26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Wanhopige Curaçaose vakbonden hopen nog steeds op oplossing uit Den Haag

HomeMediaNTR | Wanhopige Curaçaose vakbonden hopen nog steeds op oplossing uit Den...
Volgens de aangekondigde bezuinigingen gaan vooral mensen in dienst van de overheid flink inleveren terwijl topambtenaren nog een jaar worden ontzien.

WILLEMSTAD – De overheidsvakbonden op Curaçao hebben alle hoop gevestigd op de gesprekken die de Curaçaose regering deze week met Den Haag voert over de bezuinigingsproblemen op het eiland. Nederland stelt bezuinigingen als voorwaarde aan het eiland voor het verstrekken van noodleningen.

De vraag is alleen of de manier waarop de Curaçaose regering deze bezuinigingen uitvoert, wel de juiste is. Volgens de aangekondigde bezuinigingen gaan vooral mensen in dienst van de overheid flink inleveren terwijl topambtenaren nog een jaar worden ontzien.

In de Tweede Kamer werd daar woensdag met verbazing op gereageerd. D66, GroenLinks en PvdA willen de garantie dat de ‘strenge voorwaarden’ de kleinste portemonnee niet treffen. Maar daar kiest de Curaçaose regering zelf voor, stelt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Tegenvoorstel vakbonden 
Om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van Nederland heeft de Curaçaose regering besloten 12.5 procent te korten op de arbeidsvoorwaarden van alle personeelsleden in dienst van de regering. Een tegenvoorstel, met alternatieven die de bonden hebben gedaan bij de overheid, is volgens de vakbonden afgewezen.

Het tegenvoorstel van de vakbonden houdt onder andere in: invoering van een nieuwe salarisstructuur; de nog niet uitbetaalde loontrede; naleving van regels voor het toekennen van toelagen en een onderwijs covenant. Het betreft trouwens een reeks voorstellen die eerder aan vorige regeringen zijn gedaan.

‘Tegenvoorstel ontoereikend’
De Curaçaose regering gaat niet akkoord met het tegenvoorstel van de vakbonden: “De aangedragen voorstellen van de vakbonden leiden niet tot een verlaging van 12.5 procent op het totale pakket arbeidsvoorwaarden van al het personeel van de regering.”

Minister Armin Konket, zegt dat de regering open blijft staan voor een constructief overleg met de bonden maar wil een nieuw tegenvoorstel. “Het moet een voorstel zijn dat bijdraagt aan het behalen van het beoogde doel en voldoet aan de volgende criteria: Betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden en op alle personeelsleden. Ook moet de totale korting op het arbeidsvoorwaarden pakket 12.5% bedragen.”

Vakbonden weigeren 12.5 procent in te leveren
In gesprek met Caribisch Netwerk, zegt vakbondsvoorzitter (ABVO), Adrie Willems, dat de leden op 11 en 24 juni nadrukkelijk de 12.5 procent korting hebben afgewezen. “Als de overheid toch eenzijdig het besluit neemt dan wordt zij verantwoordelijk gesteld voor het ontstane conflict”, zegt Adrie Willems.

“Op de eerste plaats zijn wij in dienst van de Curaçaose en niet van de Nederlandse overheid. Nederland en CFT kunnen niet besluiten om vanwege de coronacrisis, druk uit te oefenen op de overheid van Curaçao”, stelt Willems.

“We vinden dat Nederland moét helpen in een crisis en calamiteiten situatie”, voegt de vakbondsleider toe. Als de Curaçaose overheid  toch akkoord gaat met de korting van 12.5  procent dan dreigen de bonden dit ‘aan te zullen vechten’.

Bezuinigen of geen salaris

Volgens minister Armin Konket (Bestuur en Planning) is niemand gebaat bij het aanvechten van bezuinigingen. “Het risico dat wij lopen als wij nee zeggen tegen Nederland, is dat wij eind  augustus geen geld zullen hebben om aan de financiele verplichtingen te kunnen voldoen”, zegt Konket.

“Als Nederland aan haar positie blijft vasthouden, is er geen steun voor onze liquiditeit. Het is onverstandig om een gok te doen.”

Nieuwe demonstratie gepland
Inmiddels staat er weer een demonstratie gepland voor vrijdag met de titel: ‘Manifesteren voor het onderwijs een boodschap voor Nederland’.

Het is een directe boodschap aan Nederland, volgens Marbella Felipa, de voorzitter van de nieuwe onderwijsvakbond DOEN. “Er mag definitief niet in het onderwijs gekort worden”, stelt ze.

De manifestatie  wordt gesteund door onderwijsvakbonden in Aruba en Sint-Maarten. Ook verwacht Felipa solidariteit van Caribische onderwijspersoneel in Nederland.

De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft begrip voor de standpunt van de nieuwe vakbond.

Rhuggenaath zegt dat er nog geen beslissing is genomen omtrent bezuinigingen in het onderwijs. “Er is zelfs aan Nederland gevraag om te helpen om de onderwijskwaliteit op Curaçao te verbeteren”, aldus Rhuggenaath.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. De vakbonden zijn mede constructeurs van een niet houdbaar systeem dat een kleine groep bevoordeelt en het over grote deel van de bevolking benadeeld. En het gaat goed zolang er nog geld te stelen valt uit fondsen die zijn opgericht voor het algemene nut. De vakbonden zijn het “sterkst” bij de overheidsentteiten. En dat zijn nu precies die “bedrijven” die het meest te lijden hebben onder, politiek geplaatste individuen wan bestuur en inefficiëntie. Heeft de vakbond daar ooit iets tegen gedaan?
    De stelling dat dat niet hun werk is maar dat ze het belang van de werknemers dienen gaat niet op.
    Als de producten geleverd door die bedrijven, mede door acties van de vakbonden en wanbestuur, duurder worden komt de rekening terecht bij de burgers. En die burgers zijn weer, potentiële, vakbondsleden.
    En zo ontstaat een groep van personen die zich verrijkt, letterlijk, ten koste van de meerderheid. Dit is de groep die nu zoveel mogelijk “ontzien” wordt voor bezuinigingen deze groep is er geplaatst door de politiek en vakbonden en zijn, grotendeels verandwoordelijk voor het slechte presteren van de overheidsentteiten.
    Zolang die individuen op hun positie blijft zitten zal er in de entiteiten geen verandering of innovatie plaatsvinden. En dat is nu precies wat de elite wil. Zolang mogelijk vasthouden aan het bestaande systeem wat hun voordeel opleveren.

  2. Het woord vakbonden krijg ik amper uit mijn strot, wat een lui tuig is dat. Heb mijn hele leven aannemers bedrijven gehad in NL – D – B met gemiddeld 400 / 500 werknemers in dienst gehad, mijn eis was voor dat ik personeel in dienst nam, dat ze niet lid waren van een vakbond die werden begeleid door een stelletje afgekeurde vakbond steun trekkers cq LAMZAKKEN. Afz gewezen: aanneming & tegelzet bedrijven, ROCO bv, West Nederland bv, Oost Nederland bv, Hooglander bv, Laaglander bv, Jordaan Amsterdam bv, Friesland bv, Vlevoland bv.

  3. Rutte en Nederland, en nú is het oppassen geblazen. De “vallen”en de “strikken” de “klapnetten” en de “verleidingen” liggen klaar voor jou/jullie met het doel jou/jullie te strikken. Vogels worden gevangen in een klapnet op een moment dat ze het niet hadden verwacht, op een moment dat ze dachten dat alles veilig was, dat alles oké was. Zo ook met de bonden in samenwerking met de regering tegen jou/jullie. Het is een kwestie van zoete broodjes bakken. Behoed je voor de val, de strik die ze voor jou/jullie hebben klaargelegd want zij beoefenen het kwade. Het zijn figuren met zinneloze schadelijke begeerten. Wees voortdurend wakker en waakzaam met deze twee. Vergeet never dat de bonden een grote rol hebben gespeeld op 30 Mei. Nu zijn de momenten gekomen om nuchter te zijn en bij je positieven te blijven. Ga geen enkel compromis aan want daarna zul je je ellendig voelen. Doe het niet want het zal vroeg of laat aan het licht komen. Verbreek en verdraai je woorden en getroffen maatregelen ook niet. Laat jouw ja ja zijn, en jouw nee nee. Gebruik goede inzicht en onderscheidingsvermogen en maak goede afspraken. Geen hop hop afspraken, maar bekijk de tijd rustig en laat niemand voor jou beslissen. En last but not least, toon geen enkele medelijden, met niemand. Be cool man.

  4. Tja, we kunnen hier eigenlijk totaal niets zelf doen zonder een continu geld-infuus vanuit de Nederlandse belastingbetalers. Belasting innen van onze eigen bewoners is veel te moeilijk, dat is immers allemaal familie of vrienden, en daar ga je natuurlijk ook niet om salarisverlaging vragen. En waarom zou je je familie en vrienden vragen om te gaan werken voor hun salaris, daarvoor is t hier toch veel te warm? Nergens voor nodig toch als Nederland het gemakkelijk kan betalen? Daar weken ze toch al veel harder dus dit kan er gemakkelijk bij. Hoe moeten we anders hier doorfeesten?

  5. Wanhopig over 12.5%?

    De private sector hoor je niet huilen over 50, 75 of zelfs 100%!

    Overigens hoeft de 12.5% niet van ieders salaris af te gaan. De overheid kan die 12.5% ook bereiken door nutteloze of niet functionerende ambtenaren te ontslaan en op te houden thuis zittende Tilly Pikeries te betalen.

    Dat is een veel eenvoudigere en rechtvaardigere oplossing, natuurlijk in combinatie met het decimeren van de idiote salarissen van Franklin Fraud Sluis, Philip Martis cs. Ons per 1 juli, dat is 2 dagen geleden, beloofd door Kennede Ruggenaath.

  6. Verdomme zeg die Rhuggenaath heeft ‘zelfs’ aan NL hulpgevraagdhet onderwijs te verbeteren.
    Nu moet je toch ophouden jarenlang onder de PAR ministers v onderwijs geleverd jarenlang gaat het onderwijs met grote stappen naar beneden dat zelfs op het vervolgonderwijs de kids nauwelijks NL spreken en het 1e jr in Nl moeten afhaken.
    Nog durft zo’n non figuur te zeggen er kunnen het.
    Duvel op man met je hele verrotte kabinet jullie kunnen niks!

  7. Volkomen terecht dat de Nederlandse belasting betaler moet opdraaien voor de corruptie zelfverrijking en nepotisme op Curacao

  8. Het lijkt alsof vakbonden hier acherlijk zijn, de oplossing ligt niet in Nederland maar bij regering Ruggenaath.

    Het besluit om 12.5% te korten op salarissen terwijl de grootverdieners hun miljoenen salaris behouden, is een beslissing van Ruggenaath.

    Leraren gaan ook vandaag de straat op om tegen Nederland te demonstreren i.p.v tegen de regering.

    Sorry hoor maar op een gegeven moment begrijp ik de vergelijking van de eigenaar van het Jazz cafe van de bevolking met een bepaald diersoort wel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties