NTR | ‘Twijfels over onpartijdigheid van gouverneur op Curaçao’

Paleis van de gouverneur op Curaçao | Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Analist en ex-politicus Ricardio Isebia heeft vragen bij het optreden van de gouverneur tijdens de laatste politieke crisis op Curaçao. “Ik twijfel aan gouverneur Lucille George-Wout’s onpartijdigheid”, zegt Isebia.

Hij wil weten wat de werkelijke reden is dat de gouverneur – de vertegenwoordiging van de koning op het eiland – heeft gekozen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en niet een regering te vormen met de nieuwe meerderheid van de oppositie.

Aan de andere kant zegt analist en ex-politicus Rufus Mc. William dat de gouverneur geen andere keus had. “De gouverneur is het hoofd van de regering en moet als zodanig de besluiten die de regering neemt ondertekenen. De gouverneur kan wel de regering het advies geven zich beter te beraden”, legt Mc. William uit.

Oud-premier Gerrit Schotte. Foto: Anneke Polak

Op 12 februari zegden de parlementariërs Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora van Pueblo Soberano (PS) hun steun aan het kabinet Koeiman op. Zij voegden zich bij de oppositie onder leiding van de partij van oud-premier Gerrit Schotte, de MFK, om een nieuwe regering te vormen. De reden voor de breuk was onenigheid tussen de fractie van de PS en minister Suzy Camelia-Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) van de christelijke partij PNP over de zonificatiewet.

Verzoeken
Op dezelfde dag tekende een groep van elf parlementariërs van de oppositie een brief, waarin zij aangaven dat er een meerderheid in het parlement was en dat er een nieuwe regering gevormd kan worden. De gouverneur verkoos het verzoek van het kabinet Koeiman om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven voor 28 april aanstaande. Dit ondanks dat het verzoek van de elf parlementariërs veel eerder was neergelegd bij de gouverneur.

Politiek analist Professor Doctor Gilbert ‘Gibi ’Cijntje zegt dat de gouverneur minder taken toebedeeld moet krijgen : “Het instituut “gouverneur” moet gedepolitiseerd worden en hiermee de perceptie voorkomen die er momenteel is, dat de gouverneur bepaalde Nederlandse politieke en economische belangen bevoordeelt. De eerste stap is om het benoemen van informateurs en formateurs bij de gouverneur weg te halen en dit over te laten aan het parlement, net als in Nederland.”

Naast het wegnemen van de politieke macht bij de gouverneur stelt Cijntje een nieuw kiesstelsel voor op grond van districten (wijken), waarbij de premier direct verkozen wordt.

]

Ontslag van ministers
Het besluit van kabinet Koeiman om de twee ministers van de PS, Jaime Cordoba en Rutmilda Larmonie-Cecilia te ontslaan, heeft een kettingreactie veroorzaakt die uitmondde in een openbare vergadering van het parlement afgelopen vrijdag. De meerderheid van elf koos een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter en stuurde vier demissionaire ministers en de gevolmachtigde minister naar huis.

Gisteren werd bekend dat nog een parlementariër, Gassan Dannawi, zich heeft aangesloten bij de nieuwe meerderheid in het parlement onder leiding van Schotte.

Interim-regering
De enige twee ministers die gespaard bleven waren premier Hensley Koeiman en de minister van Justitie Ornelio Martina. De nieuwe meerderheid heeft een verzoek ingediend bij de gouverneur om Rutmilda Larmonie-Cecilia van de PS te benoemen tot formateur van een interim-regering.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | ‘Twijfels over onpartijdigheid van gouverneur op Curaçao’

 1. De aanval op de instituten zijn begonnen door de MFK en kornuiten zodat zij vrij spel hebben!

 2. Renée van Aller

  De Gouverneur moet besluiten van de regering als Landsorgaan tekenen, zie het Statuut en de rechtspraak daarover (kwestie Van der Meer en De Wit onder het kabinet Jonckheer I (1955-1958). De Gouverneur is de vertegenwoordiger van de Koning, staat boven de politiek en is volstrekt neutraal. Als Koninkrijksorgaan zijn er meer mogelijkheden, maar moet het worden voorgelegd aan de Koninkrijksregering. Daarover ontstond meningsverschil met de Arubaanse regering en de Gouverneur in 2014, dat leidde tot de hongerstaking van Mike Eman. De interne werking van het Statuut wordt wel eens verkeerd begrepen. De Gouverneur krijgt dan ten onrechte veel kritiek te verduren. De eminente geraadpleegde staatsrechtgeleerden in deze kwestie dansen wellicht ook voorzichtig om de hete brei? Het geschuif met zetels heeft nu wel gênante proporties aangenomen. Renée van Aller&John de Vries

 3. Zodra de reuk van geld en eigenbelang naar buiten komt kruipen de ratten uit alle hoeken van Curacao.
  Dit heeft absoluut niets te maken met ” het beste voorhebben met de bevolking van Curacao” maar eerder met ” het beste regelen voor eigenbelang en familie” .
  Bovendien heeft de gouverneur een wettelijk besluit genomen en daar kan niet vanaf geweken worden. Met of zonder de na dit besluit gecreeerde ( omgekochte ) meerderheid!

  Er gaan al geruchten dat een “centje” in een keer Ang 75,000 waard is geworden! Hoezo omkoperij?

 4. Ziet het wel weer naar uit. Kamp verkeerd, weer.

 5. Weer iemand die zijn portemonee wil spekken over de rug van de bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *