NTR | Wikipedia wil meer Caribische geschiedenis en cultuur


ROTTERDAM – Wikipedia heeft te weinig artikelen en afbeeldingen over de Surinaamse en Caribische geschiedenis en cultuur. Daarom is de online encyclopedie sinds mei bezig om met vrijwilligers dit gat te vullen.

Ook op Dia di Tula, afgelopen vrijdag, was er extra aandacht voor het initiatief van Wikipedia. Iedereen die die dag de online encyclopedie raadpleegde kreeg eerst informatie over de Curaçaose verzetsheld te zien. Volgens Valika Smeulders, werkzaam bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden is die kennis in het belang van iedere Nederlander.

De hele maand september organiseert de Nederlandse tak van de online encyclopedie samen met het Rijksmuseum, het Nationaal Archief, het Wereldmuseum en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde zogenaamde Wikipedia-bijeenkomsten. “Tijdens de bijeenkomsten ‘Wikipedia goes Caribbean’ leren we bezoekers ook hoe Wikipedia en gelijksoortige projecten werken en hoe je als Wikipediaan aan de slag kunt.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Wikipedia wil meer Caribische geschiedenis en cultuur

  1. De insteek hier is dat er meer en makkelijker toegang krijgen tot informatie over het Caribische gebied of delen daarvan, haar geschiedenis en cultureel erfgoed. Dit kan bijvoorbeeld via Wikipedia Online. In de Nederlandstalige en de Papiamentstalige Wikipedia is het Caribische artikelenbestand gering. Voor informatie over de Caribische delen van het Koninkrijk slaagt het zoeken vaak eerder in de Engelse, Duitse en Spaanse edities van Wikipedia. Vandaar de oproep in Nederland en op de Antillen om vrijwilligers die willen schrijven. Wie doet er als Wikipediaan mee??

  2. Dit zegt natuurlijk niets, de meeste Nederlanders denken nog steeds dat Curaçao de hoofdstad van Suriname is. Wat wel opvalt is dat Begina over “igualdad” heeft, dat is gewoon volkslakkerij. Het is vaak de mensen die over herdenking van Tula hebben, die de strijd van Tula verloochent hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *