NTR | Ziekenhuis Sehos op Curaçao: voorlopig alleen geld voor spoedoperaties

Een reden die het ziekenhuis geeft voor zijn slechte financiële situatie, is het te krappe budget waar het al vier jaar van moet rondkomen. | Elisa Koek

WILLEMSTAD – Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) opereert voorlopig alleen spoedgevallen. Het Curaçaose ziekenhuis  heeft niet genoeg geld voor andere operaties en patiënten moeten nu langer wachten.

Door Kim Hendriksen

Patiënten die door deze maatregel zijn getroffen, krijgen telefonisch te horen dat hun operatie niet doorgaat. Het ziekenhuis geeft geen duidelijkheid over hoelang deze situatie zo blijft. Sehos nam de maatregel omdat er geen geld is voor geneesmiddelen en materiaal om alle operaties te kunnen doen.

Ziekenhuisdirecteur Anthon Casperson vertelt: “Het Sehos heeft ongeveer 6800 operaties over een gemiddelde van 300 dagen per jaar. Dit komt uit op een gemiddelde van 22 à 23 patiënten per dag. Het grootste gedeelte hiervan betreft acute en oncologische operaties. Dit zijn 15 à 16 operaties per dag. De rest betreft dus electieve operaties, die niet urgent zijn.”

Tussen de 40 en 50 ‘electieve’ operaties zijn nu uitgesteld. Het ziekenhuis probeert de wachtlijst wel zo snel mogelijk weg te werken, zegt medisch directeur Franke Scheper, door op bepaalde dagen extra operaties uit te voeren. Maar dat noemt hij ‘geen wenselijke situatie’ omdat hierdoor de werkdruk op de specialisten wordt verhoogd.

Rechtzaak tegen overheid vanwege te krappe budget
Een reden die het ziekenhuis geeft voor zijn slechte financiële situatie, is het te krappe budget waar het al vier jaar van moet rondkomen. Hierdoor lopen de tekorten ook op: in 2016 en 2017 was dat 14,4 miljoen gulden. En in 2018 en 2019 is dat 3,4 miljoen. In 2018 heeft de overheid het budget voor de zorg verhoogd. Maar volgens het ziekenhuis is dat nog altijd niet genoeg om de kosten te dekken.

Volksgezondheidminister Suzy Camelia-Römer is het er niet mee eens dat het ziekenhuis onvoldoende budget krijgt: “Het Sehos heeft in 2018 en in 2019 een verhoging van 124 naar 135 miljoen gekregen. Voor het overige zitten ze nu met de inspecteur van volksgezondheid aan tafel zodat we inzicht kunnen krijgen in hun bestedingen.”

Het  ziekenhuis is inmiddels naar de rechter gestapt uit onvrede over het te lage budget. “Als een partij bezwaar heeft, kunnen ze dat altijd aantekenen, dat heeft het ziekenhuis nu ook gedaan”, vindt de minister die eerst het onderzoek wil afwachten van haar volksgezondheidinspectie. Ondertussen heeft het ziekenhuis wel 2,1 miljoen gekregen van de overheid, maar zegt dat dat niet voldoende is om het operatieschema weer te hervatten.

De behandeling van de rechtszaak moet nog plaatsvinden. Een datum is nog niet bekend.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 Reacties op “NTR | Ziekenhuis Sehos op Curaçao: voorlopig alleen geld voor spoedoperaties

 1. Curacao revisted

  @Ruben : omdat iedereen die met het HNO en Isla traject betrokken is wel ergens een vriendje of familie lid heeft die een functie of vergoeding heeft ontvangen. Zou mij niets verbazen dat ook de ministers op een indirecte manier proberen te verdienen aan dit project. Een onderzoek zou al die dubbele petten boven water krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 2. @Bryan S
  Maar in plaats van het OM, kan toch ook het Ministerie dit nagaan en met consequentie dat het contract wordt ontbonden, mocht het zo zijn.
  Als je dat soort graaiers financieel aanpakt, leren ze het snel genoeg. Of heb ik dat mis?

 3. Drechi pa bosnan Tur

  @Brian:
  Net zoals Huurman toen zijn landgenoot de hand boven het hoofd hield?????? Vreemd… heel vreemd, maar ik heb jullie toen niet gehoord, anders dan dat “Meneer Huurman tegen werd gewerkt”.
  “Boontje….” etcetera etcetera…. 🙂

 4. @Ruben, Zelfs als er onderzoek naar gedaan zal het OM weigeren om deze mensen te vervolgen. Genoeg voorbeelden.

 5. @Henk1 en @CuracaoRevisited
  Maar waarom doet niemand hier onderzoek naar dan, hier zijn inmiddels reeds miljoenen aan verdwenen. Ik bedoel dus sowieso dat absurde contract voor Betrian en De Windt; Daarnaast ooknog andere gelden.
  Wat een drama daar op dat eiland, er wordt geld uitgegeven dat er niet is en niet eens op zuinige en wel overwogen wijze.

 6. @CR
  Daar lijkt het wel erg op.

 7. Curacao Revisited

  de 2,1 mln van de overheid is direct in de zakken gegaan van Betrian en Gilbert Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *