NTR | ‘Waarom ik mijn moeder niet vertel dat ik etnisch ben geprofileerd’

Natasja Gibbs & John Samson

Een reportage door Natasja Gibbs & John Samson

DEN HAAG – Door de politie staande worden gehouden puur vanwege je uiterlijk, terwijl je niks hebt gedaan? Het overkomt Antilliaanse Nederlanders regelmatig, maar weinig van hen durft erover te praten.

Vaak schamen slachtoffers van etnisch profileren zich of willen ze hun familie niet onnodig ongerust maken. De 30-jarige Ruben Richardson uit Sint-Maarten weet daar alles van. Hij werd zelf in de afgelopen drie jaar ‘drie keer etnisch geprofileerd’ door de politie in zijn woonplaats Den Haag. “Alle keren was het puur vanwege mijn uiterlijk of waren ze op zoek naar een verdachte en ‘voldeed ik aan het profiel: een zwarte man’.”

Brandbrief
Onder Antilliaanse Nederlanders worden vooral jonge mannen etnisch geprofileerd door de politie, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Eén op de vijf Antilliaanse Nederlanders ervaart discriminatie door de politie.Een reportage door Natasja Gibbs & John Samson

Volgens Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), de Antilliaanse belangenbehartiger, heeft dit een negatieve impact op het vertrouwen in de politie. De stichting maakt zich dan ook ‘ernstig zorgen en wil dat de politie stopt met het maken van etnisch geladen daderprofielen’.

Samen met onder andere Control Alt Delete, een organisatie tegen etnisch profileren, ondertekende OCaN begin deze maand een brandbrief gericht aan de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie en de politie zouden volgens de organisaties zeggen etnisch profileren af te wijzen, maar in de praktijk zou daar tot nu toe niets van te merken zijn. “De genomen maatregelen beperken zich tot trainingen bewustwording en het vergroten van de diversiteit binnen de politie. Fundamentele oplossingen blijven echter uit.”

Schaamte
Ruben Richardson heeft veel Antilliaanse vrienden die hetzelfde als hij hebben meegemaakt, maar geen van hen durft erover praten. Ook navraag onder tientallen andere Antilliaanse Nederlanders, bevestigt de verhalen. Zij durven niet met naam en toenaam in de media, uit schaamte en angst ‘om toch weg te worden gezet al crimineel terwijl je niks hebt gedaan’.

“Het lijkt me heel moeilijk om daarover te praten omdat je een zeer onprettige ervaring terug moet halen”, vertelt Jair Schalkwijk van Control Alt Delete. “De meesten willen het zo snel mogelijk vergeten. Tegelijkertijd is het juist wel belangrijk dat je er iets mee doet, anders komt er geen verandering.”

Anoniem melden-app
Control Alt Delete heeft sinds een half jaar een app waarmee je anoniem melding kunt doen van etnisch profileren. Op die manier hoopt de organisatie beter in kaart te brengen hoeveel mensen er precies last hebben van etnisch profileren door de politie.

Etnisch profileren is volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ‘een vorm van discriminatie en daarom in strijd met de mensenrechten’. Onder etnisch profileren verstaat Amnesty: “een vorm van discriminatie waarbij de politie iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt, (mede) vanwege zijn huidskleur of herkomst en zonder goede en geldige reden.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

5 Reacties op “NTR | ‘Waarom ik mijn moeder niet vertel dat ik etnisch ben geprofileerd’

  1. Vrijwel alle pedofielen op curacao zijn ydk

  2. Sorry brian,ze hebben geen pistool op zak maar zijn wel pedofielen.

  3. Ik denk dat de politie op Curacao ook liever een makamba arresteert want die zal niet met een wapen op zak rondlopen

  4. Als je met een hoodie rondloopt met een broek op half zes zodat iedereen kan zeggen welke kleur je onderbroek heeft, vindt je het dan gek dat je geprofileerd wordt. Als je de uitstraling van een gangster wilt zijn, moet je niet raar opkijken dat ze jouw ook als gangster gaan behandelen. Persoonlijk ben ik voor: “Shoot first, ask questions ? Why ?? Who gives a fuck”

  5. Mijn huisbaas op het eiland wil alleen aan Europese Nederlanders verhuren omdat lokalen na 2 maanden de huur niet meer betalen.

    Ik noem hem geen racist maar een realist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *