NU | Dodental orkaan Irma op Bovenwindse Eilanden stijgt naar negen


Het aantal doden door orkaan Irma op de Bovenwindse Eilanden is gestegen naar negen. Voor zover bekend zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen op Nederlandse eilanden.

De meeste doden vielen tot nu toe op het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Daar kwamen tot nu toe zes mensen om het leven, heeft de zender Franceinfo donderdag gemeld op gezag van de Franse autoriteiten. De andere doden vielen op de eilanden Saint-Barthélemy, Barbuda en Barbados.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat er maar zeer beperkt contact is met Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Volgens Plasterk is donderdag nog steeds niets te zeggen over eventuele slachtoffers op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Het Rode Kruis meldt dat er tot op heden in ieder geval geen Nederlandse slachtoffers zijn gemeld op Saba.

Nederlandse militairen zijn op Saba en Sint-Eustatius begonnen met patrouilles.

Sint Maarten

Ondanks het feit dat er weinig contact mogelijk is met Sint Maarten, is wel al bekend dat de schade daar “enorm” is, liet Plasterk weten. Volgens voorzitter Daniel Gibbs van de regionale volksvertegenwoordiging van Sint Maarten, is 95 procent van het eiland verwoest.

Het vliegveld op het eiland is nu ook niet bereikbaar. Wel wordt volgens Plasterk alles in het werk gesteld om het vliegveld weer bereikbaar te maken, eerst voor helikopters en kleinere vliegtuigen.

Vrijdag moet het eerste grote vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint Maarten vertrekken, mits de omstandigheden en het weer dat toelaten.
Compilatie: Irma raast over Sint Maarten en laat ravage achter
Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter op Sint Maarten

Militairen

Ondertussen gaan militairen en andere medewerkers van Defensie proberen om het openbare leven zo snel mogelijk weer op te starten op Sint Maarten. ”Het op gang brengen van het openbare leven heeft voor ons de hoogste prioriteit”, zei luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Naast de beperkte toegang tot havens en luchthavens zijn ook regeringsgebouwen niet beschikbaar. ”We zijn nu bezig om het eiland in kaart te brengen en proberen een beeld te krijgen wat nodig is voor de opbouw.” Het schip Zr. Ms. Pelikaan is momenteel al op weg naar Sint Maarten.

”We gaan zo snel mogelijk proberen om het vliegveld te ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen. Aan boord van de Pelikaan hebben we voertuigen, een bulldozer en militaire eenheden die daarbij kunnen helpen”, aldus Stoel.

Crisisberaad

De ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening aan de door Irma getroffen eilanden, komen donderdagochtend om 10.00 uur bijeen in het Nationaal Crisis Centrum.

Behalve premier Mark Rutte zullen Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aanwezig zijn.

Haïti

Donderdag trekt orkaan Irma verder richting de Dominicaanse Republiek en Haïti. Ook wordt het misschien duidelijk of de Amerikaanse staat Florida wordt geraakt. De orkaan zou daar mogelijk zaterdag of zondag aan land komen.

Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken met het oog op de komst van de orkaan Irma. Gouverneur Rick Scott van Florida reisde woensdag door het kustgebied van het zuiden van Florida om te waarschuwen voor de verwoestingen die Irma zou kunnen aanrichten.

Jose

Ondertussen heeft zich op de Atlantische Oceaan ook een nieuwe tropische storm ontwikkeld. Deze tropische storm, met de naam Jose, groeit naar verwachting ook uit tot een orkaan en trekt zoals het nu lijkt ook in de richting van de Caribische eilanden.

Plasterk waarschuwt voor de eventuele gevolgen van een nieuwe orkaan. “De ervaring leert dat het juist veel schade kan toebrengen omdat mensen weer naar buiten gaan en dingen niet meer goed vast zitten. Het is dan echt oppassen geblazen.”

De minister van Binnenlandse Zaken hoopt bovendien dat een groter vliegtuig met hulpmiddelen Sint Maarten kan bereiken voor de komst van een volgende storm.

Bron: NU.nl/ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *