NTR | Veiligheid van stagiaires op Curaçao vooral eigen verantwoordelijkheid

Foto Wereldstage

WILLEMSTAD – De nieuwe stageperiode is begonnen op Curaçao. Terwijl Nederlandse stagiaires een uitdagende stage overzees voor zich zien, wordt dit overschaduwd door berichten dat stagiaires het doelwit zijn van – soms gewelddadige – overvallen.

Stagiaires zeggen pas op het eiland alert te worden gemaakt op de mogelijke risico’s. “Hier worden de negatieve dingen vermeld en zelden de positieve ervaringen”, aldus Sandra, Sara en Anna die hun stage lopen op Curaçao.

Stagiaires in gesprek met Deya Mensche

Download de audio hier

Volgens lokale media ontvoerden en overvielen twee criminelen onlangs een stagiaire. De politie en het Openbaar Ministerie zeggen dat het onderzoek nog gaande is en dat ze ‘geen commentaar kunnen geven over zedendelicten’. In de wandelgangen van de studentenhuizen wordt er gezegd dat de stagiaire werkzaam was bij een horecazaak en in haar eentje langs de Caracasbaai is gaan lopen en een lift aangeboden heeft gekregen.

Daniel Staal, beheerder van verschillende studentenpanden, waarschuwt de stagiaires gelijk bij aankomst om ondermeer niet zomaar een lift te accepteren. “Dit leggen we zelfs contractueel vast. De stagiaires krijgen ook drie dagen daarvoor een mail met onze veiligheidsregels.”

Daniel Staal in gesprek met Deya Mensche

Download de audio hier

Tijdens het hoogseizoen kan Staal gemiddeld 350 jongeren in zijn panden hebben. De stagiaire in kwestie woonde niet in een van zijn panden en was ook niet naar Curaçao gekomen via het grootste stagebemiddelingsbureau Wereldstage.

Headline uit de Gelderlander

Nederlandse berichtgeving over overvallen op stagiaires

 

De Telegraaf schreef in 2013 dat ‘tientallen stagiaires op Curaçao werden beroofd van geld, bankpasjes, laptops, fotocamera’s en sieraden’. In 2018, werd er in de Gelderlander uitgebreid geschreven hoe Lisanne uit Arnhem en haar vriendin hardhandig van hun tassen werden beroofd door gemaskerde mannen met pistolen. Ook Tiemen Zwienenberg uit Haaksbergen moest het in 2018 ontgelden: hij kreeg een pistool op zijn hoofd gericht en moest volgens de Gelderlander blootsvoets terug naar huis lopen.

Stagiaires in een studentenhuis op Curaçao. Foto: Deya Mensche

Incidenten
Per jaar maakt Staal gemiddeld een of twee incidenten mee, en registreert Wereldstage gemiddeld tien serieuze incidenten en twintig kleinere incidenten. “De stagiaire wordt vanaf de horecagelegenheden gespot en heeft vaak door onoplettendheid niet door dat ze gevolgd wordt”, zegt Staal.

Volgens Maarten de Jong, de directeur van Wereldstage die sinds 2000 stagiaires begeleid, moet de Curaçaose overheid en samenleving beseffen dat de Nederlandse stagiaire goud waard is. “Ze brengen nieuwe kennis over uit het buitenland en worden ingezet in onder andere de financiële, medische en hospitality branches”, vindt de Jong. “De overheid moet meer investeren in een gestructureerde manier van veiligheid en voorlichting voor deze stagiaires. Want sommige studenten komen naar Curaçao op hun eigen houtje, Wereldstage heeft over hen geen overzicht.”

Geen capaciteit bij de politie
Imro Zwerver, de woordvoerder van Korps Politie Curaçao reageert dat de politie niet de capaciteit heeft voor meer veiligheid en voorlichting van stagiaires. “De ‘Politur’ – politie-eenheid die ingezet wordt voor de bescherming van toeristen – kan ook voor stagiaires ingezet worden. Helaas zijn we ernstig onderbezet en proberen we alle overvallen zo goed mogelijk bij te houden”, zegt Zwerver.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 Reacties op “NTR | Veiligheid van stagiaires op Curaçao vooral eigen verantwoordelijkheid

 1. Haha, goud waard deze dames vgs de Jong.
  Iemand in mijn straat heeft zo’n stagiaire ze werkt zich letterlijk het apelazarus, van apts cleanen tot rentals wassen. Vgs mij is dat niet de bedoeling. M.i. gewoon uitbuiten.

 2. @Clapas waar is je Haldol! Je draait nu echt door.

 3. “Was een tijdje geleden bij Mambo en zag dat de meesten van deze dames niet reageren op de avances van de brothers”.

  Als er niet meer zinnigs dan “suikertje”, skaatje” en psssssssssssssssssssssst “dushi” uit je mond komt, en je meer goud in je mond hebt dan de dames aan sieraden om hebben dan zijn dames over het algemeen gauw uitgekeken.

 4. Was een tijdje geleden bij Mambo en zag dat de meesten van deze dames niet reageren op de avances van de brothers.

  Ik zag alleen de blanke jongens scoren, dus ben toch benieuwd hoe dat zit, is dat geen discriminatie?

  Als je brothers stoppen met pss dushi en zich niet kleden als een mislukte rapper dan zouden ze meer scoren.

  Ik heb altijd veel kunnen scoren met de witte dames.

 5. @Lapas: nee, dat heet racial profiling.

 6. Bekend is dat deze stagiaires vaak hier zijn voor een leuke avontuur, feesten, blowen en vooral heel veel seks.

  Was een tijdje geleden bij Mambo en zag dat de meesten van deze dames niet reageren op de avances van de brothers.

  Ik zag alleen de blanke jongens scoren, dus ben toch benieuwd hoe dat zit, is dat geen discriminatie?

 7. @Maarten de Jong,
  Hebben wij het over een stage of een couveuse?

 8. @ericlapas, Tijd voor een pil?

 9. Nou eerlijk is eerlijk het zijn de stagiaires die begonnen zijn met valse aangiftes van gestolen tablets, ipads, camera’s en mobiele telefoons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *