28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Verhoging accijnstarieven niet realistisch: ‘biertje straks 12 gulden’

HomeMediaNTR | Verhoging accijnstarieven niet realistisch: ‘biertje straks 12 gulden’

Kim Hendriksen


WILLEMSTAD – Verschillende horecaondernemers, de Curaçaose Hospitality & Tourism Association (CHATA) en het Downtown Management Organization (DMO) hebben hun zorgen geuit over de toekomst van de hospitality branche op Curaçao. De overheid heeft een begrotingstekort van 127 miljoen gulden en die moet ingelopen worden. Dat eist het Curaçao Financieel Toezicht (CFT). Daarom worden de accijnzen verhoogd.

“In de praktijk is de prijsverhoging heel goed uit te leggen met een biertje. Een Amstel Bright kost bij mij nu 7 gulden. Als de accijnsverhoging doorgaat, zal de prijs zo tussen de 10 en 12 gulden gaan liggen. Dat heeft een grote impact op de horeca”, vertelt Thijs de Bruin, eigenaar van Eetcafé De Buren. “Zo’n grote prijsstijging zal de gast niet accepteren.”

Stel de horecaondernemers berekenen de verhoging een-op-een door aan de klant, dan zal dit betekenen dat de koopkracht verminderd. “Ik twijfel er niet aan dat mensen minder in aantal en minder vaak een biertje zullen drinken, je kan je geld maar een keer uitgeven, dus er moeten keuzes gemaakt worden. De overheid heeft een berekening gemaakt waarbij de huidige omzet bier wordt vermenigvuldigd met de verhoging, maar zo werkt het niet! Als mensen minder vaak uitgaan en bij het uitgaan minder drinken, komt er ook minder geld en dus accijnzen binnen. Dat is logisch”, aldus De Bruin.

De Commissie Begrotingsdoorlichting heeft een aantal maatregelen voorgesteld waarmee de regering vanaf 1 juli het gat met 121 miljoen gulden kan dichten. Zo gaan de accijnzen op alcohol en tabak omhoog en wil de overheid de omzetbelasting verhogen naar 9 procent.

‘Verhoging resulteert in werkeloosheid’
– restauranteigenaar Danny van Meel

“Als wij ervoor kiezen om de prijsverhoging niet door te berekenen aan de klant, zullen wij als ondernemers voor die verhoging opdraaien. Uiteindelijk zullen wij dan andere manieren moeten zoeken om die kosten in te lopen. Dat zou kunnen betekenen dat wij moeten korten op uren door minder mensen in te zetten. Wat weer resulteert in minder loon voor werknemers of zelfs dat werknemers hun baan zullen verliezen”, vertelt Danny van Meel, eigenaar van Pleincafé Wilhelmina.

Curaçao niet meer aantrekkelijk voor de toerist

Er wordt gevreesd dat deze maatregelen ook invloed zullen hebben op de toeristensector. Dat geeft Miles Mercera, CEO van CHATA aan. “Als de ob verhoogd wordt, dan gaat onze roomtax ook omhoog, wat direct invloed heeft op de kamerprijs. Curaçao wordt dan als bestemming te duur voor wat we nu aanbieden qua product. Dat betekent dat het onrealistisch duur wordt voor zowel de lokale bevolking als voor de toerist”, zegt Mercera.

‘Onze accijnsprijzen zijn straks zes keer hoger dan in Nederland’
– Miles Mercera van hospitalityvereniging CHATA

“Onze accijnsprijzen zijn straks zes keer hoger dan Nederland. Dat is een dramatische verhoging die niet realistisch is voor het eiland en voor de economie. De koopkracht wordt minder. Als een toerist 100 dollar per dag kan uitgeven, zullen ze nog steeds 100 dollar uitgeven, alleen kopen ze er dan minder voor. Wat weer directe invloed heeft op de inkomsten voor de overheid”, aldus Mercera.

Alle betrokken partijen doen dan ook een beroep op de overheid om de maatregelen nogmaals te herzien en geven aan met de overheid in gesprek te willen. Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

12 reacties

  1. De rekenwijze van de horeca is gebaseerd op vaste percentages voor kosten van huur, personeel, lening, transport etc. M.a.w. men vermenigvuldigt de inkoop met een vast percentage (meestal 3 of 3.2) om tot de eindprijs te komen.
    Echter, waar men aan voorbij gaat zijn de werkelijke percentages. En zo komt men tot onrealistische prijzen van consumpties. Voor bedrijven met een lage omzet kloppen de percentages, maar voor bedrijven met hoge omzet kun je die percentages niet meer aanhouden.
    Echter, men zit strak vast in de perenctages en dus kom je tot deze prijzen voor drank etc.
    Nu de omstandigheden wijzigen zou het goed zijn voor de horeca dat ze meer realistisch gaan rekenenen dus ook meer realistische calculaties maken.
    Adapt and overcome behoort het devies te zijn.

    Hier heeft men liever zoiets als: ‘onderga het en ga ten onder’.

    Zo bereik je nooit wat.

  2. Haha @Mercera, ga eerst eens rekenles nemen. Als een toerist 100 gulden per dag blijft uitgeven gaat er bij een hogere accijns juist meer naar de overheid. Als de horeca zijn kartelachtige woekerprijzen op drankjes nu eens zou verlagen gaat er per glas minder naar de overheid en zal een toerist meer glazen kopen wat netto meer oplevert voor de ondernemers. Maar ja, dan moeten ze natuurlijk wel harder voor hun geld gaan werken.

  3. De horeca klaagt altijd als de overheid met accijnsverhoging komt.
    De horeca klaagt nooit als ze zelf stelselmatig de prijzen omhoog gooien.
    De horeca haalt zijn winst uit de verkoop van allerlei dranken.
    Mijn dochter kreeg van haar chef te horen dat ze de klanten meer moet pushen om drankjes te nuttigen. Het eten was niet zo belangrijk.
    Een sixpack kleine flesjes bier kost iets van gemiddeld 13 gulden in supermarket. In de horeca een klein flesje bier 7 gulden. Oftewel gemiddeld 3 x zo duur voor een flesje.
    Dus gooi de prijs van het eten met een gulden omhoog en de prijs van een biertje met een dubbeltje. Heb je volgens mij nog winst ook.

  4. @Henk1: je weet dat er in Nederland 21% BTW in de eindprijs van een product zit.
    Hoeveel OB er in Curacao in een product zit is onbekend doch kan zelfs 30% of meer zijn.

  5. Onzinverhaal, bier 5 gulden duurder.

    Een flesje bier kost ANG 2,- inkoop incl. 25% accijns (ANG 0,50), verkoop nu ANG 8,- dus winst ANG 6,-.

    Stijging va de accijns met ANG 1,- (200%), dan kost een flesje inkoop ANG 3,- (niet mierenneuken over OB). Bij dezlfde absolute winst dus nu verkoop ANG 9,-.

  6. Voor zover mij bekend, zit bier niet in de makutu basiko dus zie het probleem niet. Wellicht hebben we minder verkeersongelukken met dronken bestuurders.

  7. Het werkt en, en, en. Cummulatief.
    Laat de overheid maar es zelf bezuinigen.
    Niet eens inkomen, wel de extraatjes die je normaal gesproken alleen krijgt als je voor een multinational werkt. Nou dat is de overheid toch echt niet.
    Overheid is overhead.

  8. NB
    Ik weet overigens niet of de Chata duurbetaalde yield coordinatoren heeft aangesteld voor bv Condor? Stoelgaranties etc???

  9. Miles Mercera behoort natuurlijk ook niet tot de meest intelligente ‘bestuurders’ hij gaat volledig voorbij aan het feit dat bv op Aruba en. Bonaire een fkesje imported bier tussen de 2.60 en 2.80 $ valt, dus uit wrlke koker 12 gulden komt is ronduit raadselachtig. Overigens is de OB in NL 21%, ik noem zo maar een paar facts!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties