31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Testamententaboe’ oorzaak grote leegstand op Curaçao

HomeNieuwsNTR | 'Testamententaboe' oorzaak grote leegstand op Curaçao

Door Dick Drayer

Mr. drs. Lydia Davelaar | Foto Persbureau Curacao
Mr. drs. Lydia Davelaar | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De leegstand op Curaçao heeft grote, schijnbaar onbeersbare vormen aangenomen. Bijna 8.000 woningen zijn niet bewoond. Dat is ruim 19 procent van het totale huizenbestand op het eiland.

Lydia Davelaar studeerde af op dit onderwerp aan de Universiteit van Curaçao en gaf dit weekend een presentatie van haar resultaten aan belangstellenden in de wijk Muizenberg. Zij kwam er achter dat in veel gevallen culturele aspecten oorzaak zijn van de leegstand. Curaçaoënaars hebben een ‘testamententaboe’.

Lydia Davelaar in gesprek met Dick Drayer 

Niet bespreekbaar
“Dat komt uit de tijd van de slavernij. We spreken elkaar liever niet aan op gevoelige zaken. In het huis van opa en oma woont inmiddels een oom of een tante, maar het huis is van alle erfgenamen. Voor de lieve vrede in de familie, maken we dat niet bespreekbaar. Of het huis komt leeg te staan, maar niemand in de familie durft er aanspraak op te maken”, aldus Davelaar.

Een oudere man in de zaal voegt toe: “Laatst vroeg ik aan mijn broer en zus, die in Nederland wonen, of we niet iets moesten regelen met het huis van Mamai. De eerste reactie was: wat scheelt haar, is ze ziek? Daarna werd ik gebeld door Mamai of ik haar soms dood wenste. Ik heb het maar laten rusten.”

Erfrecht
“Het niet vastleggen van de boedel in een testament, betekent uiteindelijk dat de wet het voor het zeggen krijgt”, zegt Davelaar. Sinds 2012 is het nieuwe erfrecht in werking getreden. Dat maakt het mogelijk om huizen, waarvan de eigenaar is overleden, weer terug te claimen als de familie er niets mee doet. Een eventuele koper moet dan een belanghebbende vinden, die een verzoek daartoe ondertekent. “Zo iemand kan de buurman zijn, die last heeft van ongedierte of illegale bewoning. Of die zijn huis in waarde ziet dalen door de verpaupering.”

Ook woningzoekenden hebben door de nieuwe wetgeving mogelijkheden om een leegstaand huis te kopen. Via een zogenaamde vereffenaar wordt dan uitgezocht of er rechthebbenden, erfgenamen zijn en wat hun erfdeel is. Indien die niet bereid zijn te verkopen, kan dat via de rechter wel geregeld worden, mits er een belanghebbende is, zoals bijvoorbeeld die buurman of Monumentenzorg.

Kas
De aankoopprijs wordt vervolgens in de consignatiekas van de Centrale Bank gestort. “Gedurende twintig jaar kunnen erfgenamen aanspraak maken volgens hun erfdeel op het bedrag dat in kas zit. Daarna vervalt het geld aan de staat.” Met de bijna 8.000 woningen die leegstaan, kunnen dit soort prodecures wel wat tijd in beslag nemen. “Maar we moeten toch ergens beginnen”, zegt Davelaar.

—–
Lydia Davelaar rondde dit jaar haar rechtenstudie af aan de Universiteit van Curaçao. Met de scriptie ‘De wettelijke vereffening volgens het nieuwe erfrecht: een oplossing voor onbewoonde huizen in Curaçao?’ won zij de Van Eps Kunneman Van Doorne scriptieprijs 2015 voor de beste masterscriptie.

Bron: Carbisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. waarschijnlijk nu 8000 woningen niet want anders waren de woningen wel verkocht. maar de wet zegt duidelijk
    belastingplichtigen kunnen derhalve zijn:

    De eigenaren
    De genieters van het recht van erfpacht.
    De genieters van het recht op vruchtgebruik.

    dus als niemand betaald zijn er geen erfgenamen, als iemand wel betaald is er een erfgenaam. en Hans ozb had ik al vermeld hoor. maar die is pas ingegaan op 1 jan 2014. daarvoor was het grondbelasting en laten we het nu hebben over huizen die al jaren leeg staan sommige al wel 50 jaar.

  2. ik geef meteen toe er zijn in Nederland een groot aantal boerenhufters.
    helaas, sommige daarvan zijn op Curacao gekomen.
    dus ja een terechte aangifte.
    als je problemen hebt met de poverheid ga dan naar het betreffende kantoor.
    Maar niet iemand lastig vallen op een opening.
    kortom huftergedrag..

  3. “Zij kwam er achter dat in veel gevallen culturele aspecten oorzaak zijn van de leegstand. Curaçaoënaars hebben een ‘testamententaboe’”
    En dan vervolgens het slavernijverleden erbij te halen… schande!
    De werkelijke reden is, is dat pappie niet bij mammie durft optebiechten dat er her en der nog een aantal buitenechtelijke kinderen rondlopen…
    Toen mijn vrouw in ik ons huis kochten bleekt dat de overleden vader ook nog een paar buitenechtelijke kinderen had waar de liefhebbende echtegenote (verkoper) geen weet van had…en dus een paar kinderen extra moesten meedelen.

  4. Volgens zou het simpeler moeten.
    Want zo blijven die 8.000 huizen leegstaan en er worden meer.
    Hoe doet Nederland het bijvoorbeeld ?
    Hoe doet Duitsland, Spanje etc ? Daar zie je deze toestanden niet.

    In de VS zijn de vele leeg verpauperde huizen ook normaal, dus van hun kunnen wij niets leren.

    Waarom draait men het niet om ? De overheid schrijft zeg maar een van de bekende erfgenamen aan en laat hem/zij het maar uitzoeken met de resteren familie. Anders renoveert de overheid het zelf verkoopt het en stort het verschil tussen het renoveren en de verkoop bij de centrale bank. Dit kan de overheid ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een potentiele koper. Probleem opgelost. Waarom moielijk doen als het simpel kan.

    Kijk op de huidige manier lossen wij dit fenomeen nooooit op.
    In punda en otrabanda is dit heeeel slecht voor de binnenstad.

    En laat de tarieven van de notarissen vrij net als in nederland.
    Geen prijsafspraken meer.

  5. wat ik hier uit begrijp is dus dat er over 8000 woningen al jaren geen belastingen word betaald. dus de woningen zijn eigenlijk al van ons land. Leg er een beslag op en geef het terug aan het volk. kijk breek deze taboe maar eens door . En als er geen grondbelasting op zit omdat het erfpacht was dan is de erfpacht nooit meer betaald dus gelijk beslag opleggen. Maar de afgelopen 2 jaar moet iedereen ozb betalen minimale waarde van huis en grond is toch altijd 100.000 gulden lopen we toch weer 250.000 gulden mis per jaar aan inkomsten wat we dan weer duur moeten lenen voor de staats begroting.
    Of wat andere mensen meer moeten bijdragen die wel belasting betalen. lekker hoor je blijft huilen op deze klip.

  6. Goede tijden voor het notariaat. Het achterhalen van erfgenamen, soms lijsten met méér dan honderd namen in verschillende landen, is tijdrovend en kostbaar.

    Het “testamententaboe” komt uit de tijd van de slavernij volgens Davelaar. Flauwekul, de oorzaak ligt in de grote aantallen nakomelingen die verspreid zijn over diverse landen. Om zo’n erfenis af te wikkelen kost het vaak vele malen meer dan de opbrengst. Notarissen werken niet voor niets en willen graag hun inspanningen betaald zien.

    Potentiële erfgenamen hadden vaak een “testamententaboe” vanwege de hoge kosten die opgehoest moesten worden. Daar zit de kneep. Als de rekening naar de Staat gaat, is dit “betaaltaboe” opgelost.

    Het verhaal dat een moeder in opstand komt als haar zoon kennelijk de waarde van haar huis wil testen, is normaal. Laat de moeder met rust.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties