NTR | Wat gebeurt er met de miljoenenschuld van het oude ziekenhuis op Curaçao?

Sint Elisabeth Hospitaal ziekenhuis (Sehos) is technisch failliet | Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het Curaçaose ziekenhuis Sehos heeft een schuld van ruim 127 miljoen gulden en is technische failliet. Ondertussen is er een nieuw ziekenhuis gebouwd dat als een nieuwe stichting met een schone lei moet beginnen. Wat betekent dit voor het Sehos als zij niet meer fungeren als ziekenhuis?

Stichting Sehos werd in 1855 opgericht door de Katholieke Kerk. Nu, 164 jaar later is dit nog steeds het grootste ziekenhuis van Curaçao. Het nieuwe ziekenhuis, dat Curaçao Medical Center gaat heten, moet nog dit jaar opengaan, maar tegelijkertijd nemen de problemen in het Sehos toe, met name door gebrek aan geld. De vraag is wie uiteindelijk opdraait voor de schulden.

‘Overheid runt geen ziekenhuis’
“De overheid sowieso niet”, stelt Clifton Walle, woordvoerder rond de transitie en het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). “Het ziekenhuis is niet van hen. De overheid heeft nog nooit een ziekenhuis gerund.” Wel heeft de overheid de verantwoordelijkheid om ‘maatregelen te treffen ter bevordering van de volksgezondheid’, zo stelt Artikel 25.

Dit houdt in dat de zorg beschikbaar moet zijn voor de burger. Het kan dus ook betekenen dat de burger naar het buitenland wordt gestuurd om de dokter te zien”, legt Walle uit. “Zo lang de burger maar kan beschikken over zorg.”

‘Stichting Sehos zou het nieuwe ziekenhuis exploiteren’
In het Memorandum of Understanding tussen Sehos en de overheid is afgesproken dat ‘Sehos aan het einde van transitieperiode gaat fungeren als exploitatie entiteit’: Stichting Sehos zou dus overvloeien in het nieuwe ziekenhuis. Later werd besloten een nieuwe entiteit op te zetten voor het nieuwe ziekenhuis. Dit is nu HNO, een stichting die door de overheid ‘op afstand’ is opgericht.

Elvis Thode, financieel directeur van Sehos stelt dat de overheid vorig jaar besloot dit punt uit de MuO niet na te komen. “De mogelijkheid om de schulden geleidelijk af te lossen via de ziekenhuisexploitatie van Sehos  (in HNO) hierdoor is weggenomen.”

 

Elvis Thode: Sehos is technisch failliet

Download de audio hier

Thode stelt dat een groot deel van de schuld moet worden afgelost door vereffening van de schuld aan de overheid; door verkoop van apparatuur; materialen en andere zaken die het nieuwe ziekenhuis nodig heeft. “Dit is volgens onze rekening voldoende”, zegt Thode.

Ook is er een bestemmingsplan voor het vastgoed van de Stichting Sehos. “Het gebouw kan na restauratie dienen als zorghotel, Boutique Hotel,  woningen, horeca en kantoorruimtes.” Voor deze plannen is nog wel 50 a 60 miljoen nodig, maar Thode ziet dit positief tegemoet: “Meer ontwikkeling en werkgelegenheid in Otrobanda in plaats van vervallen gebouwen. Dat lijkt me geen moeilijke keuze.”

Elvis Thode over het aflossen van de schuld

Download de audio hier

De overheid en het Sehos-bestuur zijn in overleg over de schulden. Als het Sehos uiteindelijk toch officieel failliet gaat, wordt er gekeken of er iemand hoofdelijk aansprakelijk is en of er sprake is van een wanbeleid. Als dit het geval is, kan iemand aansprakelijk worden gesteld voor het verlies.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

6 Reacties op “NTR | Wat gebeurt er met de miljoenenschuld van het oude ziekenhuis op Curaçao?

 1. Curacao revisited

  Gelukkig dat onze pensioenfondsen onder Cbcs toezicht staan: Cbcs die ook toestaat dat onze overheid een tijd lang geen pensioen premie aan apc betaalt.
  En ennia: inderdaad als polishouder maar een extra spaarpot aanhouden grote kans dat je geld weg is.
  https://www.google.com/amp/s/izlandbipbip.com/journaux/journaux-sint-maarten-sxm/will-ennias-policyholders-pay-the-price/amp/

 2. Tja, als je miljoenen over de balk gooit, zoals voor een persvoorlichter Clifton Walle, dan vergeet het maar.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  @Fred Schiedam:
  Logische gevolgtrekking… Maar, even voor de duidelijkheid: Pensioenfondsen staan (als het goed is) onder supervisie van de CBCS: Het is (als het goed is) niet mogelijk om daar gelden aan te onttrekken. Je kan wel de maandelijkse DOTATIES tegenhouden en opmaken natuurlijk. Maar eenmaal ingelegde gelden “kunnen niet meer ontvreemd’ worden zoals dat heet.

  Bijkomend probleem: dat geld is wel bij Ennia ondergebracht…… Ai ai ai….. Door toedoen van meneer Kibbelaar die zich nu blijkbaar als adviseur van de penshonado’s opwerpt: ik zie hem tenminste op alle foto’s en video’s……

 4. Fred Schiedam

  En het bedrijfspensioenfonds?

 5. Elvis Thode ziet het positief tegemoet!
  Zolang zijn salaris elke maand op zijn rekening gestort, is alles goed!

 6. Ik denk dat leveranciers nu boter bij de vis gaan eisen want straks kunnen ze naar hun centen fluiten.

  Voor de mensen die negers nog het voordeel van de twijfel willen geven; fool me once shame on you, fool me twice shame on me!!!

  Kunnen wij niet op Bonaire geopereerd worden? Daar hebben de blanken het voor het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *