26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Zwarte mensen kunnen niet racistisch zijn’

HomeMediaNTR | ‘Zwarte mensen kunnen niet racistisch zijn’

John Samson en Natasja Gibbs

‘Zwarte mensen kunnen niet racistisch zijn’

AMSTERDAM – Kunnen zwarte mensen witte mensen racistisch behandelen? Steeds meer activisten in Nederland, waaronder Antilliaanse Nederlanders, laten een duidelijke ‘nee’ horen.

“Wij hebben niet het systeem om witte mensen uit te sluiten of te onderdrukken”, legt de Curaçaos Nederlandse activist Leroy Lucas (40) uit. Hij is niet de enige Antilliaan die er zo over denkt:


Een reportage door John Samson en Natasja Gibbs

De vraag of reverse racism wel of niet bestaat, houdt Nederland de afgelopen dagen flink bezig sinds het boek ‘Hallo Witte Mensen’ van theatermaakster Anousha Nzume (Afrikaanse roots) eind april verscheen. De ‘handleiding’ van hoe er met zwarte mensen moet worden omgegaan krijgt een storm van kritiek in de media.

In totaal verschenen er in een paar dagen tijd tientallen negatieve columns en online reacties over Nzume’s boek. “Het is de meest pure vorm van groepsdiscriminatie die ik in lange tijd heb gezien”, schrijft een redacteur van de The Post Online. De schrijfster zegt zich onterecht aangevallen te voelen en weigert verder in debat gaan over haar boek. “Het enige wat ik wilde was een hand uitreiken.”

Verkeerd begrip van racisme
De Curaçaos-Nederlandse rapper en activist Darryl Danchelo (29) vindt dat veel mensen in Nederland de definitie van racisme niet begrijpen. “Racisme gaat over onderdrukking. Als wit persoon word je op geen enkele manier onderdrukt of benadeeld door het systeem. Dus reverse racism bestaat niet. Natuurlijk kan ik vreselijke dingen over witte mensen zeggen, maar dat is nog steeds niet racistisch.”

Discussiëren hierover wil Danchelo eigenlijk ook niet meer. “Ik ga geen verantwoording meer geven over iets dat niet bestaat. Het heeft gewoon geen zin. We gaan ook niet in debat over of het gras groen is. Gras is groen. Punt.”

Racistisch systeem
Leroy Lucas weet nog heel goed hoe hij als zwart kind werd benadeeld door ‘het systeem in Nederland’. “Tegen mij werd op de basisschool gezegd dat ik naar de Lomschool moest [speciaal onderwijs, red.], terwijl mijn cito-toets uitwees dat ik een havo/vwo-niveau beheerste. Maar dat paste niet bij hun beeld van een zwart kind.”

Danchelo wijst ook op andere racistische eigenschappen van ‘het systeem’ op dit moment in Nederland. “Politiecontroles waarbij etnisch wordt geprofileerd, sollicitatieprocedures, honderd procent controles maar ook een lening of een hypotheekaanvraag bij de bank, het zijn allemaal situaties waarin onder andere zwarte mensen het extra moeilijk hebben. Een wit persoon kan daar niet over in discussie gaan simpelweg omdat die niet weet wat het is.”

Voor het eerst besproken
De vraag ‘kunnen zwarte mensen racistisch zijn?’ is een vraag die nog niet in de Nederlandse media is besproken. Daarom gaan Darryl Danchelo en Leroy Lucas zondag 7 mei in het NPO Radio 1-programma Kwesties hierover in debat.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

15 reacties

  1. In het nederlands wordt voor huidskleur het woord “blank” gebruikt.
    Veel mensen beseffen het niet, maar achter de opzet om de huidskleur “wit” te noemen schuilt een subtiele vorm van brandmerking.

    Het boekje van beroepsslachtoffer en -racist Anna Steijn is slechts bedoelt tot ophitsing. Een soort variant van de Zwarte Piet discussie, maar dan veel geraffineerder.

    Trap er niet in!
    Trap er niet in.

  2. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. En jij generaliseert net zo, iedereen die niet eens is met jou zotte ideeën is meteen een lul.

  3. Kletskoek.ga maar eens in Curacao bij Kranchi praten met een Makambahater .Ook in iedere willekeurige supermarkt vindt je ze wel.
    Blank/wit wordt wel degelijk gediscrimineerd door zwart. Oorzaak:
    Slavernijverleden, waar wij van vandaag niets mee te maken hebben. Geen van beide kleuren.

  4. Er is eigenlijk maar 1 ras, het menselijk ras mijns inziens. Als men discrimineert doet men dat op afkomst, milieu, omgeving of hoe men het wil noemen. Ieder mens die racisme bedrijft neemt daarin zichzelf mee…..

  5. Wat een idote redenatie. Misschien handig om eerst de definitie van rascisme op te zoeken? Men haalt rascisme en dicriminatie door elkaar. Discriminatie kan een gevolg zijn van rascisme (het woord zegt het al, heeft met ras te maken). Anderzijds hoeft discriminatie soms helemaal niets met ras te maken te hebben.

  6. De vooringenomenheid en het zichzelf in de slachtofferrol manouvreren straalt er weer vanaf bij deze zogenaamde rappers.
    Reverse racism ??? WTF
    Racisme is racisme, is niet kleurgebonden. Het gaat niet over lelijke dingen zeggen, het gaat om het handelen. En hier op Curacao weet iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen, hoe de Chinese bevolking wordt aangesproken en behandeld door de gemiddelde YdK. Zij zien de Chinezen als minderwaardig en behandelen hen ook als zodanig. Als dat geen racisme meer is dan weet ik het ook niet meer.
    De opstelling van de MFK is ook duidelijk, fel anti-Nederland en dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. Ga even in discussie met hen en binnen 2 zinnen komt het hoge woord eruit, dan begint het schelden, het vloeken en wordt duidelijk gemaakt dat de makamba in hun ogen minderwaardig is. Racisme ten top.
    Ga vervolgens als makamba eens solliciteren bij een overheidsinstelling. Dat kun je gevoeglijk vergeten, je zult niet worden aangenomen, ongeacht de kwalificaties. Puur gebaseerd op het feit dat iemand makamba is en het verkeerde kleurtje heeft.
    Maar de ergste vorm van racisme kennen ze nog onderling. Wie het donkerst is staat onderaan de ladder. En dat laat men ook duidelijk merken. Dat soort gedrag hoef je van een makamba niet te verwachten, is puur onderling. En ja, ook dat is racisme.
    Dus deze oprispingen van zowel de schrijfster van het boek als deze rappers tonen maar weer eens een keer aan dat men graag in een slachtofferrol gaat zitten om de eigen belangen te behartigen. Alleen gaat het wel over de ruggen van anderen en doet men er niet moeilijk over zaken te verzinnen.
    Misselijkmakend gedrag dus.

  7. Mensen als Koewinsie en Nzume (die helemaal niet zo heet) en bovenstaande zelfbenoemde rapper en activist zijn pathologische aandachtshoeren met een verknipt maatschappijbeeld. Kijk eens naar Zimbabwe en zeg mij dan nog eens dat zwarte mensen witte mensen niet kunnen discrimineren. Kijk eens naar het gemiddeld lid van de MFK en vraag hem/haar hoe je een blanke hoort te noemen. Loop als blanke eens door de zwarte wijken van Detroit of Los Angeles en vertel mij daarna (als je nog leeft) hoe het daar met de discriminatie van blanken gesteld is. Dan praten we verder.

  8. Racisme of ongelijke behandeling is overal. Onderling discrimineren gekleurde en witte mensen op kleur, status en haarsoort. Of kleur wordt gebruikt als een soort schaamlap of rechtvaardiging voor buitensporig optreden van de autoriteiten. Dat is onaanvaardbaar. Mannen discrimineren in veel landen vrouwen. In Nederland wordt de verhouding man en vrouw vaak nog gezien, zoals zo aangrijpend uiteengezet in de Bouquetreeks. Dames zijn nog af en toe op zoek naar een heer met vooruitzichten. Dat lukt vaak wel als je buitenkant verpletterend is, uiteraard zonder inrijrokje en inkijkbloesje. Verder zijn er columnisten zoals Hertzberger (NRC) die persoonlijk vergaande ideeën heeft over wat vrouwen en mannen moeten doen of nalaten. Algemene overeenstemming bestaat daar niet over. Vrouwen doen het de laatste 10 jaar beter dan mannen qua studie en inzet. Dat valt niet altijd goed. Mensen zijn mensen met alle vooroordelen vandien. Zouden we elkaar niet zo moeten behandelen als we zelf behandeld willen worden? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties