28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NU | Blok sloot akkoord met van martelingen verdachte Venezolaanse minister

HomeMediaNU | Blok sloot akkoord met van martelingen verdachte Venezolaanse minister
Het gesprek tussen Blok en El Aissami vond plaats in april

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft over de opheffing van een grensblokkade een akkoord gesloten met de voormalig Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami. Blok wist dat de EU El Aissami, die beschuldigd wordt van martelingen, sancties zou opleggen, maar deed toch zaken met hem, meldt actualiteitenprogramma Zembla woensdag.

Het gesprek tussen Blok en El Aissami vond plaats in april. In juni legde de EU de Venezolaan sancties op.

Zembla heeft notulen in handen van het overleg dat Blok in april had met de premier van Curaçao en Aruba. “Waarschijnlijk volgt uitbreiding van de EU-persoonsgerichte sancties na de verkiezingen”, zei Blok tijdens het overleg.

De EU plaatste El Aissami onder meer op de sanctielijst wegens verdenkingen van martelingen. De Verenigde Staten legden de vicepresident in 2017 al sancties op. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou El Aissami een sleutelrol spelen in de internationale drugshandel.

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes is kritisch op het optreden van Blok. “Ik sta ook niet op een foto met deze mensen. Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is”, zegt zij in de uitzending van Zembla.

Grensblokkade vanwege smokkel

Begin dit jaar sloot Venezuela de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao. De omstreden regering van Venezuela deed dit naar eigen zeggen uit onvrede over de in hun ogen gebrekkige controle van smokkelwaar vanaf de eilanden. Er zouden niet alleen mensen illegaal de grens overgaan, maar ook wapens, goud en geld.

De eilanden liggen op geringe afstand van het Zuid-Amerikaanse land. Aruba ligt op slechts 30 kilometer afstand.

De grenssluiting leidde er onder andere toe dat groente en fruit op de eilanden opraakten. Ook kunnen de eilanden de Venezolanen die vanwege de erbarmelijke humanitaire en economische situatie hun land ontvluchten, niet meer terugsturen naar Venezuela.

In een poging de blokkade op te heffen, reisde Blok in april naar Caracas voor onderhandelingen met El Aissami. Blok slaagde hierin. El Aissami sprak van een “historisch akkoord”. Op de gezamenlijke persconferentie zegt hij ook dat er is gesproken over de benoeming van Mata Figueroa. Hij werd enkele weken inderdaad benoemd tot consul. Ook hij wordt in verband gebracht met drugscriminaliteit.

Premier Wever-Croes is ook over deze afspraak van Blok niet te spreken. “Zo iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar diplomatiek was het niet mogelijk om hem erbuiten te houden.”

Buitenlandse Zaken benadrukt overleg met eilanden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan NU.nl weten dat Nederland de deal met Venezuela heeft gesloten met medeweten van alle drie de premiers van de eilanden, ook die van Aruba. Een woordvoerder benadrukt dat het in het economisch belang van de eilanden was om de blokkade zo snel mogelijk op te heffen.

Over de omstreden consul heeft het ministerie eerder op Kamervragen van de PVV in mei van dit jaar gereageerd. Het ministerie stelde dat er geen aanwijzingen “in de vorm van een veroordeling voor ernstige strafbare feiten” zijn om de benoeming te blokkeren.

Ook moeten er volgens het ministerie met het oog op het onderhouden van goede diplomatieke banden “zwaarwegende redenen” zijn om een consul te weigeren.

Bron: Nu.nl

10 reacties

  1. Alsof de regeringen van de eilandjes geen criminelen zijn. Ik kan me niet zoveel veroordeelde ministers uit Nederland herinneren eigenlijk. 1 de Geer of zo in 1947. Die wilde samen werken met de Duitsers toen. Maar zeker geen veroordeelde presidenten. Terwijl de lijst foute politici op de eilanden ahum welke is eigenlijk niet fout.

  2. Eerst waren er 6 M illegalen op Curacao.
    Toen het actueler werd na een maandje of zo werden het er op eens 10% van de bevolking.Welgeteld ook nog.Kassa , dacht Girigori.
    Aruba is natuurlijk het braafste jongetje van de klas

  3. Sinds er een crisis uitbrak zijn volgens de VN ruim 2,3 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht. Tienduizenden gingen naar Aruba en Curaçao, maar werden daar door de politie opgejaagd en in barakken gevangengezet. Volgens minister Blok zijn het economische migranten die zo snel mogelijk naar Venezuela moeten worden teruggestuurd. Amnesty International concludeert in een kritisch rapport dat Curaçao de mensenrechten schendt van de asielzoekers uit Venezuela. De regering van Curaçao bestrijdt dat. Zembla ging op onderzoek uit (NRC 10 oktober 2018). De uitzending op NPO2 ging over de behandeling van Venezolanen door het Koninkrijk, vooral bij asielaanvragen. Dat is een blamage van ongekende proporties. Met name de Koninkrijksregering en de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok laten het actief afweten. Kennelijk is de Koninkrijksregering niet langer geïnteresseerd in mensenrechten, behalve als het henzelf aangaat (zie de dividendbelasting). Is eigenbelang zo allesoverheersend geworden? Ook de premier van Curaçao en de minister van Justitie van dat Land, volgenden het fatale voorbeeld van Blok. Is de oorzaak van het verwerpelijk Koninkrijksgedrag en het niet naleven van het Statuut een gevolg van Stef zijn handjeklap met de dictatuur van Maduro? En wat moeten we met zo’n omstreden ambassadeur van Venezuela in Aruba? Veel dubieuze Venezolanen wonen op stand aan zee in Oranjestad. Geld stinkt niet en dat gaat helaas op voor bijna alle delen van het Koninkrijk. Kennelijk volgt het Koninkrijk de uitleg van de VVD’er André Bosman over het Statuut. Vooral de wettelijke regels niet naleven als het onvoordelig is, of geld kost. Renée van & John de Vries

  4. Blok is een complete idioot, zonder ruggegraat. Heeft vorige week ook nog even met de Turken gesproken en noemde dat een zeer geslaag gesprek. Dat diezelfde Turkse minister, samen met Erdogan, Nederland had uitgemaakt voor facistisch, nazistisch en racistisch land wilde Blok maar al te graag vergeten. Een Britse journalist liet deze Turkse minister niet zo makkelijk er vanaf komen en dat werd dus een heel leuk interview. Die journalist had ballen, Blok niet. Hij heeft er niet eens vragen over gesteld.
    Hij durfde deze zomer niet eens achter zijn eigen opmerkingen te staan, die ook nog eens 100 % correct waren.

    Deze man is een aanfluiting voor BZ en dient z.s.m. op te stappen.

  5. Blok is een omhoog gevallen makelaartje, die denkt met zijn gladpraterij ergens mee weg te komen. Van buitenlandse zaken heeft hij in het geheel verstand, zodat de ambtenaren voor hem beslissen. Zij zijn inegehuurd om dubieuze gevallen recht te praten.

  6. NB
    Heb de uitzending zojuist even bekenen en heb geconcludeerd dat de houding van NL/BZ dus Stef Blok uiterst laakbaar is. De regering heeft toegestaan dat een criminele diplomaat op Aruba is benoemd (nota bene op de zwarte lijst in de VS), NL heeft zaken gedaan met de vice president van Venezuela ElAssama. Conclusie NL heeft vieze handjes, dat gata een probleem geven voor Stef Blok.

  7. De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, met wie Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op 7 april dit jaar een akkoord sloot over het opheffen van de grensblokkade, schendt volgens de Europese Unie mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami. Zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

  8. Blok gaat nogal vaak de fout in. Dus de 3 premiers zijn van de zaken op de hoogte, en heeft alleen Wever Croes zich uitgesproken. Ernstig als landen zich met criminelen gaan bezighouden, ‘for the greater good’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties