lopen, dat er vriendjespolitiek heerst en dat salarissen in NAF, aanzienlijk lager zijn dan in euro, is de keus snel gemaakt. De vaderlandsliefde kan natuurlijk ook niet van één kant komen.

  5. Hypocriet Cova stuurde zijn eigen kinderen wel naar de International School.

    Wie gelooft deze boskabouter nog, die medeverantwoordelijk is voor het faillissement van ALM dat door zijn partij tot een sociale werkplaats werd gemaakt met meer werknemers dan vliegtuigstoelen en waarmee zijn partijleden gratis vlogen?

  6. De mooiste oplossing is de kinderen naar Amerikaanse universiteiten sturen en dat Nederland dat betaalt!
    Moeilijk toch, keuzes maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties