NU | Columniste Ebru Umar weer vrijgelaten

Columniste Umar mag Turkije echter nog niet verlaten

Columniste mag Turkije niet verlaten

Ebru Umar is weer vrijgelaten in Turkije. De kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd zaterdag gearresteerd door de politie vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Umar mag Turkije nog niet verlaten, meldt Dagblad Metro zondag.

Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer:

“Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.”

Belediging

Nederland kent ook een wet die belediging van een buitenlands staatshoofd en het Nederlandse staatshoofd verbiedt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van het verbod op belediging van een buitenlands staatshoofd.

Het Turkse consulaat in Rotterdam stuurde deze week een brief naar Nederlandse Turken met daarin de oproep beledigingen aan het adres van Erdogan te melden. Premier Mark Rutte liet zich vrijdag zeer kritisch uit over de brief. “Vrijheid van meningsuiting is een essentieel onderdeel van onze samenleving”, beklemtoonde Rutte. Het kabinet heeft protest aangetekend tegen het meldpunt.

Ontstemd

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs reageerde al ontstemd op de aanhouding. De bewindsvrouw noemde het in de uitzending van WNL op Zondag “redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden”. De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Ebru Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *