NTR | Voorstel parlementaire enquête van 256.000 euro naar eigendom Mullet Bay Sint-Maarten

De enquête is bedoeld om te onderzoeken hoever de eigendomsrechten van Sun Resorts strekken. Het bedrijf claimt eigendom van de Mullet Bay Vijver, het strand en een deel van de oceaan, terwijl dit volgens de wet niet mogelijk is.

PHILIPSBURG – Het parlementslid Rolando Brison (Verenigde St. Maarten partij) heeft een voorstel voor een parlementaire enquête – een unicum voor politiek Sint-Maarten – naar het eigendom van Mullet Bay ingediend. De enquête gaat 32 weken in beslag nemen en kost 519,200 gulden (ruim 256.000 euro).

Het terrein was de locatie van Mullet Bay Resort, eens de grootste particuliere werkgever in Sint-Maarten met 1800 werknemers. Orkaan Luis verwoestte het resort in 1995 en het is nooit herbouwd. In 2011 werd het resort met de grond gelijk gemaakt.

Omstreden zakenman Ansary
De huidige eigenaar is Sun Resorts Ltd., een bedrijf van de 93-jarige Iranees-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary. De zakenman heeft het in de boeken van verzekeringsmaatschappij Ennia staan voor een waarde van 771 miljoen gulden (381 miljoen euro).

Volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten is de werkelijke waarde slechts 89 miljoen gulden (44 miljoen euro). Het Openbaar Ministerie legde in 2018 conservatief beslag op dertien Ansary-bedrijven, waaronder Sun Resorts.

Belangenverstrengeling

Waardering Mullet Bay twistpunt. Het voormalige vakantiepark Sun Resorts op Sint-Maarten, ook bekend als Mullet Bay, eind mei. Het verwoeste vastgoedproject is nu eigendom van verzekeraar Ennia. (Foto: Yotam Sandak voor het FD)

Ennia kocht het vervallen Mullet Bay resort van de investeringsmaatschappij van Ansary. Die investeringsmaatschappij had het resort gekocht van een ander bedrijf van Ansary, mét een lening van Ennia. Dat staat in een geheim rapport van de Nederlandsche Bank over Ennia uit juni 2015, dat in 2016 openbaar werd gemaakt door het Financieele Dagblad (FD). Lees meer over het rapport hier.

De enquête is bedoeld om te onderzoeken hoever de eigendomsrechten van Sun Resorts strekken. Het bedrijf claimt eigendom van de Mullet Bay Vijver, het strand en een deel van de oceaan, terwijl dit volgens de wet niet mogelijk is. De enquête moet ook vaststellen of Sint-Maarten het gebied in eigendom kan verkrijgen door koop of onteigening.

‘Teruggeven aan het volk’
Brison wordt als de initiator voorzitter van de enquêtecommissie, die verder bestaat uit leden van alle fracties in het parlement en een lid van het presidium. Het parlementslid vertrouwt erop dat zijn voorstel een meerderheid krijgt, al is nog niet bekend wanneer het debat hierover gaat plaatsvinden. De bedoeling is om Mullet Bay ‘terug te geven aan de bevolking’, aldus Brison.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 Reacties op “NTR | Voorstel parlementaire enquête van 256.000 euro naar eigendom Mullet Bay Sint-Maarten

 1. Curacao revisited

  @Bert: eens dat Palm goed heeft meegenoten van de omstandigheden die hem geboden werden. Van de andere kant, was Ralph een transparant boefje (type Schotte, etc) terwijl andere boefjes (Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel) nu al vele jaren op de ENNIA paylist staan zonder noemensnamige tegenprestatie (verdekt boefje zoals Suzy, Gilbert/Steven Martina, Ys en die 4 OV directeuren).

 2. Ralph ‘Bentley’ Palm heeft bij Ennia goed zijn zakken gevuld, en is daarbij geen strobreed in de weg gelegd door de toezichthouders.

 3. Curacao revisited

  @Hans: ik heb dezelfde vragen en ook pensioen bij ENNIA. ENNIA heeft nu al 2 jaar geen jaarverslag gepubliceerd, maar kennelijk is niemand in de politiek of in de media die zich hier ongerust over maakt.
  Het laatste wat ik weet is via de media: er is inderdaad cash geld terug gekomen, maar het land dat voor 771mln op de balans staat, is maar 89mln waard zodat de solvabiliteit rond de 55% is: maw ENNIA kan in de toekomst niet aan haar verplichtingen voldoen.

 4. Het is natuurlijk onbestaanbaar dat de falende toezichthouders bij Ennia vrijuit gaan.

  Sterker nog, de grootste miskleun Etienne Ys werd voor zijn falen beloond met de riant betaalde post van president commissaris bij de Centrale Bank, notabene toezichthouder op Ennia!

  Die heeft er dus alle belang bij dat de porkeria die onder hem bij Ennia kon ontstaan verborgen blijft.

 5. CR, hoe is het nu met Ennia?

  Ik heb er een paar jaar pensioen opgebouwd, maar enkele collega’s tot wel 20 jaar.

  Dacht dat de Centrale Bank enkele rechtszaken gewonnen had en er ‘cash’ geld terug naar Ennia is. Maar het is hier de laatste maanden oorverdovend stil over.

  In het ergste geval zullen en pensioenkortingen plaats vinden, neem ik aan.

 6. Curacao revisited

  @ericlapas: als het land sint maarten niet 771mln maar 89mln waar is zijn wij nog veel meer geld kwijt. Dan heeft een groot deel van Curacao opeens geen aanvullend pensioen meer

 7. Wederom helemaal eens met Beflapas.

  Haal je Suzy Romer binnen dan houdt ze de deur open voor de hele familie Camelia met uurtarieven waarvan een paard de hik krijgt en opent ze de achterdeur voor de enge Alvin Daal die weer een peperdure ‘change management’ opdracht krijgt. En vervolgens er een puinhoop van maakt en alleen zijn eigen bankrekening changet.

 8. Het is goed dat deze commissie niet door Camelia-Römer wordt voorgezeten anders waren zeker meer dan één miljoen kwijt.

 9. Curacao revisited

  Heeft dit nieuws nog consequenties voor ennia, de jaarrekening en de polishouders? Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, curiel houdt zich al geruime tijd stil

 10. Curacao revisited

  Wordt Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, curiel nu ook ondervraagd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *