NU | Blok maakt excuses aan Suriname en Curaçao wegens omstreden uitspraken

De minister heeft ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd om zijn spijt te betuigen | ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn omstreden uitlatingen over dat land. Ook Aruba, Curaçao en Sint-Maarten heeft hij excuses gemaakt.

Blok zette in zijn toespraak tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken Suriname weg als een mislukte staat. De aanduiding van ‘failed state’ is doorgaans voorbehouden aan landen waar de regering haar gezag kwijt is.

De Surinaamse regering reageerde woedend en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen. Paramaribo ziet de opmerkingen als “destabiliserend en denigrerend” en bespeurde zelfs “een mogelijke agenda van herkolonisatie”.

In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij “niet had moeten doen”. Hij erkent dat hij zich “in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten”. Hij zegt dat hij “de scherpte van de discussie” heeft opgezocht en dat hij daarbij “illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn”.

Blok vindt het belangrijk zijn “oprechte excuses” over te brengen, mede gezien het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land. Nederland wil de betrekkingen met Suriname al lange tijd herstellen en bijvoorbeeld ambassadeurs uitwisselen.

Curaçao

De minister heeft ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd om zijn spijt te betuigen. Zij waren boos omdat Blok ook hen vertegenwoordigt en zijn uitglijders dus op hen afstralen. Ze stoorden zich vooral aan Bloks stelling dat de multiculturele samenleving nergens echt slaagt.

Alle landen die daar behoefte aan hadden, hebben inmiddels uitleg en/of excuses van Blok ontvangen, meldt zijn ministerie. Of dat ook geldt voor bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, die hij afschilderde als landen vol vreemdelingenhaat, wil het departement niet zeggen.

Reces

Blok heeft eerder deze week in een brief aan de Kamer laten weten te betreuren dat zijn uitspraken aanstoot hebben gegeven. In de brief neemt hij geen afstand van zijn uitspraken.

Voor de SP en PvdA was de uitleg van Blok onvoldoende. De linkse partijen willen dat de Kamer van reces komt om opheldering te vragen aan Blok.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU voelen daar echter niets voor. Zij vinden de ‘excuusbrief’ van Blok voldoende. Een eventueel debat na de zomervakantie zal door de VVD, D66 en CU niet geblokkeerd worden.

Bron: Nu.nl

14 Reacties op “NU | Blok maakt excuses aan Suriname en Curaçao wegens omstreden uitspraken

 1. @Trui: v.w.b. korfbal zit je er ook weer naast. Nederland is van de 11 wereldkampioenschappen 10 maal wereldkampioen geworden.

  Check your facts, anders lijk je wel erg veel op de door jou vermaledijde mondi monkeys.

 2. La Stiwz (die zich eerder volledig off-topic expert toonde in koeienvlaaien) gaat nu de sport in, voetbal, en Hoedanook draait het naar baseball toe.

  La Stwiz gaat nu naar korfball? Daar is Nederland iedere 2 jaar wereldkampioen in.

 3. hoedanook

  @LaStiwz,
  Punt is om minimaal dezelfde begrip voor termen te hebben. Niet om de brei heen draaien, maar feiten erkennen.

  Zo ook met de ‘snellere’ stijging van Curaçao op de voetbalwereldranglijst. Dat heeft alles te maken met geleverde prestaties. Ook is er voldoende aanwas om een dergelijke stijging door te rechtvaardigen. Vraag is of jongens als Juninho Bacuna, Armando Obispo, Gervane Kastaneer, Jürgen Locadia, Richairo Zivkovic, Sherel Floranus, Tahith Chong, Tyrell Malacia en Giovanni Troupée een kans krijgen. In ieder geval hebben zij eindelijk door dat zij meer opties hebben om hun talent op een wereldtoneel te etaleren.

  Zie baseball waar de aanstelling van een Curaçaoënaar, Hensley Meulens, als bondscoach de deur opende voor al het talent van de Antillen die in de VS (semi)professioneel speelden. He ‘Koninkrijksteam’ kon zo wereldkampioen worden.

 4. @Hoedanook: “most worstened” is totaal wat anders dan “worst”.

  Je mag uit de lijstjes van de door jou aangehaalde site kiezen uit USA (plaats 4 van most worstened) of uit het lijstje “most improved”.

  Ik denk dat het 15 niet en 5 wel wordt.

  Beter is om naar het wereldkaartje met de kleuren te kijken.

  Vergelijk het eens met de Fifa ranglijst.
  Curacao stijgt 11 plaatsen op die lijst, Nederland 2.
  De enige conclusie die je daaruit kunt trekken is dat Curacao beter is gaan voetballen, t.o.v. het vorige jaar. Maar om nu te stellen dat ze kunnen voetballen?

 5. hoedanook

  @Gerard,
  Als je hoedanook vertaald tot howthantoo dan is alles gezegd.
  Regards, whatever, however!!

 6. Howthantoo, failed state is geen gedeponeerde naam. Iedereen kan daar een uitleg aan geven. Maar als jij niet ziet dat Suriname een failed state is, ben je rijp voor opname in de Capriles kliniek.

 7. hoedanook

  De (crypto)racisten op deze forum hebben de klok horen luiden maar zoeken nog steeds de klepel. Ach ja, ‘failed state’ is ook een Engels woord maar klinkt wel hip. De term ‘failed state’ is door Gerald B Helman en Steven R Ratner in een artikel voor Foreign Policy magazine geïntroduceerd. Ira William Zartman, in 1995, defineerde ‘failed state’ als een situatie waar “the basic functions of the state are no longer performed”. Echter de ‘Fund for Peace’ produceert een jaarlijkse failed states index (tegenwoordig “fragile” state index, waarvoor het een aantal indicatoren gebruikt (http://fundforpeace.org/fsi/2018/04/19/fragile-states-index-2018-issues-of-fragility-touch-the-worlds-richest-and-most-developed-countries-in-2018/).
  Blok en onze eigen (crypto) racisten zouden hiervan kennis moeten nemen om hun gelijk of ongelijk aan te tonen. Opmerkelijk is dat deze 2018 index aangeeft dat de VS nummer vier (4), net achter Venezuela (3), als staat dat het meest afgegleden (most-worsened countries for 2018) is. Groot-Brittannië complementeerd de top 10. Suriname wordt niet genoemd.

 8. Als ik zie wat voor een onbeschrijflijke puinhoop de oorspronkelijke bewoners, allemaal met (zoals het in iedere uitzending van Opsporing Verzocht politiek correct wordt genoemd) ‘getinte huidskleur, van Curacao en Suriname hebben gemaakt is het wel heel moeilijk om geen racist te worden.

 9. Joep Meloen

  Zwakte bod van Blok.
  Suriname is een failed state of is er hier iemand die nog wil beweren dat een meervoudig moordenaar, ook nog aangeklaagd voor drugssmokkel, met aanhoudingsbevelen in diverse landen, een ideale en perfecte president is ?
  De democratie in Suriname is met een vergrootglas te zoeken, de economie is ingestort, nee, serieus, Suriname is een goed voorbeeld van een perfect functionerende maatschappij !
  Curacao ? Waar racisme en discriminatie in zo ongeveer iedere zin wordt gebezigd. Waar een parlmentarier beloofde om makamba’s in ‘body bags’ naar Nederland te sturen. Ook een goed voorbeeld van een vredige samenleving !
  Het is dat de makamba zich koest houdt, anders was de vlam allang in de pan geslagen en had de vredelievene YdK al wat slachtoffers gemaakt. Diezelfde YdK noemt de Chinese toko houder op de hoek van de straat altijd liefkozend: ‘He Chino, geef me dit of geef met dat’. Een netjes ‘alstublieft’ kan er niet vanaf.
  Dus ja, Blok had gewoon gelijk, net zoals Wilders dat al jaren heeft, maar hij moest weer politiek correct zijn en trok zijn keutel in. De slapjanus.

 10. @observator
  👍👍

 11. observator

  @MMMM & @Gerard zijn klaarbijkelijk van het zelf soort als de ‘genen specialist’ Blok; uit de kast gekomen xenofoben en racisten.

 12. Abraham Mossel

  Ik weet het niet zeker, maar als ik mijn broer moet ge loven, leeft 80% van de surimaamse bevolking 0p éen uitkering uit Nederland

 13. blok heeft gewoon 100% gelijk–die achterlijke domme Surinamers luisteren als honden naar een moordenaar van hun eigen ,mensen–moet je toch echt geen verstand hebben-en er is dus in 40 jaar geen echte kerel geweest die Bouterse een kogel door het hooft heeft gejaagd-en ook zijn mede moordenaars–laf achterbaks volk.
  En het gaat zo goed-men is zoooo trots op Suriname dat 70% van hun mensen in Nederland wonen-vertrek dan naar DER HEIMAT

 14. ‘De Surinaamse regering reageerde woedend…’

  Prachtig, die selectieve verontwaardiging van de Surinaamse mondi monkeys.

  Ik zie weinig verkeerds in de uitspraken van Blok, maar als dit bij de Surinaamse regering een woedende reactie oproept, waarom is die woede er dan niet als het gaat om een massamoordenaar (Desi Bouterse) die bijna 40 jaar na dato nog niet berecht is?

  Sterker nog, de woedende regering luister naar deze moordenaar en drugsdealer, want de Surinaamse mondi monkeys kozen hem zelfs als president.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *