27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Waarom Aruba, Curaçao en Sint-Maarten slechter zijn voorbereid op coronavirus

HomeMediaNTR | Waarom Aruba, Curaçao en Sint-Maarten slechter zijn voorbereid op coronavirus
Coronavirus gevaar maart 2020 | WHO

ORANJESTAD – Terwijl de overheden en gezondheidsdiensten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten het publiek informeren over hun aanpak tegen het coronavirus Covid-19, blijkt in de praktijk dat deze landen flink achterlopen.

Dit is komt omdat de invoering van de internationale gezondheidsregeling van WHO flink achterblijft. Deze regeling is bedoeld om verspreiding van dit soort infectieziekten tegen te houden

Deze gezondheidsregeling IHR is een pakket aan maatregelingen, wetgeving, meldingssystemen, draaiboeken etc. die alle lidstaten moeten invoeren.

Foto – WHO

Gezondheidsregeling IHR

Wereldgezondheidsorganisatie WHO is in 2005 met 196 lidstaten de nieuwe International Health Regulations (IHR) overeengekomen. Het Nederlandse koninkrijk heeft dit ondertekend en het is in 2007 van kracht gegaan. De landen rapporteren zelf over de vooruitgang. In de lijst zijn echter alleen de resultaten voor Nederland te zien.

In de praktijk blijkt dat deze dus niet op orde zijn. Daardoor hebben Aruba, Curaçao en Sint-Maarten nu meer problemen in de aanpak tegen het nieuwe coronavirus dan landen die deze maatregelen wél al ingevoerd hebben.

Een groot deel van de huisartsen is telefonisch slecht bereikbaar

De Arubaanse gezondheidsinstanties roepen al wekenlang op om eerst de huisarts te bellen bij verdachte symptomen. Maar een groot deel van de huisartspraktijken is telefonisch slecht bereikbaar. Daarnaast is er geen protocol waardoor in principe elke huisarts anders kan handelen bij een melding.

Voorzitter van huisartsenvereniging HAVA, Joaquin van Trigt, meldt dat er pas vandaag een handelswijze is afgesproken met Directie Volksgezondheid en ziekenhuis HOH. Patiënten moeten tussen zeven uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds kunnen bellen. En anders op een spoedlijn waar binnen 30 seconden wordt opgenomen, zegt Van Trigt.

In ieder geval begint nu pas de uitrol van een maatregel die volgens WHO cruciaal is voor snelle detectie om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Geen epidemioloog
Een ander belangrijke maatregel in de bestrijding is de aanwezigheid van deskundigen. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat er op alle eilanden deskundig personeel beschikbaar is. Maar Aruba heeft geen epidemioloog, dé deskundige die toezicht moet houden en data analyseren om verspreidingen te voorkomen.

Foto – Pixabay

Bovenwindse eilanden niet goed voorbereid

Op de Bovenwindse eilanden is de isolatiecapaciteit beperkt en op Sint-Eustatius zijn er zelfs geen quarantainemogelijkheden, zegt het RIVM. Maar op alle eilanden zou er wel deskundig personeel zijn, volgens het rijksinstituut.

Lees meer hierover: Bovenwindse eilanden niet goed voorbereid op komst corona

Daarbij is het opmerkelijk dat het ziekenhuis HOH ervan uitgaat dat ze nauw contact hebben met een epidemioloog. “Dat is toch Eugene. Oh, is hij geen epidemioloog. Dan weet ik het niet”, zegt Marjolyn Maduro, deskundige infectiepreventie van het ziekenhuis. Ook heeft ze nooit gehoord van de WHO-gezondheidsregeling IHR.

Centrale spil: RIVM
Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn overigens zelf verantwoordelijk voor de invoering van de WHO-gezondheidsregeling. Vijf jaar geleden heeft Nederland echter met deze landen een samenwerkingsovereenkomst getekend. Omdat bleek dat de drie landen het uiteindelijk niet zelf aankunnen om snel en juist te handelen bij uitbraak van besmettelijke ziekten. RIVM werd aangewezen als coördinatiepunt. Deze instantie is dus niet alleen belangrijk voor de BES-eilanden maar alle Nederlands-Caribische eilanden.

Foto – RIVM

Het is daarom ook dat  corona-testen van Aruba en Curaçao (op Sint-Maarten zijn de testen nog niet)  voor een tweede analyse naar het RIVM worden gestuurd. En niet bijvoorbeeld naar labs in Amerika, dat dichterbij ligt.  Zo kan het RIVM de situatie beter blijven monitoren en rapporteren aan WHO. Het betekent wel dat het langer duurt voordat de patiënt de definitieve uitslag krijgt.

RIVM moet ook de invoering van de WHO-gezondheidsregeling op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten monitoren en evalueren. Maar de laatste keer dat het RIVM hiervoor op bezoek is geweest, is twee jaar geleden.

Bron:NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Een bijzonder alarmerend verschil was dat deze griep zo snel toeslaat. Het slaat zo snel toe, dat zelfs Europa hier niet tegen gewassen is. Italië zit met zestien miljoen in quarantaine. Het snel toeslaan van corona verschilt niet zo veel van een andere ziekte die enkele jaren geleden in Z.Amerika toesloeg. Ciro da Cunha(medicijn student) stond op de tram te wachten toen een man met een normale stem hem iets vroeg, om vervolgens dood neer te vallen. Charles Lewis stapte op de tram voor een ritje van vijf kilometer naar huis toen de conducteur dood neerviel. Let wel, tijdens die rit overleden er in de tram zes mensen, onder wie de bestuurder. Ze stierven allemaal aan een (onbekende???) griep. Dan was er ook de angst voor het onbekende. Wie? Wat? Hoeveel? Wanneer? Vragen die wij ons allemaal stelden. Wetenschappers wisten niet hoe de ziekte veroorzaakt werd of hoe ze zich precies verspreidde. Er werden maatregelen getroffen voor de volksgezondheid: schepen in de havens werden in quarantaine gehouden en bioscopen, kerken en andere openbare gebouwen waar mensen samenkwamen werden gesloten. De hele bevolking moest daarna van de overheid mondmaskers dragen (zoals nu het geval). Als iemand in het openbaar zonder masker gesnapt werd, kreeg hij een boete of gevangenisstraf. Maar niets leek te helpen. De maatregelen waren gewoon niet afdoende of kwamen te laat. Er was ook angst omdat de griep zo willekeurig toesloeg. Om nog steeds niet opgehelderde redenen waren het niet de ouderen die het meest getroffen werden; maar vooral gezonde jonge mensen overleden eraan. De meeste mensen die hieraan stierven, waren tussen de twintig en de veertig. In de lijkenhuizen waren tien keer zo veel dode lichamen als kisten, en zelfs als men langs liep, kon men de ondraaglijke stank van de lijken ruiken. Wat was het probleem??? Deze landen hebben hun alertheid, hun waakzaamheid verloren, en toen de roeping om “actie te ondernemen” kwam, was het te laat, met fatale gevolgen. Ze hebben hun gevoel van dringendheid laten verslappen, en ze waren niet voorbereid tegen de aanvallen die op hun afkwamen. Ik persoonlijk vrees het allerergste voor het Caraïbisch gebied. Eilanden zo dicht bij elkaar met een tropisch warm klimaat. Een Walhalla voor bacteriën en ziekten. Wees alert mensen, en niet alleen met handen wassen, maar met alles. En bidt voor elkaar. Forza ba boso tur mi querido pueblo stimá. love you.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties