NTR | VVD wekt woede: clash in Tweede Kamer over Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

John Samson

Volgens Bosman heeft afspraken maken ‘geen zin meer’, omdat de Caribische bestuurders zich daar steeds niet aan houden. Ze maken er al jarenlang een puinhoop van, terwijl er naar Nederland wordt gekeken als het fout gaat, stelt de VVD’e

DEN HAAG – De VVD is Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zat. Volgens Kamerlid André Bosman moet Nederland steeds opdraaien voor de problemen. Hij wil dat Nederland de relatie opzegt. 

Het voorstel zorgt voor een verhit debat. D66 beticht Bosman (VVD) van ‘koloniaal’ gedrag. CDA-Kamerlid Chris van Dam loopt boos weg als de eilanden met ‘alcoholverslaafden’ worden vergeleken.

Volgens Bosman heeft afspraken maken ‘geen zin meer’, omdat de Caribische bestuurders zich daar steeds niet aan houden. Ze maken er al jarenlang een puinhoop van, terwijl er naar Nederland wordt gekeken als het fout gaat, stelt de VVD’er.

‘Eilanden behandelen als alcoholverslaafden’
Volgens coalitiepartij CDA en oppositiepartij GroenLinks, laat de VVD inwoners van de drie autonome eilanden ‘in de steek’. Die partijen zien juist positieve ontwikkelingen op de eilanden, vooral onder ‘de nieuwe generatie’.

“Wat is nou het verhaal van de VVD richting die mensen?”, vraagt Van Dam (CDA). Hij loopt boos weg als Bosman de eilanden vergelijkt met alcoholverslaafden:

Het blijven helpen is volgens de VVD ‘een koloniale gedachte’. “Dat ben ik voorbij”, zegt Bosman richting Van Dam (CDA). “We moeten mensen in hun kracht zetten.”

‘Koloniaal gedrag’
Een ander opmerkelijk moment tijdens het debat is de botsing tussen regeringpartners VVD en D66. Volgens Kamerlid Antje Diertens (D66) is juist Bosman nu ‘koloniaal’ bezig, door te willen bepalen hoe de relatie tussen Nederland en de eilanden eruit moet zien.

“De stoom komt ongeveer uit mijn oren”, zegt Diertens tijdens haar interruptie. De partijen D66, GroenLinks en CDA vinden het verhaal van de VVD ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

VVD belooft flessen wijn en etentje: ‘samenwerking met eilanden komt niet’
Zowel de VVD als SP willen dat het Statuut opnieuw wordt geschreven, met ‘heel duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is’. Nederland is daarbij afhankelijk van de medewerking van de eilanden.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft de Kamer toegezegd met de eilanden daaraan te gaan werken. Bosman is bereid als weddenschap twee ‘goede flessen wijn en een etentje’ op in te zetten dat de eilanden wegblijven.

Donderdag antwoord van Knops:
Kan Nederland echt uit het Statuut stappen?

De VVD heeft eerder een aantal vragen gesteld aan staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties. Bosman concludeert uit de antwoorden dat Nederland zelf uit Statuut zou kunnen stappen. Of dat een juiste conclusie is en of staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) dat ook ziet zitten, moet donderdag blijken. Rond 12.00 uur Nederlandse tijd reageert Knops in de Tweede Kamer.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

8 Reacties op “NTR | VVD wekt woede: clash in Tweede Kamer over Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

 1. Haiti is 215 jaar geleden independiente geworden.
  Ruim 40% is momenteel analfabeet.
  Human Development Index en sociale problematiek toont een opvallende gelijkenis met dat van een willekeurig west of centraal afrikaans land
  Veel haitianen wonen nu in Frankrijk, Martinique, Guadaloupe, Frans Guyana, Frans Sint Maarten, Nederlandse Antillen en de Canada toevallig allemaal landen die nog een sterke band hebben met een voormalige Europese koloniale mogendheid. Mensen realiseren niet hoeveel voorrechten je geniet als je over een Europees paspoort beschikt. Wedden dat nog maar weinig migranten naar Curaçao komen als het logo van ons paspoort veranderd is in een divi divi met een grote yuana er in?

 2. Ik begrijp het niet meer altijd die gezeur vanuit de VVD, man man zoever ik weet draait Nederland alleen op voor de defensie kosten voor de rest dienen de eiland alles zelf te betalen.

  CI, Jij begrijpt heel weinig van dit.. Ga je eerst verdiepen in wat Nederland allemaal betaald en leent en daarna mag je terugkomen!

 3. Curacao Independiente

  Ik begrijp het niet meer altijd die gezeur vanuit de VVD, man man zoever ik weet draait Nederland alleen op voor de defensie kosten voor de rest dienen de eiland alles zelf te betalen. En wordt VVD ondere niet zelf moe van zich zelf, ze hebben van Nederland de ene na de andere crisis gezorgd, van immigratie tot aan de banenmarkt met veel onzekerheden en huizen waar de normale man en vrouw niet meer eens kan betalen. In één woord ‘Puinhoop’ van gemaakt. Laat ze dat maar eest ga regelen als ze dat tenminste kunnen, ik denk van niet. Wij de eilanden op naar onze vrijheid (onafhankelijkheid), ik ben zo klaar met de gezeur. Vrijheid blijheid en hopelijk ook vrij van al de drugs gerelateerde criminaliteit en witwaspraktijken die allemaal onderdeel zijn door een land te binnen de Koninkrijk der Narcolanden, niet iets om trots op te zijn.

 4. Curacao revisited

  De nieuwe generatie wil net zoals de oude generatie zelf geld uitgeven en als het misgaat hun handje bij Nederland ophouden

 5. Het is in alle opzichten beter voor de eilanden.

 6. Even een simpele vraag: woont Lionfish op C of elders. Gewoon nieuwsgierigheid .

 7. Makamba stinki, Bai bo luga bèk, was het motto toch altijd als een nederlander kritiek had op de Curaçaosche regering?

 8. Geweldig, laat heel Nederland op deze man stemmen, dan zijn we eindelijk van deze molenstenen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *