NU | Dit is wat we nu weten over de vliegramp in Frankrijk

Andres Lubitz (inzet) | Foto © AFP/Facebook.

Dit is wat we nu weten over de vliegramp in Frankrijk | Foto © AFP/Facebook.

Dinsdag stortte in de Franse Alpen een passagiersvliegtuig neer van de Duitse maatschappij Germanwings. Dit is wat we nu weten over de ramp:

Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf en is neergestort in de Franse Alpen.

Het passagiersvliegtuig verdween iets voor 11.00 uur dinsdagochtend van de radar. Het was onderweg van Barcelona in Spanje naar de Duitse stad Düsseldorf.

Het toestel is neergekomen bij de plaats Prads-Haute-Bléone, tussen Barcelonnette en Digne-les-Bains in de Franse Alpen.

De A320 van Germanwings ligt op circa 2.000 meter hoogte, ten noordwesten van de stad Nice.

De copiloot heeft het vliegtuig moedwillig laten dalen, tot het neerstortte.

“Het lijkt erop dat hij het toestel wilde vernietigen,” zei de Franse openbaar aanklager Brice Robin donderdag.

Uit de gegevens van de Cockpit Voice Recorder (CVR) is gebleken dat de gezagvoerder de cockpit had verlaten, mogelijk om zijn behoefte te doen. Vervolgens kwam hij de cockpit, ondanks herhaaldelijk bonzen op de deur, niet meer binnen.

De copiloot schakelde de automatische piloot uit en zette handmatig een daling in die eindigde met de noodlottige crash op een berghelling. De Franse aanklager gaat er vanuit dat de copiloot de gezagvoerder moedwillig heeft buitengesloten, om vervolgens het vliegtuig te laten neerstorten.

De copiloot is een 27-jarige Duitser.

Met iets meer dan 600 vlieguren was hij geen ervaren piloot, maar volgens Lufthansa was zijn vliegvaardigheid “onberispelijk”.

Alle piloten worden, zo benadrukte de directeur van Lufthansa donderdag, uitvoerig getest, ook middels psychologische tests. De jonge piloot werkte sinds 2013 voor Germanwings, en begon in 2008 aan zijn opleiding.

Waarom de Duitser het vliegtuig opeens liet dalen, is volslagen onduidelijk. Terrorisme wordt door de autoriteiten nog altijd niet waarschijnlijk geacht.

Het bergen van lichamen gaat mogelijk weken in beslag nemen. 

Het kan lang duren voordat alle lichamen van de 150 mensen zijn geborgen. En het opruimen van de wrakstukken duurt waarschijnlijk nog veel langer, vanwege het onherbergzame gebied en het feit dat het vliegtuig in veel kleine stukken is opgebroken.

In de Franse Alpen is sinds dinsdagmiddag een grote operatie op gang. Honderden brandweerlieden, driehonderd gendarmes, zeker tien helikopters en een militair vliegtuig zijn ingeschakeld.

De vliegramp heeft zeker één Nederlands leven geëist.

Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne.

De passagierslijst is nog altijd niet naar buiten gebracht. Vliegtuigmaatschappij Germanwings zoekt nog contact met een aantal nabestaanden.

De volgende nationaliteiten zijn wel bevestigd: 75 Duitsers, 35 Spanjaarden, 2 Australiërs, Argentijnen, Iraniërs, Venezolanen en Amerikanen, en 1 Nederlander, Brit, Colombiaan, Mexicaan, Deen en Israëliër.

Onder de slachtoffers zijn zestien leerlingen en twee leraren van een gymnasium in Haltern am See, die voor een uitwisseling een week in de buurt van Barcelona hadden verbleven.

Het neergestorte vliegtuig was maandag gerepareerd.

Een dag voor de ramp is een technisch probleem aan het vliegtuig verholpen. Het betrof de zogeheten Nose Landing Door, een klep aan de romp van het vliegtuig. Volgens Lufthansa (moedermaatschappij van Germanwings) had het mankement niets met de veiligheid te maken, maar veroorzaakte het geluidsoverlast.

Eerder meldde de luchtvaartmaatschappij dat het toestel maandag ‘een routinecontrole’ had gehad. Een tweejaarlijkse grotere beurt, de zogeheten c-check, is in de zomer van 2013 nog uitgevoerd.

Het toestel was 24 jaar oud; dat is volgens kenners heel normaal. De Airbus heeft in totaal 58.300 vlieguren gemaakt.

Het vliegveld van Düsseldorf heeft een noodnummer voor nabestaanden geopend.

De luchthaven is voor inlichten te bereiken op 0800-7766350. Ook Germanwings heeft een nummer geopend voor vragen: 0800-11335577.

Regeringsleiders reageren geschokt op de vliegramp.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft net als premier Mark Rutte geschokt gereageerd op het drama. Merkel heeft alle afspraken afgezegd en woensdag samen met de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy het rampgebied bezocht.

Donderdag stelde Merkel dat de nieuwe bevindingen over het handelen van de copiloot een “volstrekt ondenkbare nieuwe dimensie” toe hebben gevoegd aan de tragedie.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *