26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | De keerzijde van de lage olieprijs

HomeMediaNU | De keerzijde van de lage olieprijs

Door Martine Hafkamp

Martine Hafkamp
Martine Hafkamp

De huidige lage olieprijs vertaalt zich voor veel energie-intensieve ondernemingen in lagere kosten. Maar niet voor iedereen slaat de weegschaal gunstig door. 

De negatieve consequenties van de lage olieprijs beperken zich niet alleen tot oliegiganten als Shell en Exxon Mobil. Alle Golfstaten, met uitzondering van Koeweit, zullen naar verwachting dit jaar met een begrotingstekort te maken krijgen.

De overheidsfinanciën van landen als Nigeria en Venezuela zijn echter nog veel gevoeliger voor de huidige lage olieprijs. Zo wordt de Nigeriaanse staatsbegroting voor 70 procent gefinancierd door olieopbrengsten. Van alle exportopbrengsten komt 95 procent uit olie. Voor Venezuela is dit niet anders.

Afgelopen november moest, als gevolg van de daling van de olieprijs, de centrale bank van Nigeria de Nigeriaanse munt, de naira, acht procent laten devalueren. Daarmee is de naira de slechtst presterende valuta van de afgelopen maanden geworden, op de Russische roebel na. Om de opbrengsten enigszins op peil te houden is de Nigeriaanse regering van plan de btw te verdubbelen en grote geplande investeringen in olieprojecten af te blazen.

Groeicijfer
Met haar 178 miljoen inwoners zou Nigeria de groeiparel van het Afrikaanse continent worden, zo dacht men de afgelopen jaren. Inmiddels zijn de hooggespannen verwachtingen neerwaarts bijgesteld. Het IMF verlaagde onlangs het groeicijfer van Nigeria voor dit jaar van 7,3 procent naar 4,8 procent. Speculanten gokken er inmiddels op dat de economie van het land bij een eventuele verdere daling van de olieprijs in nog zwaarder weer terecht komt.

Om deze speculanten zo veel mogelijk te weren legde de Nigeriaanse overheid vorige maand forse beperkingen op aan de lokale valuta- en obligatiehandel. JPMorgan Chase waarschuwde echter kort daarna voor het feit dat hierdoor deze markten illiquide geworden zijn en plaatste Nigeria op een ‘negative watch list’. Dat zou kunnen inhouden dat het land uit de obligatie-index van de zakenbank zal worden verwijderd.

De valutareserves van het land zijn echter al fors beschadigd. In januari had men een buitenlandse valutareserve van 34,4 miljard dollar: ongeveer 20 procent lager dan het jaar ervoor. Dit staat in groot contrast met de hoogte van reserve vóór de financiële crisis van 2008. Destijds bedroeg deze ongeveer 60 miljard dollar.

Rentepercentages
Inmiddels moet het land ook nog eens tegen veel hogere rentepercentages lenen. Vorig jaar betaalde Nigeria gemiddeld 13 procent om het overheidstekort te financieren. Nu verwacht men dat het land gemiddeld ongeveer 18 procent zal moeten betalen. Bovendien staan er dit jaar verkiezingen op de agenda en lopen de onrusten in het noorden van het land door Boko Haram steeds hoger op.

Aan de andere kant van de oceaan zit Venezuela in eenzelfde schuitje. Ook dit land is zwaar afhankelijk van de olieprijs. Het IMF rekent mede hierdoor voor Venezuela op een economische krimp dit jaar van 7 procent. President Nicolás Maduro reisde de afgelopen weken de wereld rond om financiële steun voor zijn land te zoeken.

Helaas zonder succes, zo moest ook Maduro erkennen. Zowel de OPEC-landen als China zijn niet voornemens hem verder bij te staan. Vooral dat laatste was een streep door de rekening. China had eerder immers min of meer toegezegd het links georiënteerde Venezuela goedkope leningen te verschaffen.

Met een rente van bijna 30 procent op de staatsobligaties met een looptijd tot 2027, betaalt Venezuela drie keer meer dan Rusland op vergelijkbare schulden. Venezuela heeft zo´n 66 miljard van haar schulden in Amerikaanse dollars uitstaan.

Uitstaande leningen
Deze zijn inclusief de uitstaande leningen van staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela. De kans dat Venezuela in staat is om deze leningen terug te kunnen betalen wordt kleiner en kleiner naarmate de olieprijs verder blijft dalen. Het land beschikt nu nog over een geschatte 21 miljard dollar aan buitenlandse valutareserves. Daarmee staat het hoog op de lijst van mogelijke faillissementskandidaten.

De lage olieprijs dwingt alle oliestaten fors te bezuinigen of minimaal te hervormen. Eén van de mogelijke oplossingen is het afschaffen of verminderen van de bestaande subsidies die in deze landen op brandstof bestaan. Het zou een begin kunnen zijn, maar of het genoeg is?

Wat fundamenteel fout is gegaan, is de stelligheid waarmee dit soort kwetsbare landen rekenen met een bepaalde hoogte van de olieprijs wat betreft het sluitend krijgen van de overheidsfinanciën. Dit is echter niet anders voor veel kleine, middelgrote en pure oliebedrijven, die eveneens in hun vooruitzichten veelal rekenden met hogere olieprijzen. Geen wonder dat sommige landen en bedrijven in een soort bearmarket scenario terecht komen. Het oud-Hollandse spreekwoord luidt niet voor niets dat men de huid van de beer niet verkopen moet voor hij geschoten is.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties