NU | Amerikaans hof verwerpt verzoek directe herinvoering inreisverbod


De regering Trump kan het inreisverbod voor de VS niet per direct weer van kracht laten worden. Het Amerikaanse hof van beroep heeft zondag een verzoek vanuit het ministerie van Justitie verworpen.

Het hof vraagt het ministerie van Justitie en instanties die tegen het inreisverbod zijn om uiterlijk maandagmiddag (lokale tijd) aanvullende argumenten in te leveren voor hun verzoek. De juridische strijd over het inreisverbod is hiermee dan ook nog niet ten einde gekomen.

Volgens Trump is het inreisverbod nodig om de VS te beschermen tegen islamitische militanten. Critici zeggen juist dat het inreisverbod ongerechtvaardigd is en discriminerend werkt.

Het ministerie van Justitie in de VS had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een federale rechter in Washington om het inreisverbod tijdelijk op te schorten. Zo staat in het hoger beroep geschreven dat het besluit van de rechter een direct gevaar is voor het volk.

Vrijdag bepaalde die rechter dat het inreisverbod dat Trump oplegde aan inwoners van zeven islamitische landen in strijd is met de wet, omdat het zou discrimineren op basis van godsdienst. Daarop werden inwoners uit deze landen met een geldig visum weer per direct toegelaten.

De Amerikaanse regering behoudt wel het recht om individuen uit de zeven betreffende landen te weigeren als zij bijvoorbeeld op een terroristenlijst staan.

Trump reageerde fel op de beslissing van de rechter in Washington. Zo liet de president via Twitter weten de “mening van deze ‘zogenaamde’ rechter ‘belachelijk'” te vinden. “Als een land niet meer kan zeggen wie wel en niet binnen mag komen of uit mag gaan – vooral uit veiligheidsoverwegingen – dan zorgt dat voor grote problemen”, aldus Trump.
Iran

De tijdelijke schorsing van het inreisverbod leek ook een probleem te worden voor enkele Amerikaanse worstelaars. De regering in Iran wilde hen geen visa verlenen voor de Freestyle World Cup in Kermanshah.

Door het besluit van de rechter om het inreisverbod tijdelijk te staken mogen de Amerikanen bij nader inzien toch het land in. De Free Style World Cup is 16 en 17 februari in de het West-Iraanse Kermanshah.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *