NTR | Viering van Tula-dag: ‘Meeste jongeren weten niet wie hij is’

WILLEMSTAD – ‘’De meeste jongeren weten niet wie Tula is. Terwijl het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt. Als kinderen op school niet genoeg leren over het slavernijverleden, zullen ze met vragen blijven zitten. ’’

Dat zegt Milva Sint Jago-Schoobaar, gids in het slavernijmuseum van Kura Hulanda, tijdens de viering van Tula-dag.

Tula was de eerste slaaf die op 17 augustus 1795 stopte met werken en zijn vrijheid eiste. Samen met medeslaven begon hij een opstand op plantage Knip in het westen van Curaçao. Nu, 223 jaar later, wordt dat nog steeds herdacht en gevierd op Tula-dag.

Voor veel Curaçaoënaars is hij een volksheld. Maar niet iedereen weet meer wie Tula is of wat er precies gevierd wordt. Vooral de jongere generatie lijkt niet goed op de hoogte.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | Viering van Tula-dag: ‘Meeste jongeren weten niet wie hij is’

  1. Hoewel dit met cultuur te maken heeft, zou het logischer zijn om alles wat met herdenking van slavernij te maken heeft, onder de minister van sociale zaken te laten vallen. Maar ja, het probleem is zolang niemand peper in de reet van Koeiman douwt de man ook niet in actie komt. Zelden zo een luie flikker gezien.

    Tula zelf had niets met onderwijs, de man kon niet lezen en schrijven en was gewoon een onruststoker. De man heeft zijn mede slaven de dood ingejaagd terwijl ze op de plantage hun natje en hun droogje hadden, geen geldproblemen, geen zorgen, geen verantwoordelijkheid.

    Hij leidde ze in een verloren strijd, voor zover van leiden gesproken kan worden, de man had geen plan niets. Tula staat meer als symbool van domheid en mislukking dan strijd, de man was zelf zo dom om een heuvel zonder uitweg op te vluchten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *