NTR | Veerdienst Aruba-Curaçao vertraagd: ‘Curaçao moet nog het geld vinden’

De veerboot moet in ieder geval zo’n 800 mensen en 300 auto’s kunnen vervoeren.

ORANJESTAD/WILLEMSTAD – De veerdienst tussen Aruba en Curaçao had er al moeten zijn, maar het zit vast vanwege geld. Aruba heeft inmiddels het geld, maar Curaçao nog niet.

Dat zegt althans de Arubaanse minister van transport, Chris Romero. Het gaat overigens om ‘kleine bedragen’, meldt hij. Voor Aruba gaat het om 200 duizend florin (iets minder dan een ton euro) en dat geld is er inmiddels. Maar zegt Romero:

“Curaçao is nog bezig met het zoeken van fondsen zodat we verder kunnen met het project.”

De intentieovereenkomst  voor de fast ferry is afgelopen december getekend met Romero en de toenmalige Curaçaose minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Steven Martina, die in februari moest aftreden. Sindsdien ligt de aanbesteding van de veerboot bij de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Leito-Jesus. Desgevraagd laat minister Leito-Jesus weten dat zij nog wacht op een update van het ministerie van economische ontwikkeling (MEO).

Wat ook nog moet gebeuren, is dat beide landen een akkoord over de dienstverlening moeten sluiten en beslissen welk bedrijf de veerdienst mag gaan uitvoeren. De veerboot moet in ieder geval zo’n 800 mensen en 300 auto’s kunnen vervoeren. Het zou dan ook mogelijk worden om met een lokaal identieitsbewijs, de sedula, naar de andere eilanden te reizen in plaats van met een paspoort.

Lager reistarief maar ook uitdagingen inzake illegalen
Onderzoeksbureau Icasus Caribbean concludeerde in 2017 dat een ABC-ferry economisch winstgevend kan zijn. Het onderzoeksbureau gaat uit van een reistarief dat ongeveer de helft van een vliegticket kost. Er worden kansen gezien op economisch gebied, maar ook uitdagingen inzake criminaliteit en illegalen. Een ander knelpunt is het vinden van een geschikte ferry. Weinig fast ferry’s zijn geschikt om te varen in deze regio vanwege de zeestroming, melden de onderzoekers in het rapport.

Vliegen de enige optie tussen de eilanden

De ABC-eilanden zijn met elkaar en de buitenwereld totaal afhankelijk van vliegtuigmaatschappijen. Er is geen andere manier van vervoer. Maar vliegen tussen de eilanden is kostbaar, ook zijn er al jarenlang veel problemen met lokale vliegtuigmaatschappijen die met financiële problemen kampen en failliet gaan. Ten minste vijftien vliegmaatschappijen, zowel lokaal als vanuit Europa, probeerden het in de afgelopen 50 jaar. Lees hier meer daarover.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 Reacties op “NTR | Veerdienst Aruba-Curaçao vertraagd: ‘Curaçao moet nog het geld vinden’

  1. Ik heb nergens kunnen lezen over 800 man en 300 auto’s per dag. Wel kunnrn lezen dat de capaciteit (max) 800 man en 300 auto’s

  2. Kan het niet beter met twee veel kleinere bv 200 passagiers en 50 auto’s die ene vertrekt vanuit Aruba en de andere vanuit Curacao? Dus twee verschillende thuis havens?

  3. Joep Meloen

    Gut, ik dacht dat deze kolder inmiddels wel tot het land der fabelen zou zijn verwezen, maar kennelijk zien politici hier nog steeds mogelijkheden in om weer geld te gaan jatten in de toekomst.

    800 man en 300 auto’s per dag van Curacao naar Aruba en omgekeerd ?
    Wie gelooft die kolder ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *