28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Theorieboek rijles Curaçao nog steeds gebaseerd op verkeersregels 1935

HomeMediaNTR | Theorieboek rijles Curaçao nog steeds gebaseerd op verkeersregels 1935
Rijbewijs theorie ‘Wegen Verkeerswet’ (WVW) 1935 | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD– Als je je rijbewijs wil halen op Curaçao, dan neem je net als in elk ander land rijlessen. Deze praktijklessen worden ondersteund met de nodige theorie, die aansluiten op de praktijk. “Behalve op Curaçao”, zegt Melvin Cijntje, lid van de ‘Denktank Verkeer’, een groep mensen die vooruitgang wil in het verkeer.

De theorie in het vragenboek die je op Curaçao krijgt, stamt nog uit de Nederlandse ‘Wegen Verkeerswet’ (WVW) uit 1935. Deze theorie is in 1957 letterlijk overgenomen in de Wegen Verkeersverordening Curaçao (WVVC), de eerste verkeerswet op Curaçao. In de tijd dat Curaçao nog onder het bestuur van Nederland viel, zijn ook de Nederlandse verkeerswetten overgenomen. De inhoud van het theorieboek gaat zover terug in de tijd, dat het nog verkeersregels bevat uit 1935.

‘Halve borden’
In Nederland zijn de verkeersregels in 1966 aangepast, de ‘halve borden’ zijn toen uit de wet gehaald. Curaçao heeft deze verkeersregel wel overgenomen, maar heeft de theorie nooit aangepast. Tot op de dag van vandaag staan deze halve borden nog in het theorieboek die men moet leren als ze hun rijbewijs willen halen.

 

In 1990 zijn de verkeersregels in Nederland weer gewijzigd. In het Reglement Verkeersregels en Verkeersregels 1990 (RVV 1990) zijn nieuwe borden toegevoegd en enkele borden zijn gewijzigd. Deze nieuwe regels heeft Curaçao tien jaar later overgenomen in de WVVC in 2000. De nieuwe borden worden volgens de Nederlandse wetgeving in het verkeer geplaatst door Dienst Openbare Werken (DOW), maar ze zijn niet aangepast in het theorieboek. Theorie die hoort bij het nemen van een rotonde of welk bord aangeeft of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt ook niet, maar hieraan kun je wel zien hoe hard je mag rijden.

19 jaar wachten op digitalisering
Volgens Cijntje is Bureau Rijbewijzen, de instantie die belast is met het afnemen en uitgeven van de rijexamens en rijbewijzen, al sinds de nieuwe verordening in 2000 bezig met het digitaliseren van het theorie-examen. Door het vernieuwen en digitaliseren van het theorie-examen zou het probleem opgelost moeten worden. Dit is inmiddels 19 jaar geleden. Volgens Cijntje is Bureau Rijbewijzen hiervoor verantwoordelijk. Volgens Runilla Regina, directrice van het Bureau Rijbewijzen, doen zij het praktijkexamen met de regels uit 2000.

Echter gebruiken de rijschoolinstructeurs nog de ‘theorieboeken’, wat eigenlijk niet echt een theorieboek is maar een boek met vragen en antwoorden, gebaseerd op de regels van 1957. Dit kan nog wel eens wat verwarring veroorzaken, omdat de regels van 1957 en 2000 niet met elkaar overeenkomen.

Wie is verantwoordelijk?
Volgens Regina zijn de rijinstructeurs verantwoordelijk om tijdens de lessen de studenten de juiste regels te leren, ondanks dat deze regels niet op papier in het theorieboek staan. Ook zegt ze dat niet Bureau Rijbewijzen verantwoordelijk is voor de inhoud van de theorieboeken, maar dat is ook de verantwoordelijkheid van de rijinstructeurs.

Wat de digitalisering betreft geeft ze aan dat zij daar ook niet verantwoordelijk voor zijn, dat zij een concept Landsbesluit hebben ingediend maar dat deze nog naar de Raad van Advies moet. Het Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) van Armin Konket is hier verantwoordelijk voor. Regina geeft aan afhankelijk te zijn van financiering van BPD om de digitalisering door te kunnen voeren.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

  1. @ikke

    Het is idd aan het rij – gedrag en ethos te merken dat het rijbewijs niet veel voorstelt.

    Maar het feit dat de “mènèdjurs” van de overheidsdiensten het niet eens voor elkaar krijgen om 50 jaar na dato een verkeersboekje te aktualiseren naar de vingerende wetgeving geeft ook aan dat men hier (nog) niet in staat is om dit eiland efectief te besturen

  2. Wat maakt het uit, je rijbewijs halen is toch een grap op Curaçao en de theorie hoef je ook niet te kennen, of dit nou theorie uit 1954 of 2019 is.

  3. “Nos mes por” ,
    Geen van de regeringen na 1954, 1969 ehn 2010 heeft de creativiteit, pro activiteit nog de competentie gehad om deze wet en regelgeving te aktualiseren.

    Maar wel een grote mond opzetten als de NL regering aanwijzingen geeft.

    Plannen besturen, beheren en onderhouden en vooral aktualiseren kunnen onze bestuurders nog niet zo best

  4. Dit maakt de peperdure snoepreis van 8 statenleden, waaronder dansleraar Walroud en mislukte huisarts Mozes, naar een hitech verkeersbeurs in Europa nog belachelijker.

    Shame on them!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties